IGP

IGP, česky Chráněné zeměpisné označení (CHZO), je certifikace kvality Evropské unie. Zaručuje, že alespoň jedna fáze výroby produktu proběhla v daném regionu a že si produkt díky tomu získal svou specifickou pověst nebo vlastnosti.                                                                

 

Chráněné zeměpisné označení, v originále Indicazione Geografica Protetta (italsky), Protected Geographical Indication (anglicky), je systém certifikace EU, který chrání názvy zemědělských produktů a potravin spojených s určitým územím. Modrožluté logo IGP (nebo česky CHZO) signalizuje spotřebiteli, že produkt má silnou vazbu na konkrétní geografickou oblast, která mu propůjčuje jeho kvalitu, pověst nebo jiné charakteristické rysy.

Jaký je hlavní rozdíl oproti přísnějšímu DOP?

Zatímco certifikace DOP (Chráněné označení původu) vyžaduje, aby všechny fáze výroby – od suroviny přes zpracování až po finální produkt – proběhly ve vymezeném regionu, pravidla pro IGP jsou o něco mírnější:

  1. Původ a vazba na region: Produkt musí pocházet z konkrétního regionu, místa nebo země.

  2. Alespoň jedna fáze výroby v regionu: Pro získání IGP stačí, aby alespoň jedna z fází výroby (produkce, zpracování nebo příprava) probíhala v dané geografické oblasti. Ostatní fáze, včetně původu surovin, mohou probíhat jinde.

  3. Pověst nebo charakteristika: Produkt musí mít určitou kvalitu, pověst nebo jinou vlastnost, kterou lze připsat jeho zeměpisnému původu. Jde tedy o ochranu dobrého jména, které si produkt v dané lokalitě vybudoval.

Zjednodušeně řečeno, u DOP je kvalita dána výhradně původem, zatímco u IGP je s původem spojena jeho pověst a alespoň část výrobního procesu.

Příklady slavných italských IGP produktů

Systém IGP umožňuje chránit mnoho slavných produktů, u kterých není reálné nebo nutné, aby i suroviny pocházely z daného malého území.

  • Aceto Balsamico di Modena IGP: Balzamikový ocet z Modeny. Na rozdíl od verze DOP nemusí být hroznový mošt nutně z Modeny (může být z různých odrůd v rámci EU), ale jeho výroba (míchání s vinným octem a zrání v sudech) musí probíhat v provincii Modena nebo Reggio Emilia.

  • Mortadella Bologna IGP: Slavný salám, který musí být vyroben podle tradiční receptury ve vymezené oblasti v severní a střední Itálii (včetně Boloně), ale maso nemusí pocházet přímo z této oblasti.

  • Limone di Sorrento IGP: Citrony pěstované výhradně na Sorrentském poloostrově, známé svou silnou vůní a vysokým obsahem vitamínu C. Zde je původ suroviny klíčový, takže by mohly mít i DOP, ale výrobci zvolili certifikaci IGP.

  • Cioccolato di Modica IGP: Unikátní sicilská čokoláda se specifickou zrnitou texturou, která se vyrábí "za studena" podle staré receptury výhradně ve městě Modica. Kakaové boby však pochopitelně pocházejí z jiných částí světa.

Proč je certifikace důležitá?

Logo IGP chrání jak spotřebitele, tak výrobce. Spotřebitel má jistotu, že kupuje produkt s ověřenými vlastnostmi a historií, nikoliv levnou napodobeninu. Výrobcům pak certifikace chrání jejich cenné duševní vlastnictví, brání nekalé konkurenci a pomáhá propagovat jejich regionální speciality na mezinárodním trhu.

Synonyma a alternativy

  • České ekvivalenty: Chráněné zeměpisné označení, zkratka CHZO.

  • Zahraniční ekvivalenty:

    • Itálie: Indicazione Geografica Protetta (IGP)

    • Francie: Indication Géographique Protégée (IGP)

    • Španělsko: Indicación Geográfica Protegida (IGP)

    • Anglie: Protected Geographical Indication (PGI)