OLIVOVÝ BLOG, Strana 8

Chiavalon v dokumentu ČT Na cestě po Istrii

Když jsme minulý rok v říjnu přijeli na farmu Chiavalon, první informace, která zazněla od Tediho byla, že je navštívila Česká televize, která tam zrovna natáčela pořad o cestování. Byla sklizeň a na farmě byl pěkný cvrkot. Více si o tom můžete přečíst ve starším příspěvku „Atmosféra v olivovém mlýně Chiavalon během času sklizně“. Byli jsme samozřejmě zvědaví na výsledek práce filmařů a dlouho jsme sledovali program televize zbytečně. Už jsme na to i zapomněli. Převzato z pořadu České te...

Olive Oil MASTERCLASS … aneb cestujeme za vzděláním

Olivový olej je má velká láska. Zamilovala jsem se už před pár lety a s každou návštěvou další olivové farmy, s každým dalším ochutnáním olivového oleje má láska rostla a roste. Ale není olej jako olej. Před lety jsem měla velké štěstí. Byla jsem ve správný čas na správném místě a potkala ty, kteří mě inspirovali a ukázali mi, o čem Olivový svět ve skutečnosti je. Je o tvrdé dřině, o respektu k přírodě, lásce, vášni,…ale také o etice. Její nepsaná pravidla platí v Olivov...

Odrůda Simone zpátky v nabídce

Naší standardní nabídku prémiových olivových olejů se snažíme čas do času rozšířit o nějaké zajímavosti a specialitky, abyste měli možnost stále ochutnávat nové olivové chutě. Ti z vás, kteří nás sledují pravidelně si možná pamatují tuto atraktivní láhev s extra panenským olivovým olejem, dnes již nepříliš rozšířené italské odrůdy Simone. Před rokem jsme vzali z farmy pár lahví, které rychle zmizely. Proto jsme pro vás znovu přivezli dvě desítky lahví tohoto olivového oleje z nové říjnové sklizn...

DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej

Chcete vědět jak poznat kvalitní olivový olej? Připravili jsme pro vás základní desatero, které vám umožní trošku nahlédnout do světa olivových olejů a dá vám vodítko, na co se zaměřit při vybírání dobrého olivového oleje.     Deset tipů pro výběr dobrého olivového oleje Nenechte se zmást označením Extra panenský olivový olej Láhev s olejem musí být tmavá Podezřele nízká cena je varováním Neznámý původ oliv „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ Nejlepší o...

Nefunkční slevový kód z přání ke svátku

Vážení zákazníci, taky se vám někdy stane, že chcete něco vylepšit a dopadne to úplně opačně? Nám se to bohužel dneska dopoledne podařilo. Pokud jste v posledních dnech slavili svátek, pravděpodobně jste od nás dostali blahopřání včetně slevového kódu. Nebude-li váš slevový kód funkční, prosím kontaktujte nás a my vám slevový kód znovu aktivujeme nebo pošleme nový. Omlouvám se za komplikace a ještě jednou přejeme všem oslavencům vše nejlepší k svátku! Kontakt pro opětovnou aktivaci slevového ...

Soutěživý Olivový svět

Člověk je od přírody tvor soutěživý. Už od malička poměřujeme své bábovičky na pískovišti, své výkony měříme ve škole a později i v kariéře. Také „naši“ farmáři soutěží. Je to pro ně v podstatě jakási hra. Jasně, každý chce vyhrát, protože každý se domnívá, že právě ten jeho olivový olej je ten nejlepší. Každý do něj dal maximum, své zkušenosti a znalosti, energii, lásku, věnoval mu spoustu času a obětoval nemálo peněz. V Olivovém světě je celá řada prestižních soutěží. Na severn...

Přijďte ochutnat naše oleje v sobotu 21.5.2022 na trh v Holešovicích

Pokud přemýšlíte nad víkendovým programem v Praze, tak máme pro vás jeden tip. V Pražské tržnici v Holešovicích se koná v sobotu 21.5.2022 akce pod názvem VÍNO a DELIKATESY. Jak název napovídá, ochutnáte zde víno a jiné různé dobroty. My na této akci také nebudeme chybět, a tak si můžete přijít vybrat některý ze skvělých olivových olejů nebo lanýžových specialit. VÍNA a DELIKATESY v Pražské tržnici datum: sobota 21.5.2022 čas akce: 10-20 hod.    ...

Domácí játrová paštika s tymiánem a brandy

Když jsem byla malá, tak paštika byla u nás doma skoro svátečním jídlem. Moje maminka nekupovala polotovary a byť byla pracovně velmi vytížená, vždy dbala na to, aby jídlo, které jsme doma konzumovali, bylo čerstvě připravené. Plechovky Májky v kuchyni tedy vždy jasně naznačovaly, že se blíží dovolená :-) V tento čas se mohla porušovat všechna pravidla, dokonce i ta výživová. Doba totalitní je pryč a s ní definitivně odzvonilo i konzervám. Alespoň tedy u nás. Na dobrou poctivou...

