Apulie, region Apeninského poloostrova rozprostírající se od ostruhy až po podpatek „italské boty“, se proslavil nejen průzračným mořem, ale především skvělou kuchyní. Spíše rovinatý kraj jihoitalského regionu patří mezi nejúrodnější oblasti Itálie. I díky tomu je zde největší hustota producentů oliv a olivového oleje v Itálii. A naše nabídka to jasně potvrzuje. V Apulii najdete olivovou farmu Lamacupa s tolik oblíbeným Ámue, Le Tre Colonne s vysoce polyfenolickým olejem, Fra...
OLIVOVÝ BLOG, Strana 9
Milí příznivci olivového oleje, kouzlo Adventu již zaplavilo ulice, výkladní skříně i naše srdce. Vánoce se nezadržitelně blíží. Pro někoho svátky pohody a klidu, pro jiného jeden velký stres, a to nejen ze všech těch příprav, ale hlavně z kupování dárků. Co vybrat manželovi, sestře, kamarádce? Jakým dárkem nejlépe poděkovat obchodnímu partnerovi? Vás, kteří ještě neznáte odpověď na tuto otázku, bychom rádi inspirovali. Před časem jsme vám představili famózní extra panenský olivový olej AMUE z ...
Nového olivového oleje CHIAVALON sezóny 2022/2023 jsme se už nemohli dočkat. Ti z vás, kdo nás už nějakou dobu sledujete, jistě víte, že Chiavalon je naše srdeční záležitost. Byla to první farma, se kterou jsme vstoupili na český trh. Také naše pouto k městečku Vodnjan je velmi silné, protože právě tady začalo před 5 lety klíčit ono olivové semínko a vznikla první myšlenka na OLIVUM. Takže když mi Tedi Chiavalon zavolal, že olivové kupáže jsou připravené k lahvování a že letošní ...
Milí příznivci olivového oleje, a je to tady! Denně nás bombardujete dotazy, kdy už budete mít možnost si objednat čerstvý olivový olej CHIAVALON. S potěšením vám oznamujeme, že je to tady! Nemohli jsme se dočkat stejně jako vy, a tak jsme pro olej raději vyrazili osobně. Jak říkají Tedi a Sandi Chiavalon, letošní rok předčil jejich očekávání, a to nejen co do množství oleje, ale hlavně pokud jde o kvalitu, intenzitu chutí a vůní i podíl polyfenolů. Příroda si s nimi sice celou sezónu pohrávala...
Pokud jste tak zvaně polévkoví, jistě nepohrdnete talířem dobré polévky v jakoukoliv roční dobu. Já si život bez polévek nedokážu představit. Miluji tu jejich rozmanitost. Jsou takové, které vyžadují speciální ingredience, musíte si jejich přípravu naplánovat a přemýšlet o nich. A pak jsou ty, díky nimž zužitkujeme zbytky ve spíži, a ještě zazáříme díky skvělému výsledku. Přesně takovou polévkou je i poctivá zeleninová, která vás díky svým chutím vyšvihne do gurmánského nebe. Krémová zel...
Chcete potěšit své blízké nebo obchodní partnery kvalitním prémiovým olivovým olejem, balsamicem, lanýžovými produkty nebo nějakou jinou specialitkou z naší nabídky, ale nevíte, který produkt vybrat? Vyberte si DÁRKOVÝ POUKAZ a nechte na nich, ať si vyberou to, co jim udělá největší radost. Dárkový poukaz je určen pro nákup všech položek bez omezení a má platnost 1 rok od zakoupení. Dárkový poukaz je ideální dárek na poslední chvíli, protože při platbě kartou jej obdržíte za pár minut. Dárkov...
Milí zákazníci a příznivci olivového oleje, s radostí vám představujeme další dvě novinky olivové sezóny 2022/2023. Tito brčálově zelení krasavci mohou již dnes zamířit na váš stůl, polahodit vašemu oku, ale hlavně potěšit vaše chuťové pohárky. Na konci října jsme vám přivezli nový olivový olej Chiavalon MLADO z chorvatské Istrie. Ten je vám již dobře známý a jeho příznivci si užívají jeho chuť a vůni již čtvrtým rokem. Letos jsme se rozhodli přivést mu sourozence, a to NOVO by Lola S...
Když se řekne majonéza, většinou si představíme tučné a těžké jídlo, které cítíme v břiše ještě několik hodin po konzumaci. Ale není majonéza jako majonéza. Ta, která vzniká v centrální Istrii u rodiny Karlić je nejen light, ale navíc voní a chutná po lanýžích. Je lehoučká jako vánek a její nadýchaná konzistence vám skvěle doladí třeba hovězí carpaccio nebo opečené brambory. Naservírovat si ji ale můžete i ke steaku nebo jí dochutit toasty či obložené bagety. Tato majonéza obsahuje čer...
