Slovník pojmů
A B C D F G H I K L M O P Q R S T Z
Výpis slovníkových pojmů
Acquacotta
Acquacotta, v překladu „vařená voda“, je tradiční toskánská polévka, která je dalším skvostem cucina povera. Tento prostý, ale vydatný pokrm se připravuje ze zeleniny, starého chleba a typicky se korunuje ztraceným vejcem. …
Aglio Olio Peperoncino
Aglio Olio e Peperoncino, v překladu česnek, olej a pálivá paprička, je tradiční italský pokrm, který ztělesňuje krásu jednoduchosti. Jeho základem jsou kvalitní suroviny a rychlá příprava, což z něj činí stálici italské kuchyně. Spaghetti…
Amarant
Amarant, česky laskavec, je prastará bezlepková pseudoobilnina ceněná pro svá drobná semínka s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a minerálů. V kuchyni se využívá jako příloha, do kaší, moučníků nebo ve formě mouky. …
Anna Evertse
Anna Skipper, dnes známá také pod jménem Anna Evertse, je švédská specialistka na zdravý životní styl a zakladatelka značky Epic Spice, která spojuje vášeň pro chutě z celého světa s důrazem na kvalitu a originalitu. Narodila se 14. ledna 1968 a…
Antioxidant
Antioxidant je látka, která chrání buňky v těle před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem. Přispívá tak k prevenci stárnutí a mnoha nemocí. Nachází se především v ovoci, zelenině a superpotravinách. …
AOC
AOC, neboli Appellation d'Origine Contrôlée, je tradiční francouzský systém certifikace pro ochranu původu zemědělských produktů. Jedná se o historického předchůdce celoevropského značení AOP (DOP) a dodnes se ve Francii používá. …
AOP
AOP, neboli Appellation d'Origine Protégée, je francouzský a švýcarský ekvivalent nejvyššího evropského systému ochrany potravin DOP. Jedná se o Chráněné označení původu, které zaručuje, že produkt pochází z daného regionu. …
Baklava
Baklava je legendární, sladký a velmi bohatý dezert z filo těsta. Tvoří ji desítky vrstev plněných sekanými ořechy, přelitých máslem a po upečení nasáknutých voňavým cukrovým nebo medovým sirupem. Je to klenot řecké a orientální cukrařiny. …
BBQ
BBQ, celým názvem barbecue, je specifická metoda pomalé tepelné úpravy masa při nízké teplotě s využitím kouře. Nejde jen o grilování, ale o kulinářskou techniku dodávající masu jedinečnou chuť a křehkost. …
Bruschetta
Bruschetta je tradiční italský předkrm tvořený opečeným plátkem chleba potřeným česnekem a olivovým olejem. Nejznámější varianta je obložená čerstvými, nadrobno nasekanými rajčaty s bazalkou, existuje však nespočet dalších obměn. Bruschetta…
Cappuccino
Cappuccino je světově proslulý kávový nápoj italského původu, který se skládá z espressa, horkého mléka a mléčné pěny v harmonickém poměru. Jeho správná příprava je uměním, které definuje dokonalou rovnováhu chutí a textur. Cappuccino je…
Ciabatta
Ciabatta je tradiční italský bílý chléb, který je proslulý svou mimořádně pórovitou a vláčnou střídkou a naopak tenkou, křupavou kůrkou. Díky své specifické struktuře a jemné chuti je ideální pro přípravu sendvičů a panini. Na rozdíl od…
Cioppino
Cioppino je robustní rybí polévka či spíše dušený pokrm (stew), který má své kořeny v italsko-americké komunitě v San Franciscu. Skládá se z bohaté směsi ryb a mořských plodů vařených v aromatické rajčatovo-vinné omáčce. …
Cucina povera
Cucina povera, v překladu „chudá kuchyně“, je tradiční italská kulinářská filozofie založená na maximálním využití jednoduchých, lokálních a sezónních surovin. Nejde o kuchyni chudou na chuť, ale o umění vytvořit z mála výjimečné…
Dip
Dip je anglický výraz pro hustou, krémovou či kusovou omáčku, která je určená k namáčení jiných pokrmů. Podává se nejčastěji jako chuťovka k zelenině, chipsům, krekrům nebo kouskům masa a pečiva. …
DOP
DOP neboli Chráněné označení původu je nejvyšší stupeň ochrany kvality potravin v Evropské unii. Zaručuje, že produkt pochází z konkrétního regionu a že všechny fáze jeho výroby proběhly právě v této vymezené oblasti. …
Fattoush
Fattoush (čti fatúš) je tradiční libanonský a levantský salát, který je známý svou svěží, lehce nakyslou chutí a křupavou texturou. Jeho charakteristickým prvkem jsou kousky smaženého nebo opečeného chleba pita a zálivka s kořením sumac. …
Feta
Feta je tradiční řecký sýr chráněný značením CHOP (PDO). Vyrábí se z ovčího a kozího mléka a zraje v slaném nálevu, který mu dodává jeho typickou slanou, mírně nakyslou a pikantní chuť a drobivou texturu. …
Feta Psiti
Feta Psiti je mimořádně chutný a jednoduchý řecký předkrm (meze). Jedná se o plátek sýru Feta pečený v troubě s rajčaty, paprikou, cibulí a bylinkami, bohatě zakápnutý olivovým olejem. Výsledkem je měkký, krémový sýr. …
Filo
Filo je papírově tenké, nekynuté těsto, klíčové pro řeckou a balkánskou kuchyni. Vrstvením a potíráním tukem se při pečení mění v desítky úžasně křupavých a křehkých plátků. Používá se na slané i sladké pokrmy. …
Focaccia
Focaccia je tradiční italský pečený chléb z kynutého těsta, jehož základem je mouka, voda, sůl a kvalitní olivový olej. Charakterizují ho typické důlky na povrchu a jednoduché přísady jako sůl a bylinky. …
Granola
Granola je křupavá snídaňová směs z pečených ovesných vloček, ořechů, semínek a sladidla (med, sirup). Proces pečení ji odlišuje od syrového müsli a dává jí charakteristickou zlatavou barvu, chuť a texturu. …
Grundle
Grundle jsou velmi malé rybky, které se konzumují celé, obvykle smažené. V české gastronomii jde často o korušku. Ve středomořské kuchyni jsou populární pod názvy latterini (IT) nebo marides (GR) a podávají se s citronem a olivovým olejem. …
Hickory sůl
Hickory sůl je mořská sůl pomalu uzená studeným kouřem ze dřeva ořechovce (Hickory). Dodává pokrmům výrazné, nasládlé kouřové aroma, typické pro americké BBQ, a používá se jako finální koření nebo do marinád. …
Horiatiki
Horiatiki, známý jako pravý řecký salát, je symbolem řecké kuchyně. Základ tvoří čerstvá zelenina: rajčata, okurky, paprika a cibule, doplněná olivami Kalamata a plátkem sýru Feta. Nikdy v něm nenajdete salátové listy. …
