CHOP

CHOP je nejvyšší stupeň ochrany kvality potravin v EU. Zaručuje, že celý proces výroby, od suroviny po finální produkt, probíhá výhradně ve vymezeném regionu a výrobek má díky tomu nezaměnitelné vlastnosti.                                                                     

 

Zkratka CHOP znamená Chráněné označení původu. Jedná se o nejprestižnější a nejpřísnější ze systémů jakosti potravin a zemědělských produktů, zavedených Evropskou unií. Cílem tohoto označení je chránit názvy výjimečných produktů, jejichž kvalita a charakteristické vlastnosti jsou neodmyslitelně a výlučně spjaty s konkrétním místem původu – s jeho jedinečným přírodním prostředím a lidským faktorem.

Základní princip CHOP

Aby mohl produkt získat certifikaci CHOP, musí splnit velmi přísná kritéria. Tím klíčovým je, že všechny fáze výroby – od produkce a získání základních surovin, přes jejich zpracování až po finální přípravu výrobku – musí probíhat ve vymezené zeměpisné oblasti. Vazba na dané území, tzv. terroir, je zde absolutní. To znamená, že vlastnosti produktu jsou dány kombinací místních přírodních podmínek (klima, půda, vegetace) a tradičních dovedností a postupů místních výrobců.

Například u sýru s označením CHOP musí mléko pocházet od zvířat chovaných v daném regionu, která se živí místní pící. Samotná výroba sýra i jeho následné zrání musí rovněž probíhat v této oblasti podle specifikované a kontrolované receptury. Právě tato komplexní vazba na původ dává výrobku jeho unikátní a nenapodobitelnou chuť, vůni a texturu.

Jak poznat produkt s označením CHOP?

Produkty nesoucí tuto certifikaci jsou na obalu viditelně označeny červeno-žlutým kulatým logem. Tento symbol spotřebiteli garantuje, že si kupuje autentický, vysoce kvalitní a pravidelně kontrolovaný produkt, který nemůže být legálně vyráběn nikde jinde na světě pod stejným názvem.

Rozdíl mezi CHOP a CHZO

Je důležité nezaměňovat Chráněné označení původu (CHOP) s Chráněným zeměpisným označením (CHZO), které má modro-žluté logo.

  • CHOP: Všechny fáze výroby včetně původu surovin musí být z dané oblasti. Jde o exkluzivní vazbu na terroir.

    • Příklad: Olivový olej Kalamata CHOP se smí vyrábět pouze z oliv odrůdy Koroneiki pěstovaných v regionu Kalamata v Řecku a zde musí být i lisován.

  • CHZO (Chráněné zeměpisné označení): Pro udělení stačí, aby v dané oblasti proběhla alespoň jedna fáze výroby, zpracování nebo přípravy. Produkt si spojuje s místem hlavně svou pověst nebo specifickou vlastnost. Suroviny mohou pocházet i odjinud.

    • Příklad: Třeboňský kapr CHZO. Kapr nemusí být nutně odchován od jikry v třeboňské soustavě, ale musí zde strávit podstatnou část svého života, aby získal typické vlastnosti.

Národní alternativy označení CHOP

Princip Chráněného označení původu je celoevropský, ale v jednotlivých zemích se můžete setkat s jeho národními ekvivalenty, které mají hlubokou historickou tradici a byly předchůdci dnešního jednotného systému EU. Ačkoliv na obalech dnes musí být i jednotné EU logo, původní národní značení se často používá souběžně, protože má mezi spotřebiteli stále velkou váhu.

  • Itálie: DOP (Denominazione di Origine Protetta) Itálie je zemí s největším počtem registrovaných produktů. Označení DOP je synonymem pro CHOP a garantuje stejnou úroveň ochrany.

    • Příklady: Sýr Parmigiano Reggiano DOP, šunka Prosciutto di Parma DOP, olivový olej Olio Extravergine di Oliva Garda DOP. Pro vína se navíc používá ještě starší a velmi prestižní označení DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), které je nejvyšší kategorií pro italská vína (např. Chianti Classico DOCG, Barolo DOCG).

  • Španělsko: DOP (Denominación de Origen Protegida) I ve Španělsku se používá zkratka DOP. U vín se lze setkat s tradičním a velmi respektovaným systémem DO (Denominación de Origen) a pro naprosto špičková vína s nejvyšší kategorií DOCa (Denominación de Origen Calificada), kterou se pyšní pouze regiony Rioja a Priorat.

    • Příklady: Sýr Manchego DOP, šunka Jamón de Huelva DOP, šafrán Azafrán de la Mancha DOP.

  • Francie: AOP (Appellation d'Origine Protégée) Francie je kolébkou ochrany původu produktů. Její národní systém AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), zavedený již v roce 1935, byl přímým předobrazem pro evropské značení. Dnes je AOP oficiálním termínem, ale zkratka AOC je stále velmi rozšířená, zejména na etiketách vín.

    • Příklady: Sýr Roquefort AOP, máslo Beurre d'Isigny AOP, víno Champagne AOP.

Nákupem produktu s označením CHOP (nebo jeho národní alternativou) si tedy můžete být jisti, že investujete do gastronomického dědictví, jehož kvalita a chuť jsou přímým odrazem jedinečného místa na zemi.