Parmigiana di melanzane aneb zapečený lilek

Parmigiana di melanzane je tradiční italský pokrm. Je velmi prostý, jednoduchý a je symbolem italské domácí kuchyně. Jeho původ údajně sahá až do 17. století a Italové se bohužel nemohou shodnout, kde tento recept vznikl. Někteří tvrdí, že vznikl na Sicílii, jiní se přiklánějí spíše k Neapoli. Název "Parmigiana" je pravděpodobně odvozený od slova "parmiciana", což nemá nic společného s parmezánem, ale s označením pro dřevěné lamely, které se používají k výrobě okenic, a které se podobají uspořádání plátků lilku v uvedeném pokrmu. 

Na to, abyste si na zapečeném lilku pochutnali, vám bude stačit pár ingrediencí. Čím kvalitnější budou, co do chuti, tím bude i chuť výsledného pokrmu lepší.

Parmigiana di melanzane

Zapečený lilek je nadčasový recept, který připomíná léto každým svým soustem. Hodí se jako hlavní chod, předkrm, svačina či lehká večeře. Je to zkrátka láska na první ochutnání 😊

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 velké lilky
  • 600 g rajčatového pyré Rosso di Colonna
  • 150 ml olivového oleje + 2 polévkové lžíce Lamacupa Luma
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g strouhané mozzarelly
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • Hrst čerstvých bazalkových lístků
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Lilky omyjte, nakrájejte na plátky a osolte. Nechte chvíli „vypotit“, pak osušte papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a plátky lilku na něm osmažte. Lilek olej miluje a nasaje ho opravdu dost. I proto potřebujete opravdu kvalitní olivový olej. Čím chuťově intenzivnější olivový olej budete mít, tím bude chuť výsledného pokrmu lepší. Osmažené plátky nechte odpočinout na papírové utěrce. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přihoďte 2 stroužky rozdrceného česneku a nechte lehce rozvonět. Pak česnek vytáhněte. Přidejte rajčatové pyré, hrst natrhané bazalky, sůl a pepř a nechte vše společně provařit cca 15 – 20 min. Pyré se ještě  lehce zredukuje a chuť rajčat se propojí s chutí olivového oleje a bazalky.

Připravte si zapékací mísu a rozehřejte troubu na cca 175 stupňů Celsia. Na dno mísy rozetřete trochu rajčatové omáčky a na ni rozprostřete vrstvu lilkových plátků. Posypte strouhanou mozzarellou a parmezánem a toto vrstvení opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Na poslední vrstvu si nechte více sýra, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

A teď už šup na 20 minut do trouby. Po upečení nechte Parmiggianu trochu vychladnout, chutná pak lépe. Dobrou chuť! 😊

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: