Bruschetta
Bruschetta je tradiční italský předkrm tvořený opečeným plátkem chleba potřeným česnekem a olivovým olejem. Nejznámější varianta je obložená čerstvými, nadrobno nasekanými rajčaty s bazalkou, existuje však nespočet dalších obměn.
Bruschetta (čtěte brusketa) je skvělým příkladem italské cucina povera (chudé kuchyně), kde se z jednoduchých a dostupných surovin tvoří pokrmy plné chuti. Její kořeny sahají až do starověkého Říma, kdy si pěstitelé oliv ověřovali kvalitu čerstvě vylisovaného oleje jeho ochutnáváním na opečeném plátku chleba. Samotný název pochází z římského dialektu, ze slova bruscare, které znamená „opékat“ nebo „péct nad uhlím“. Původně se jednalo o jídlo chudých zemědělců ve střední Itálii, zejména v regionech Toskánsko a Lazio, kteří takto zužitkovali starší chléb.
Základem každé autentické bruschetty je kvalitní chléb, ideálně italský venkovský typ s pevnou a pórovitou střídkou a křupavou kůrkou (např. Pane Toscano). Plátky chleba by měly být přibližně 1-2 cm silné. Tradičně se opékají na grilu na dřevěném uhlí, což jim dodá charakteristické kouřové aroma. V domácích podmínkách lze však použít i grilovací pánev, troubu nebo topinkovač.
Po opečení, dokud není chléb zlatavý a křupavý, nastává klíčový krok: ještě horký plátek se potře stroužkem čerstvého česneku. Teplo chleba uvolní česnekové silice a chléb tak absorbuje jeho vůni a chuť. Následně se štědře zakápne vysoce kvalitním extra panenským olivovým olejem. Již v této nejprostší podobě, známé v Toskánsku jako fettunta (doslova „mastný plátek“), je bruschetta vynikající.
Nejznámější varianta a další inspirace
Celosvětově nejpopulárnější je bezesporu Bruschetta al pomodoro, tedy bruschetta s rajčaty.
-
Základní recept: Na její přípravu se používají zralá, sladká rajčata, která se zbaví semínek a nakrájí na drobné kostičky. V misce se smíchají s nasekanou čerstvou bazalkou, solí, pepřem a trochou extra panenského olivového oleje. Směs se následně navrší na připravené opečené chleby. Klíčem je použít co nejčerstvější a nejkvalitnější suroviny, které v jednoduchosti vyniknou. Skvěle můžete tuto směs vychutit i naší kořenící směsí "Směs koření na bruschettu 100 g Epic Spice".
Kouzlo bruschetty spočívá v její variabilitě. Slouží jako dokonalé plátno pro kulinářskou kreativitu. Mezi oblíbené varianty patří:
-
S houbami: Restované lesní houby nebo žampiony s petrželkou a česnekem.
-
S fazolemi: Rozmačkané fazole cannellini s rozmarýnem.
-
Se sýry: S natrhanou mozzarellou, ricottou, kozím sýrem nebo hoblinami parmazánu.
-
S uzeninami: S plátkem prosciutta, různými druhy salámů nebo paštikou.
-
S olivovou tapenádou: Rozmixované olivy s kapary a ančovičkami.
-
Se zeleninou: Grilované lilky, cukety, papriky nebo artyčoky.
-
Sladké varianty: Existují i sladké verze, například s ricottou, fíky a medem nebo s lesním ovocem.