Olivový olej je jedním z nejdéle používaných rostlinných olejů vůbec. Již od biblických dob se používá pro vaření, jako léčebný i kosmetický prostředek nebo se přidává do mýdel. V kuchyni je extra panenský olivový olej velebený jako jeden z nejzdravějších tuků, které Matka Příroda „vytvořila“ a to nejen díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin, ale také díky antioxidantům a vitamínům v oleji obsažených. Olivový olej se jako prostředek pro zlepšení zdraví, fyzic...
Ti z vás, kteří nás sledují na sociálních sítích nebo na našem blogu, si jistě všimli, že říjen je ve znamení sklizně. První se sklizní začal Dimitris na řecké farmě Marmaro, který se do sběru pustil už ve druhé polovině září. Následovala Marina Colonna v italském Molise a postupně byla zahájena sklizeň na všech „našich“ farmách. Ani letos jsme neodolali a jeli omrknout, jak to vypadá se sklizní u bratrů Chiavalon na Istrii. Minulý rok byla sklizeň podprůměrná, což se pro...
Olivový olej je po tisíciletí věrný souputník vína a tyto dvě potraviny mají mnoho společného. Ať už podobný způsob zpracování nebo široké uplatnění v kuchyni. Čím se ale výrazně liší, je způsob skladování a doba trvanlivosti. Na rozdíl od vína u olivového oleje platí, že čím je čerstvější, tím je lepší. Tedy, s časem se jeho kvalita zhoršuje. Přeměna z oliv na olivový olej Sklizeň je nejhektičtější období na olivové farmě. Farmář bedlivě sleduje, jak olivy dozrávají, hlíd...
Olivové oleje z italské farmy Le Tre Colonne jsme poprvé ochutnali na Flos Olei Tour v Římě v roce 2019. Skvělá chuť a design lahví nás nadchnul natolik, že jsme je chtěli hned zařadit do nabídky, ale znáte to, stále je něco důležitějšího a priority se mění. Majitele farmy Salvatore Stallone jsem znovu potkala před pár měsíci na vyhlášení výsledků soutěže Leone D´Oro Int. a konečně jsme si plácli:-) S radostí vám tedy představuji dva úžasné olivové oleje s krásnou intenzivní ovocnou chutí, které...
Představa odchodu do důchodu a trávení času v idylické středomořské vilce s romantickým výhledem, na snídani ovoce ze zahrady, na oběd čerstvou rybu z moře od souseda rybáře a večer … No, komu by se taková představa nelíbila, že? Otázku útulné vilky na břehu moře směřujte spíše na šikovného makléře, nicméně žít „středomořsky“ můžete v každé fázi života, a to i bez šumění moře za barákem. Jak totiž výzkum ukazuje, pravděpodobnost šťastného a zdravého stárnutí můžete zvýš...
Tak už to vypuklo. Olivová sklizeň sezóny 2022 je v plném proudu. Toto období je pro naše farmáře jedno z nejlepších, nejnáročnějších a nejobávanějších zároveň. A není se čemu divit, protože během pár dnů nebo týdnů sklizně zúročí své celoroční úsilí. Během dne pilně sbírají v olivových hájích a v mlýně pak netrpělivě vyhlíží první kapky zdravého zeleno zlatavého moku. Rok 2022 nebyl z pohledu olivových farmářů vůbec jednoduchý. Pohrávala si s nimi nejen Matka příro...
Grilovaný sýr, ať už je to hermelín, camembert či halloumi, je u nás doma velmi oblíbený. Spolu se zeleninou je možné z nich připravit rychlý, a přitom nutričně bohatý oběd či večeři. Toto jídlo navíc splňuje zásady středomořské diety, proto nemusíte mít výčitky, když zdlábnete i pořádně velký talíř. Ingredience na grilovaný Camembert se salátem pro 2 osoby 2 sýry camembert 2 ks salátu Little Gem, příp. mix listových salátů 3 středně velké bulvy řepy Hrst oříšků (lískové, vlašské) ...
Při pohledu z okna i na teploměr postupně zjišťujeme, že se nám léto začíná nenávratně vzdalovat. Sice ještě jedeme v letním dovolenkovém módu a čerpáme energii z teplých dní, nicméně naše tělo se už ráno chvěje chladem a fakt, že podzim je blízko, dokládá i počet kýchajících a smrkajících kolem nás. Každý rok je to v tuto dobu stejné a my jen bezradně krčíme rameny při poslechu mediální masáže o blížící se chřipkové epidemii a nutnosti posilování imunity. Ale ruku na srdce. ...