Nová sklizeň 25/26

Zažijte esenci čerstvosti, která přichází jen jednou za rok. Představujeme vám olivové oleje z nové sklizně 2025/26 – tekuté zlato stáčené z těch úplně prvních, zářijových a říjnových oliv. Toto není jen olej; je to oslava nového cyklu, zachycená v láhvi v té nejživější, nejintenzivnější a nejzelenější podobě. Naše exkluzivní limitované edice od mistrů, jako jsou Chiavalon, Le Tre Colonne, Nobleza del Sur a Sabino Leone, jsou ztělesněním tohoto prchavého okamžiku. Objevte čerstvou, robustní a pikantní chuť, která promění i ten nejjednodušší pokrm v gurmánský zážitek. Pospěšte si, tato sezónní delikatesa je dostupná jen v omezeném množství a mizí stejně rychle jako přišla. Je čas ochutnat Středomoří v jeho nejčistší podobě.

Nejprodávanější

4 položek celkem

Cena

649799
1649799

Značky

Položek k zobrazení: 4

Výpis produktů

Extra panenský olivový olej IL PRIMO OLIO 2024 – limitovaná edice nové sklizně
Max POLYFENOLŮ
799 Kč

Mistr svého oboru, Salvatore Stallone, vylisuje během první dní sklizně pouze 200 litrů jedinečné kupáže odrůdy Leccino a Carolea. Limitovaná edice pouze 400 lahví Čerstvý...

Kód: 1320
Extra panenský olivový olej z prvních třech dnů sklizně Chiavalon Mlado 500 ml
735 Kč

Chiavalon Mlado je limitovaná edice extra panenského olivového oleje vyrobeného z oliv sklizených v prvních třech dnech sklizně. První olej sezóny, beaujolais...

Kód: 1060
Prémiový extra panenský olivový olej Nobleza del Sur NOVO 500 ml - nová sklizeň
649 Kč

NOVO je limitovaná série prvního olivového oleje sklizně 2025/26. Láhev z čirého skla dává vyniknout olivově zelené barvě, která je typická pro čerstvě vylisovaný olivový...

Kód: 1251
Prémiový extra panenský olivový olej Sabino Leone Premiére 500 ml - nová sklizeň
Max POLYFENOLŮ
649 Kč

První extra panenský olivový olej sklizně 2025/26 z farmy Sabino Leone v italské Apulii. Krásná zelená barva čerstvě vylisovaného olivového oleje a čerstvá vyvážená...

Kód: 1244

Ovládací prvky výpisu

4 položek celkem

Olivový olej z nové sklizně 2025/26: První kapky čisté chuti

Představte si ten moment. První podzimní slunce se opírá do olivových hájů a farmáři se chystají na nejdůležitější okamžik roku. Vzduchem se nese vůně čerstvě sklizených, stále jasně zelených oliv. Právě z těchto prvních, nedočkavých plodů se rodí fenomén známý v Itálii jako „Olio Nuovo“ (Nový olej), ve Španělsku „Aceite Nuevo“ (nebo prostě „Novo“) a v Chorvatsku „Mlado ulje“ (Mladý olej).

Je to víc než jen olej – je to esence okamžiku, první, nejčistší šťáva, kterou olivy vydají. Je to Beaujolais Nouveau světa olivových olejů; sezónní, živá, pulzující a netrpělivě očekávaná delikatesa pro skutečné gurmány. Zapomeňte na jemné, zlatavé oleje. Nová sklizeň je oslavou intenzity.

Proč je olej z nové sklizně tak výjimečný?

V OLIVUM.cz se specializujeme výhradně na oleje z této rané, říjnové sklizně. Pro nás to není jen sezónní výstřelek, je to definice té nejvyšší kvality. A zde je důvod, proč je tento olej tak jedinečný:

  1. Je to „První olej“ (Olio Primo) Není to jen marketingový slogan. Je to doslova ten úplně první olej vylisovaný v nové sezóně. Pochází z oliv sklizených v prvních dnech sklizně, obvykle na přelomu září a října. Tyto olivy jsou ještě nedozrálé, pevné a křupavé. Právě tento moment „prvního lisu“ zaručuje, že v láhvi zachytíte naprostou esenci čerstvosti, kterou v žádném jiném oleji z pozdější sklizně nenajdete.

