Prémiový extra panenský olivový olej Frantoio Biologico 500 ml z Toskánska

Kód: 1288
759 Kč
Momentálně nedostupné
Položka byla vyprodána…

Prémiový BIO extra panenský olivový olej odrůdy Frantoio, která patří k nejpopulárnějším olivovým kultivarům v Itálii. Olivový olej s výrazně ovocnými tóny.

  • BIO olivový olej z rodinné farmy v Toskánsku
  • Středně intenzivní ovocná chuť s tóny zeleného jablka, pikantnější chutí a jemnou hořkostí
  • Nádherná vůně s tóny artyčoku, zeleného jablka a zelených mandlí
  • Skvěle dochutí zeleninové saláty, maso, luštěniny nebo jako doplněk k pečivu
  • Fattoria Ramerino je velmi úspěšná na prestižních mezinárodních soutěžích
  • Acidita 0,22%, Polyfenoly 649 mg/kg

Detailní informace

Benefity

Detailní popis produktu

Extra panenský olivový olej Frantoio

Frantoio je nejznámější italská olivová odrůda. Pěstuje se nejen v Itálii, ale také v severní Africe, Austrálii, Argentině a Kalifornii. Odrůda je samosprašná s vysokou produktivitou. Olivový olej Frantoio lze obecně charakterizovat jako velmi ovocný s nádhernou vůní. Kromě toho, že je olej extrémně ovocný, má také nádech zeleného jablka s vůní zelených listů a trávy, jemnou hořkostí a štiplavější chutí, i když pocit, který tento olivový olej zanechává, je spíše sladký s mandlovou příchutí.

Extra panenský olivový olej z farmy Fattoria Ramerino je středně ovocný s tóny artyčoku a zelených mandlí. Hořkost je jemná a harmonická. Skvěle se hodí k pokrmům, kde olivový olej hraje prim, jako je tradiční fettunta (toskánský česnekový chléb), anebo se syrovou zeleninou v tzv. pinzimonio, což je směs olivového oleje se špetkou soli a mletého černého pepře, s přidáním několika kapek balsamica. Syrovou sezónní zeleninu nakrájíte na proužky nebo kolečka a máčíte do této směsi. Jednoduché, rychlé, barevné, zdravé,…prostě úchvatné! Ale pozor, výsledná chuť závisí na kvalitě všech surovin!

Extra panenský olivový olej odrůdy Frantoio se skvěle hodí také k pokrmům s výraznější chutí jako je toskánská ribollita (guláš z fazolí cannelloni a zeleniny) nebo obecně ke všem pokrmům z luštěnin.

Toskánská rodinná farma Fattoria RamerinoFilippo Alampi, majitel toskánské rodinné farmy Fattoria Ramerino

Rodinná farma Fattoria Ramerino

Usměvavý čtyřicátník Filippo Alampi je majitelem rodinné farmy Fattoria Ramerina, která se nachází v malebném Toskánsku v obci Bagno a Ripoli. Filippo pochází z Benátska a farmu začal spravovat v roce 2000, později se stal jejím majitelem. Již předtím získal bohaté zkušenosti z hospodářství, které jeho rodina provozuje na ostrově Elba, kde dodnes Filippo vyrábí skvělé víno a také olivový olej.

Dnes má Fattoria Ramerino rozlohu 50 hektarů a roste zde 5 500 olivovníků odrůd Moraiolo, Frantoio, Leccino a Americano. Některé stromy jsou staré i několik set let. Když vystoupáte prudkým kopcem na vrchol olivového háje, nabídne se vám nádherný výhled na zvlněnou toskánskou krajinu. Na obzoru je pak vidět kulisa samotné Florencie. Když není opar, uvidíte mohutnou budovu katedrály Santa Maria del Fiore a také vysokou štíhlou věž slavného Palazzo Vecchio. Je to úžasné panorama, které v olivovém světě hned tak nespatříte.

Filippo Alampi, majitel toskánské rodinné farmy Fattoria RamerinoToskánská rodinná farma Fattoria Ramerino

Perfekcionalista Filippo

Filippo je stále usměvavý pohodář, který si ale velmi pečlivě hlídá vše, co má vliv na kvalitu jeho olivového oleje. Je uznávaným odborníkem mezi konkurenty i profesionálními olivovými someliéry. Od roku 2004 je veškerá produkce jeho farmy v režimu BIO, tzn. používá pouze organická hnojiva a žádnou chemii na ochranu proti škůdcům. Stejně jako jiní „naši“ farmáři věří v přirozenou biodiverzitu a tak v jeho olivových hájích rostou různé trávy, bylinky, keře, poletuje hmyz a hopsají zajíci.

