DOP

DOP neboli Chráněné označení původu je nejvyšší stupeň ochrany kvality potravin v Evropské unii. Zaručuje, že produkt pochází z konkrétního regionu a že všechny fáze jeho výroby proběhly právě v této vymezené oblasti.                                                  

 

Chráněné označení původu, v originále Denominazione di Origine Protetta (italsky), Protected Designation of Origin (anglicky), je systém certifikace zavedený Evropskou unií k ochraně a propagaci názvů kvalitních zemědělských produktů a potravin. Červenožluté kulaté logo DOP spotřebiteli zaručuje, že kupuje autentický, nenapodobitelný výrobek, jehož vlastnosti a kvalita jsou neoddělitelně spjaty s místem jeho původu.

Co certifikace DOP zaručuje?

Aby mohl produkt získat pečeť DOP, musí splňovat velmi přísná kritéria:

  1. Původ: Produkt musí pocházet z jasně definovaného a geograficky vymezeného místa, regionu nebo ve výjimečných případech země.

  2. Výlučná vazba na region: Kvalita a charakteristické vlastnosti produktu musí být dány výhradně specifickým geografickým prostředím a jeho přírodními i lidskými faktory. To zahrnuje klima, složení půdy, místní odrůdy rostlin či plemena zvířat, ale i tradiční výrobní postupy a know-how předávané po generace.

  3. Všechny fáze výroby v dané oblasti: Nejdůležitějším a nejpřísnějším pravidlem je, že veškerá produkce, zpracování i příprava musí probíhat v dané vymezené oblasti. Například u sýra to znamená, že mléko musí pocházet od zvířat chovaných v daném regionu, sýr zde musí být vyroben a musí zde i zrát.

Příklady slavných italských DOP produktů

Itálie je zemí s jedním z nejvyšších počtů registrovaných DOP produktů. Mezi nejznámější patří:

  • Parmigiano Reggiano DOP: Pravý parmazán, jehož mléko, výroba i zrání probíhá pouze v provinciích Parma, Reggio Emilia, Modena a v částech Bologne a Mantovy.

  • Prosciutto di Parma DOP: Parmská šunka, která musí pocházet z prasat narozených a chovaných v Itálii a jejíž sušení a zrání probíhá výhradně v provincii Parma.

  • Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP: Tradiční balzamikový ocet z Modeny, vyráběný vařením hroznového moštu a následným mnohaletým zráním v sérii sudů. Nesmí být zaměňován s běžným „Aceto Balsamico di Modena IGP“.

  • Mozzarella di Bufala Campana DOP: Mozzarella vyrobená výhradně z mléka vodních buvolů z regionu Kampánie.

  • Olio Extra Vergine di Oliva Garda DOP: Extra panenský olivový olej z oliv vypěstovaných a vylisovaných v okolí Gardského jezera.

Jaký je rozdíl mezi DOP a CHZO (IGP)?

Spotřebitelé se často setkávají i s modrožlutým logem CHZO (Chráněné zeměpisné označení), v Itálii známým jako IGP (Indicazione Geografica Protetta). Hlavní rozdíl je v přísnosti pravidel:

  • DOP: Všechny fáze výroby (surovina, zpracování, finální produkt) musí probíhat v daném regionu. Vazba produktu na region je maximální.

  • CHZO (IGP): Stačí, když v daném regionu probíhá alespoň jedna z fází výroby (např. zpracování nebo příprava), přičemž suroviny mohou pocházet odjinud. Vazba na region je volnější, ale produkt si stále musí v daném místě získat svou specifickou pověst nebo vlastnosti.

Existuje ještě třetí označení, ZTS (Zaručená tradiční specialita, italsky STG), které nechrání geografický původ, ale pouze tradiční recepturu a způsob výroby (např. Pizza Napoletana STG).

Synonyma a alternativy

  • České ekvivalenty: Chráněné označení původu, zkratka CHOP (méně používaná).

  • Zahraniční ekvivalenty:

    • Itálie: Denominazione di Origine Protetta (DOP)

    • Francie: Appellation d'Origine Protégée (AOP)

    • Španělsko: Denominación de Origen Protegida (DOP)

    • Anglie: Protected Designation of Origin (PDO)