  2. Zářivě zelená barva a paradox průhledné láhve Díky sklizni nezralých plodů je olej nabitý chlorofylem. To mu dává charakteristickou, téměř neonově zelenou barvu. Je to vizuální důkaz jeho mládí a síly. Ačkoliv obecně platí, že kvalitní olej patří do tmavého skla, aby byl chráněn před světlem, u „nového oleje“ dělají ti nejlepší producenti záměrnou výjimku. Průhledná láhev (jako u našich olejů Nobleza del Sur Novo nebo Le Tre Colonne Il Primo Olio) je hrdou oslavou této prchavé, zářivé barvy. Je to vzkaz: „Tohle je čerstvé, právě vylisované.“

  3. Plná, robustní a živá chuť Zatímco zralé olivy dávají jemnější, máslovější olej, raná sklizeň je explozí chuti. Nezralé olivy obsahují absolutní maximum polyfenolů – přírodních antioxidantů, které oleji dodávají jeho zdravotní benefity a charakteristickou chuť. Očekávejte intenzivní tóny čerstvě posečené trávy, artyčoku, zeleného rajčete nebo divokých bylin. Téměř vždy je přítomna příjemná, štiplavá peprná dochuť, která vás zaštípe v krku. To není vada, ba právě naopak, je to ten nejlepší důkaz čerstvosti a vysokého obsahu polyfenolů.

  4. Přísně omezené množství Tato výjimečná kvalita si žádá oběť. Z nezralých, zelených oliv je výtěžnost oleje mnohem nižší. Na výrobu jednoho litru „nového oleje“ je potřeba podstatně více kilogramů oliv než u oleje z plně zralých plodů. Právě proto je tento olej přirozeně vzácný a dostupný jen v přísně limitovaném množství. Je to exkluzivní delikatesa dostupná jen pár měsíců v roce, než se vyprodá.

Všechny tyto olivové oleje jsou filtrované, ale nezapomeňte, že je to živý produkt, který by se měl spotřebovat rychle, ideálně během několika měsíců po sklizni, kdy je jeho charakter na absolutním vrcholu.

Mistrovská díla rané sklizně v OLIVUM.cz

V naší pečlivě sestavené kolekci 2025/26 vám přinášíme absolutní špičku toho, co Středomoří v této disciplíně nabízí. Každá láhev je hrdě označena jako „První“, „Mladý“ nebo „Nový“:

  • Chiavalon Mlado (Chorvatsko) Rodina Chiavalon z Istrie je synonymem pro moderní chorvatské olivářství a jejich „Mlado“ je již legendou. Jedná se o precizně namíchanou kupáž z prvních sklizených oliv, která doslova exploduje vůní čerstvě posečené trávy, zeleného jablka a bylinek. Jeho výrazná, elegantní pikantnost z něj dělá favorita šéfkuchařů.

  • Le Tre Colonne - Il Primo Olio (Itálie) Z jihu Itálie, z regionu Apulie, přichází „Il Primo“ – doslova „První olej“. Tento olej je vyrobený z odrůdy  Coratina, která je známá svou nesmírnou intenzitou. Očekávejte explozi zelených mandlí, divoké čekanky a artyčoku, následovanou silným, přetrvávajícím peprným závěrem.

  • Nobleza del Sur - Novo (Španělsko) Ze španělské Andalusie přináší rodinná farma Nobleza del Sur svůj „Novo“. Tento prémiový olej z rané sklizně odrůdy Picual se vyznačuje intenzivní vůní rajčatového listu, banánové slupky a čerstvých bylinek. Je to elegantní a nesmírně komplexní olej.

  • Sabino Leone - Il Premiere (Itálie) Opět z Apulie, mistr olivář Sabino Leone představuje svůj „Il Premiere“. Tento olej je oslavou biodiverzity regionu. V chuti je komplexní, s tóny fenyklu, čekanky a černého pepře. Je to olej pro ty, kdo hledají hloubku a jedinečný podpis svého tvůrce.

Jak si „Nový olej“ nejlépe vychutnat?

Nový olej si nejlépe vychutnáte jen tak, s bagetou nebo kváskovým chlebem. Je skvělý na saláty, grilovanou zeleninu nebo finalizaci pokrmu. Ale pamatujte, tento olivový olej je filtrovaný, proto se nemusíte bát jej použít i v teplé kuchyni. Vaší kreativitě se zkrátka meze nekladou.   

Pokud ale tápete, tady je pár tipů...

  • Chléb: Nejklasičtější použití. Pokapejte jím čerstvě opečený bílý chléb s trochou soli (ideálně solného květu).

  • Polévky: Přidejte ho těsně před podáváním do husté zeleninové nebo luštěninové polévky (jako je toskánská Ribollita nebo dýňový krém).

  • Zelenina: Pozvedněte jím jednoduchý salát, grilovanou zeleninu (chřest, papriky) nebo pečené brambory.

  • Maso a ryby: Dokonale doplní carpaccio, tatarský biftek nebo jednoduchý grilovaný steak či plátek bílé ryby.

  • Vejce: Připravte s ním míchaná vejce nebo bohatě zakápněte vejce do skla. 

Nová sklizeň je oslavou. Je to závod s časem, snaha zachytit v láhvi vitalitu přírody dříve, než se vytratí. Tyto oleje jsou na svém vrcholu právě teď, v měsících bezprostředně po sklizni. Neváhejte a dopřejte si ten nejčerstvější dar Středomoří.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity