OLIVOVÝ BLOG, Strana 6

Recept na poctivou zeleninovou polévku

Pokud jste tak zvaně polévkoví, jistě nepohrdnete talířem dobré polévky v jakoukoliv roční dobu. Já si život bez polévek nedokážu představit. Miluji tu jejich rozmanitost. Jsou takové, které vyžadují speciální ingredience, musíte si jejich přípravu naplánovat a přemýšlet o nich. A pak jsou ty, díky nimž zužitkujeme zbytky ve spíži, a ještě zazáříme díky skvělému výsledku. Přesně takovou polévkou je i poctivá zeleninová, která vás díky svým chutím vyšvihne do gurmánského nebe. Krémová zel...

NOVINKA Dárkový poukaz

Chcete potěšit své blízké nebo obchodní partnery kvalitním prémiovým olivovým olejem, balsamicem, lanýžovými produkty nebo nějakou jinou specialitkou z naší nabídky, ale nevíte, který produkt vybrat? Vyberte si DÁRKOVÝ POUKAZ a nechte na nich, ať si vyberou to, co jim udělá největší radost. Dárkový poukaz je určen pro nákup všech položek bez omezení a má platnost 1 rok od zakoupení. Dárkový poukaz je ideální dárek na poslední chvíli, protože při platbě kartou jej obdržíte za pár minut. Dárkov...

Španělská a italská NOVINKA z nové olivové sklizně 2022

Milí zákazníci a příznivci olivového oleje, s radostí vám představujeme další dvě novinky olivové sezóny 2022/2023. Tito brčálově zelení krasavci mohou již dnes zamířit na váš stůl, polahodit vašemu oku, ale hlavně potěšit vaše chuťové pohárky. Na konci října jsme vám přivezli nový olivový olej Chiavalon MLADO z chorvatské Istrie. Ten je vám již dobře známý a jeho příznivci si užívají jeho chuť a vůni již čtvrtým rokem. Letos jsme se rozhodli přivést mu sourozence, a to NOVO by Lola S...

NOVINKA Lanýžová majonéza

Když se řekne majonéza, většinou si představíme tučné a těžké jídlo, které cítíme v břiše ještě několik hodin po konzumaci. Ale není majonéza jako majonéza. Ta, která vzniká v centrální Istrii u rodiny Karlić je nejen light, ale navíc voní a chutná po lanýžích. Je lehoučká jako vánek a její nadýchaná konzistence vám skvěle doladí třeba hovězí carpaccio nebo opečené brambory. Naservírovat si ji ale můžete i ke steaku nebo jí dochutit toasty či obložené bagety. Tato majonéza obsahuje čer...

Olivový olej na vlasy, pleť a další využití mimo vaření

Olivový olej je jedním z nejdéle používaných rostlinných olejů vůbec. Již od biblických dob se používá pro vaření, jako léčebný i kosmetický prostředek nebo se přidává do mýdel. V kuchyni je extra panenský olivový olej velebený jako jeden z nejzdravějších tuků, které Matka Příroda „vytvořila“ a to nejen díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin, ale také díky antioxidantům a vitamínům v oleji obsažených. Olivový olej se jako prostředek pro zlepšení zdraví, fyzic...

Nové olivové oleje sklizně 2022

Ti z vás, kteří nás sledují na sociálních sítích nebo na našem blogu, si jistě všimli, že říjen je ve znamení sklizně.  První se sklizní začal Dimitris na řecké farmě Marmaro, který se do sběru pustil už ve druhé polovině září. Následovala Marina Colonna v italském Molise a postupně byla zahájena sklizeň na všech „našich“ farmách. Ani letos jsme neodolali a jeli omrknout, jak to vypadá se sklizní u bratrů Chiavalon na Istrii. Minulý rok byla sklizeň podprůměrná, což se pro...

Jak skladovat olivový olej

Olivový olej je po tisíciletí věrný souputník vína a tyto dvě potraviny mají mnoho společného. Ať už podobný způsob zpracování nebo široké uplatnění v kuchyni. Čím se ale výrazně liší, je způsob skladování a doba trvanlivosti. Na rozdíl od vína u olivového oleje platí, že čím je čerstvější, tím je  lepší. Tedy, s časem se jeho kvalita zhoršuje. Přeměna z oliv na olivový olej Sklizeň je nejhektičtější období na olivové farmě. Farmář bedlivě sleduje, jak olivy dozrávají, hlíd...

NOVINKA olivový olej Le Tre Colonne z Itálie s maximem polyfenolů

Olivové oleje z italské farmy Le Tre Colonne jsme poprvé ochutnali na Flos Olei Tour v Římě v roce 2019. Skvělá chuť a design lahví nás nadchnul natolik, že jsme je chtěli hned zařadit do nabídky, ale znáte to, stále je něco důležitějšího a priority se mění. Majitele farmy Salvatore Stallone jsem znovu potkala před pár měsíci na vyhlášení výsledků soutěže Leone D´Oro Int. a konečně jsme si plácli:-) S radostí vám tedy představuji dva úžasné olivové oleje s krásnou intenzivní ovocnou chutí, které...

