📦 Expedice objednávek mezi svátky
V období mezi Vánocemi a Novým rokem odesíláme zásilky v tyto dny:
- pondělí 29. 12.
- úterý 30. 12.
- pátek 2. 1.
📅 Potřebujete objednávku odeslat později? Stačí uvést preferované datum do poznámky v košíku.
📅 Potřebujete objednávku odeslat později? Stačí uvést preferované datum do poznámky v košíku.
Po minulém „výletu“ do světa olivové kosmetiky, kdy jsme vám představili balzámy z včelího vosku Kyklopas, máme pro vás pořádnou olivovou novinku jménem BEMBO.
Bembo je název rodinné olivové farmy z malebného chorvatského městečka Bale. Farmu vlastní manželé Elena a Vedran Lupić, kteří první olivovníky vlastnoručně zasadili v roce 2000. Oba jsou neskuteční dříči, kteří vlastníma rukama za necelé čtvrt století vybudovali farmu, kde pěstují 5400 olivovníků, 450 mandloní, 400 fíků a 400 lískových ořechů.
Vybrali jsme pro vás olivový olej odrůdy Buža, který nás nadchnul svou výraznou svěží vůní zelených rajčat a bylinek. Chuť je středně intenzivní s výraznou ovocností, elegantními hořkými tóny s výraznější kořenitostí. Buža je jednou z nejoblíbenějších olivových odrůd na Istrii, především pro svou vyváženou a harmonickou chuť, která má široké uplatnění v kuchyni. Bužu si vychutnejte jen tak s bílou bagetou nebo kváskovým chlebem. Kousky pečiva namáčejte misky s olivovým olejem a přikusujte třeba sýr. V kuchyni skvěle dochutí zeleninové saláty, grilovanou či restovanou zeleninu, dobře si bude rozumět s lososem a tuňákem. Můžete použít i na dochucení bílého masa a samozřejmě klasických italských jídel jako je pasta, risotto nebo pizza. Buža je také výtečná na dochucení míchaných vajíček anebo vejce ve skle.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.