DOP
DOP neboli Chráněné označení původu je nejvyšší stupeň ochrany kvality potravin v Evropské unii. Zaručuje, že produkt pochází z konkrétního regionu a že všechny fáze jeho výroby proběhly právě v této vymezené oblasti.
Chráněné označení původu, v originále Denominazione di Origine Protetta (italsky), Protected Designation of Origin (anglicky), je systém certifikace zavedený Evropskou unií k ochraně a propagaci názvů kvalitních zemědělských produktů a potravin. Červenožluté kulaté logo DOP spotřebiteli zaručuje, že kupuje autentický, nenapodobitelný výrobek, jehož vlastnosti a kvalita jsou neoddělitelně spjaty s místem jeho původu.
Co certifikace DOP zaručuje?
Aby mohl produkt získat pečeť DOP, musí splňovat velmi přísná kritéria:
-
Původ: Produkt musí pocházet z jasně definovaného a geograficky vymezeného místa, regionu nebo ve výjimečných případech země.
-
Výlučná vazba na region: Kvalita a charakteristické vlastnosti produktu musí být dány výhradně specifickým geografickým prostředím a jeho přírodními i lidskými faktory. To zahrnuje klima, složení půdy, místní odrůdy rostlin či plemena zvířat, ale i tradiční výrobní postupy a know-how předávané po generace.
-
Všechny fáze výroby v dané oblasti: Nejdůležitějším a nejpřísnějším pravidlem je, že veškerá produkce, zpracování i příprava musí probíhat v dané vymezené oblasti. Například u sýra to znamená, že mléko musí pocházet od zvířat chovaných v daném regionu, sýr zde musí být vyroben a musí zde i zrát.
Příklady slavných italských DOP produktů
Itálie je zemí s jedním z nejvyšších počtů registrovaných DOP produktů. Mezi nejznámější patří:
-
Parmigiano Reggiano DOP: Pravý parmazán, jehož mléko, výroba i zrání probíhá pouze v provinciích Parma, Reggio Emilia, Modena a v částech Bologne a Mantovy.
-
Prosciutto di Parma DOP: Parmská šunka, která musí pocházet z prasat narozených a chovaných v Itálii a jejíž sušení a zrání probíhá výhradně v provincii Parma.
-
Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP: Tradiční balzamikový ocet z Modeny, vyráběný vařením hroznového moštu a následným mnohaletým zráním v sérii sudů. Nesmí být zaměňován s běžným „Aceto Balsamico di Modena IGP“.
-
Mozzarella di Bufala Campana DOP: Mozzarella vyrobená výhradně z mléka vodních buvolů z regionu Kampánie.
-
Olio Extra Vergine di Oliva Garda DOP: Extra panenský olivový olej z oliv vypěstovaných a vylisovaných v okolí Gardského jezera.
Jaký je rozdíl mezi DOP a CHZO (IGP)?
Spotřebitelé se často setkávají i s modrožlutým logem CHZO (Chráněné zeměpisné označení), v Itálii známým jako IGP (Indicazione Geografica Protetta). Hlavní rozdíl je v přísnosti pravidel:
-
DOP: Všechny fáze výroby (surovina, zpracování, finální produkt) musí probíhat v daném regionu. Vazba produktu na region je maximální.
-
CHZO (IGP): Stačí, když v daném regionu probíhá alespoň jedna z fází výroby (např. zpracování nebo příprava), přičemž suroviny mohou pocházet odjinud. Vazba na region je volnější, ale produkt si stále musí v daném místě získat svou specifickou pověst nebo vlastnosti.
Existuje ještě třetí označení, ZTS (Zaručená tradiční specialita, italsky STG), které nechrání geografický původ, ale pouze tradiční recepturu a způsob výroby (např. Pizza Napoletana STG).
Synonyma a alternativy
-
České ekvivalenty: Chráněné označení původu, zkratka CHOP (méně používaná).
-
Zahraniční ekvivalenty:
-
Itálie: Denominazione di Origine Protetta (DOP)
-
Francie: Appellation d'Origine Protégée (AOP)
-
Španělsko: Denominación de Origen Protegida (DOP)
-
Anglie: Protected Designation of Origin (PDO)
-