Filippo olivy sklízí zpravidla v druhé polovině října a lisuje nejpozději do 12 hodin od sběru. Při pěstování striktně dodržuje zásady ekologického zemědělství a velkou pečlivost věnuje samotnému lisování. Každá odrůda totiž potřebuje nastavit jiné parametry ve zpracovatelském procesu. Výsledný olivový olej patří k italské i světové špičce a pravidelně získává ocenění na mezinárodních soutěžích. S velkým respektem o něm mluví i Maria Paolo Gabusi, která je nejen vášnivou analytičkou olivového oleje, Panel Leader v Brescia, ale také organizátorkou prestižní soutěže Leone d’Oro International. Queen Maripa, jak jí všichni v Olivovém světě říkají, je profesionální Olive Oil Taster a hned tak někoho nepochválí. Proto, když Maripa zařadila do degustace olivových olejů na kurzu Masterclass for Olive Oil Tasters v Brescii farmu Filippa, okamžitě jsem věděla, že náš výběr byl šťastný.

Toskánská rodinná farma Fattoria RamerinoFilippo Alampi, majitel toskánské rodinné farmy Fattoria Ramerino

BIO olivové oleje z Fattoria Ramerino

Při naší návštěvě farmy nám Filippo velmi podrobně vyprávěl všechny možné úskalí BIO pěstování a také jaké různé postupy používá. Při pěstování se nepoužívají žádná umělá hnojiva. Jako přirozené hnojivo slouží drť z větví a listí, které zůstávají v olivovém háji po pravidelném prořezávání. Také se čas od času v olivovém háji poseká tráva, která se mulčuje a postupně se rozkládá. Proti škůdcům používá Filippo starou techniku, kdy se ve vodě rozpustí kaolín. Tato šedá kaolínová voda se pak nastříká na stromy a hmyz si myslí, že se jedná o kámen a nechá olivy být.

Toskánská rodinná farma Fattoria RamerinoFilippo Alampi, majitel toskánské rodinné farmy Fattoria Ramerino

Chuť Toskánska

Chuť BIO extra panenského olivového oleje z Fattoria Ramerino vás přenese pod kouzelné toskánské slunce. Vychutnejte si tento jedinečný olivový olej a užijte si kousek Toskánska i ve vaší kuchyni.

Doplňkové parametry

Kategorie: FATTORIA RAMERINO
Hmotnost: 1 kg
Výrobce: FATTORIA RAMERINO Societá Agricola S.R.L.
Produkt: olej
Druh oleje: olivový extra panenský
Intenzita chutě: střední
Objem: 500 ml
Země původu: Itálie
Region: Toskánsko
Typ oleje: jednodruhový
Odrůda: Frantoio
Certifikace BIO: ano
Sklizeň: říjen 2022 (prémiová kvalita "First Harvest")
Dárkové balení: ne
Acidita: 0,22%,
Polyfenoly: 649 mg/kg
Aroma: nádherná vůně s tóny artyčoku, zeleného jablka a zelených mandlí
Chuť: středně intenzivní ovocná chuť s tóny zeleného jablka, pikantnější chutí a jemnou hořkostí
Způsob zpracování: lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy
Výživové údaje na 100 ml: energie 3404 kJ/828 kcal, Tuky 92 g, z toho nasycené mastné kyseliny 12 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g
Skladování: skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem
Dovozce: OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

fattoria-ramerino-logo-min

Toskánsko je zřejmě nejmalebnější částí Itálie a v samotném srdci tohoto regionu se nachází rodinná olivová farma Fattoria Ramerino. Z olivových hájů dohlédnete až k samotné Florencii a při dobrém počasí uvidíte slavnou florentskou katedrálu anebo neméně slavné Palazzo Vecchio. Fattoria Ramerino řídí od roku 2000 Filippo Alampi, který se později stal i jejím vlastníkem. Filippo pochází z Benátska a zkušenosti získal v rodinném zemědělském podniku, který na ostrově Elba vyrábí víno a olivový olej.

Filippo Alampi majitel farmy Fattoria RamerinoToskánská rodinná farma Fattoria Ramerino

Filippo vsadil na BIO kvalitu a od roku 2004 se vše pěstuje a zpracovává podle přísných zásad ekologického zemědělství. Hnojiva jsou výhradně organická, se škůdci se bojuje tradičními metodami prořezáváním a přírodním kaolínovým postřikem. V olivových hájích se snaží udržet co největší biodiverzitu, tráva se zde nechává růst a v suchém období se seká jen výjimečně.

Toskánská rodinná farma Fattoria RamerinoSpolečné foto s Filippem na Fattoria Ramerino

Fattoria Ramerino produkuje olivový olej z tradičních italských odrůd jako je Moraiolo, Frantoio nebo  Leccino. Filippo je perfekcionalista, který bedlivě sleduje vývoj a růst oliv a až s vědeckou pečlivostí řídí samotný proces lisování. Díky tomu je u odborné veřejnosti považován za špičku v oboru a respektovanou autoritou. I přesto ale vše pravidelně konzultuje s dalšími odborníky na olivový olej.