Tipy, jak vybrat olivový olej s vysokým podílem polyfenolů

Spotřebitelé zajímající se o zdravotní přínosy se často ptají, jak najít extra panenské olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů. Pouze některé farmy uvádí obsah polyfenolů na etiketě nebo na svém webu, často je to ale pouhé číslo bez zmínky o jednotkách, ve kterých byly hodnoty polyfenolů měřeny. To samozřejmě způsobuje zmatek, protože různé laboratoře mohou používat různé metody testování polyfenolů v závislosti na jejich schopnostech a výsledky polyfenolů tak mohou být velmi odl...

Řecká novinka Kyklopas Ages

Dnešní novinka vás zavede do Řecka, do staletých olivových hájů v Thrákii. Poblíž městečka Makri, nedaleko tureckých hranic, vybudoval v roce 1982 olivový mlýn Argyris Kelidis. Ten v olivových hájích strávil celé dětství a od rodičů se naučil vše o pěstování a zpracování oliv. Vybudování vlastního mlýna bylo vyvrcholením rodinné farmářské tradice. Své znalosti a dovednosti dnes postupně předává svým dětem a rodinná farma opečovává 12 000 olivovníků a 2 000 olivovníků v BIO režimu. Značka Kyklopa...

Hovězí carpaccio s lanýžovým olejem

Při přípravě carpaccia doma máte dvě možnosti. Buď si koupíte špalík kvalitní hovězí svíčkové a tenké plátky si připravíte sami anebo zvolíte rychlejší a elegantnější variantu a porci na carpaccio si koupíte v supermarketu nebo u řezníka. My, protože stále bojujeme s nedostatkem času, jsme tentokrát zvolili tu druhou variantu. Plátky hovězí svíčkové nemají samy o sobě nějak výraznou chuť, proto záleží, jak je na talíři dochutíte. Poprvé carpaccio, tedy tenké plátky konzumované zasyr...

Biokvalita Chiavalon sbírá zlato

Olivová farma Chiavalon je naší srdeční záležitostí. A to nejen proto, že to byla první farma, kterou jsme si vybrali pro náš „vstup“ do Olivového světa, ale hlavně proto, že s rodinou Chiavalon souzníme. Prostě jsme si tak nějak chemicky sedli. Tedi i Sandi Chiavalon jsou přátelští, otevření, féroví a se srdcem na dlani. Na začátku nás velmi podporovali, fandili nám. A dnes, když přijedeme do mlýna jen kousek od Vodnjan, mám pocit, že jsem přijela za bráchama. Tak vřelé láskyplné objetí a ...

Středomoří na Náplavce

Teploty venku rostou, slunných dní tu máme víc a víc, vše kolem rozkvétá a ptáčci vesele štěbetají. Jarní atmosféra každoročně vybízí k venkovním party, trhům, food festivalům. Když nás začátkem dubna oslovila agentura pořádající food eventy, neodolali jsme a kývnuli na účast a prezentaci toho nejlepšího ze Středomoří na pražské Náplavce. Tyto akce jsou v Praze velmi oblíbené, a to nejen mezi gurmány. A tak jsme si řekli, proč ne!? Chtěli jsme lépe poznat vás, naše zákazníky, popovídat...

Veselé VELIKONOCE

Milí přátelé a příznivci olivového oleje, rok se s rokem sešel a my tu máme zase svátky jara. Čas nových začátků, očištění se od všeho starého, již nefunkčního. Přejeme vám, ať jsou pro vás nové začátky a nové výzvy příjemné a přínosné. Ať vás jarní dny, ale i ty další, provází radost, zdraví a štěstí. Veselé Velikonoce! A protože vám rádi děláme radost, připravili jsme pro vás na Instagramu soutěž o testovací sady olivových olejů CUAC. Odrůda Picual, Royal a Picual bio jsou univerzální...

Ecológico na cestě

Casas de Hualdo ECOLÓGICO je v posledních měsících jeden z vašich nejoblíbenějších olivových olejů. Je to zřejmě kombinací BIO kvality, skvělé chuti a vysokého podílu polyfenolů. Proto nás mrzí, že jsme od minulého týdne na „suchu“ a nemáme pro vás ani jednu láhev. Vzhledem k vašim častým telefonátům a využívaní funkce „hlídacího psa“, volíme i tuto formu informování, kdy naskladníme další kusy. Plánovali jsme průběžné doplnění zásob, palety máme na cestě a měly dorazit začátkem ...

Rajská polévka s fenyklem

Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou vzpomínkou na dětství… Rajčata, byť na to nevypadají, jsou úplnou vitamínovou bombou. Obsahují vitamín B, A, C, E, z minerálních látek zejména draslík či důležité karotenoidy, jako lykopen a be...