Olivový olej … tajemství zdravého stárnutí

Představa odchodu do důchodu a trávení času v idylické středomořské vilce s romantickým výhledem, na snídani ovoce ze zahrady, na oběd čerstvou rybu z moře od souseda rybáře a večer … No, komu by se taková představa nelíbila, že? Otázku útulné vilky na břehu moře směřujte spíše na šikovného makléře, nicméně žít „středomořsky“ můžete v každé fázi života, a to i bez šumění moře za barákem.  Jak totiž výzkum ukazuje, pravděpodobnost šťastného a zdravého stárnutí můžete zvýš...

Olivová sklizeň 2022 je tady!

Tak už to vypuklo. Olivová sklizeň sezóny 2022 je v plném proudu. Toto období je pro naše farmáře jedno z nejlepších, nejnáročnějších a nejobávanějších zároveň. A není se čemu divit, protože během pár dnů nebo týdnů sklizně zúročí své celoroční úsilí. Během dne pilně sbírají v olivových hájích a v mlýně pak netrpělivě vyhlíží první kapky zdravého zeleno zlatavého moku. Rok 2022 nebyl z pohledu olivových farmářů vůbec jednoduchý. Pohrávala si s nimi nejen Matka příro...

Recept na grilovaný Camembert se salátem

Grilovaný sýr, ať už je to hermelín, camembert či halloumi, je u nás doma velmi oblíbený. Spolu se zeleninou je možné z nich připravit rychlý, a přitom nutričně bohatý oběd či večeři. Toto jídlo navíc splňuje zásady středomořské diety, proto nemusíte mít výčitky, když zdlábnete i pořádně velký talíř. Ingredience na grilovaný Camembert se salátem pro 2 osoby 2 sýry camembert 2 ks salátu Little Gem, příp. mix listových salátů 3 středně velké bulvy řepy Hrst oříšků (lískové, vlašské) ...

Jak spolu souvisí střevo, imunita a olivový olej?

Při pohledu z okna i na teploměr postupně zjišťujeme, že se nám léto začíná nenávratně vzdalovat. Sice ještě jedeme v letním dovolenkovém módu a čerpáme energii z teplých dní, nicméně naše tělo se už ráno chvěje chladem a fakt, že podzim je blízko, dokládá i počet kýchajících a smrkajících kolem nás. Každý rok je to v tuto dobu stejné a my jen bezradně krčíme rameny při poslechu mediální masáže o blížící se chřipkové epidemii a nutnosti posilování imunity. Ale ruku na srdce. ...

Recept na carpaccio z červené řepy

Úprava masa, ryb nebo zeleniny v provedení „carpaccio“ si v posledních letech získala řadu svých příznivců. Historie carpaccia a jeho příprava z hovězí svíčkové sahá až do roku 1950, kdy se v Benátkách hoteliér Giuseppe Cipriani snažil potěšit chuťové pohárky a zároveň splnit dietní požadavky hraběnky Mocenigopové. Více se o přípravě carpaccia dozvíte v našem receptu. Dnešní varianty na tento lehký pokrm mohou zahrnovat nejen maso, ale v lepších restauracích se setkáte ...

NOVINKA italský olivový olej ÀMUE

Na dnešní den jsem se velmi těšila, protože vám chci představit naší novinku, olivový olej ÀMUE. Musím se přiznat, že jsem poslední dva měsíce do tohoto oleje zamilovaná, protože má úžasnou intenzivní ovocnou vůni a chuť. Poprvé jsem jej ochutnala na setkání olivových someliérů Masterclass v italské Brescii. Během tří dnů jsme chutnali několik vzorků italské odrůdy Coratina. Vzorek Coratiny ÀMUE mi ale doslova vyrazil dech. Po prvotním ochutnání máte v ústech příjemně, čerstvě, nemastn...

Olivový olej jako superpotravina pro tělo, mysl i duši

Extra panenský olivový olej není jen obyčejný tuk. 100% olivová šťáva je především léčivým pokrmem. Již od starověku je nejdůležitější kulinářskou složkou a lékem zároveň, a to zejména pro obyvatele Středomoří. Homer jej pojmenoval „Tekuté zlato“ a Hippokrates jej označil za „Velkého léčitele“. Extra panenský olivový olej je považován za nejzdravější tuk vůbec, a to díky svému pozoruhodnému složení bohatému na antioxidanty, mastné kyseliny a vitamíny. Tento jedinečný produkt Matky přírody má ...

NOVINKA Keramická dóza na olivový olej Merania

Již delší dobu jsme hledali pěknou nádobu, do které byste mohli přelívat olivový olej, který u nás kupujete ve větším plechovém balení. Až letos v létě jsme konečně našli elegantní keramickou dózu, kterou vyrábí umělecká dílna na chorvatské Istrii. Tmavá glazura, objem cca 350 ml a korková zátka s kapátkem ... to je dóza z kolekce Mediterania.   Keramická dílna Merania byla založena v roce 1993, kdy si Masimo Jenkel vyrobil v garáži svůj první hrnčířský kruh poháněný nohou a vydal se...