Mořská sůl
Přemýšleli jste někdy o soli jinak než jen o běžném dochucovadle? Vstupte do světa, kde sůl není pouhou ingrediencí, ale hlavním aktérem, který dokáže proměnit celé jídlo. Představujeme vám španělskou gurmánskou sůl SOSO, jejíž korunním klenotem je prémiový mořský Solný květ, ručně sbíraný z hladiny solných pánví. Objevte, jak dokáže uzená, bylinková či chilli sůl dodat vašim pokrmům nový rozměr. Ponořte se do luxusního světa lanýžových solí z Istrie i Španělska a nechte se okouzlit originálním designem barevných vajíček, která se stanou ozdobou vaší kuchyně. Je čas přestat solit a začít ochucovat.
Nejprodávanější
Značky
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Sůl: Bílý poklad, který dává jídlu duši
Sůl je od nepaměti jedním z nejcennějších nerostů na planetě. Byla platidlem, symbolem bohatství i klíčem k uchovávání potravin. Dnes, v moderní gastronomii, její role nabývá nového, mnohem rafinovanějšího významu. Už to není jen o slanosti. Je to o textuře, minerálním složení, čistotě a schopnosti podtrhnout a propojit ostatní chutě v pokrmu. Naše kategorie solí je oslavou tohoto bílého pokladu v jeho nejryzejších a nejzajímavějších podobách. Hlavní hvězdou je zde španělská značka SOSO, která s vášní a kreativitou přistupuje k tomuto daru moře.
Korunní klenot moře – Solný květ (Flor de Sal)
Pokud existuje královna mezi solemi, je to bezpochyby Solný květ, ve Španělsku známý jako Flor de Sal. Není to obyčejná mořská sůl. Je to ten nejvzácnější dar, který moře a slunce mohou nabídnout. Vzniká pouze za ideálních povětrnostních podmínek jako tenká, křehká vrstva krystalů na hladině solných pánví. Tyto „květy“ se ručně sbírají speciálními síty dříve, než klesnou ke dnu a stanou se z nich běžné krystaly mořské soli.
Díky tomuto šetrnému, tradičnímu postupu si Solný květ zachovává přirozenou vlhkost a vyšší podíl minerálů, jako je hořčík a vápník. Jeho chuť je komplexní, jemná a méně agresivně slaná než u běžné soli. Jeho textura je lehce křupavá. Používá se výhradně jako „finishing salt“, tedy finální sůl k posypání hotového pokrmu. Byla by věčná škoda s ní vařit. Zkuste posypat plátky dokonale zralých rajčat s kapkou olivového oleje, grilovanou rybu, steak těsně před podáváním nebo dokonce čokoládový mousse. Tento malý detail povýší vaše jídlo na gurmánský zážitek.
Symfonie chutí – Ochucené soli SOSO
Značka SOSO je mistrem v propojování kvalitní mořské soli s dalšími přírodními ingrediencemi. Vznikají tak ochucené soli, které jsou zkratkou k dokonalému dochucení.
- Uzená sůl: Pomalým uzením na bukovém dřevě získává sůl intenzivní, ale přesto jemné kouřové aroma. Je ideální pro vegetariánská jídla, kterým chcete dodat hloubku, na grilované maso, pečené brambory, vaječné pokrmy nebo do krémových polévek.
- Chilli sůl: Pro milovníky pikantních tónů. Dodá říz masu, rybám, zelenině, pokrmům mexické kuchyně, ale překvapivě skvěle funguje i v kombinaci s čokoládou nebo mangem.
- Bylinková sůl: Univerzální pomocník, který v sobě snoubí chuť moře a vůni středomořské zahrádky. Perfektní do salátových zálivek, na pečené kuře, ryby nebo k dochucení tvarohových pomazánek.
- Mořská sůl s citrónem a uzeným pepřem: Elegantní a svěží kombinace, která rozzáří především ryby, mořské plody a drůbeží maso. Kyselost citrónu a teplé tóny uzeného pepře vytváří dokonalou harmonii. Navíc je balena v dárkové krabičce, což z ní činí ideální a vkusný dárek pro každého gurmána.
Poklad ze země i moře – Luxusní lanýžové soli
Lanýž, vzácná houba rostoucí pod zemí, je právem nazýván diamantem kuchyně. Jeho intenzivní a nezaměnitelné aroma dokáže proměnit i ten nejjednodušší pokrm v luxusní záležitost. Lanýžová sůl je skvělý způsob, jak si tuto delikatesu dopřát v každodenní kuchyni. V naší nabídce naleznete hned dva exkluzivní druhy:
- SOSO mořská sůl s černým lanýžem: Černý lanýž má robustní, zemité a lehce pižmové aroma. Tato sůl se proto skvěle hodí k dochucení těstovin, rizota, míchaných vajíček, bramborové kaše nebo steaků.
- Karlić mořská sůl s bílým lanýžem: Tento klenot pochází z chorvatské Istrie od renomované rodinné firmy Karlić, která se lanýžům věnuje po generace. Bílý lanýž je vzácnější a jeho aroma je ještě intenzivnější, s tóny česneku a zralého sýra. Tato sůl je ideální k finálnímu dochucení pokrmů, kde její vůně může plně vyniknout – například na jednoduchých těstovinách s máslem, smetanovém rizotu nebo na hovězím carpacciu.
Design, který chutná – Ikonická vajíčka SOSO
Co činí soli SOSO naprosto jedinečnými, je jejich obal. Většina solí je balena v originálních, barevných obalech ve tvaru vajíčka. Tento hravý a stylový design povyšuje sůl z běžné kuchyňské potřeby na jedinečný designový doplněk. Vajíčko se bude krásně vyjímat na vaší kuchyňské lince a vždy bude po ruce. Zároveň je to naprosto perfektní, neotřelý dárek pro vaše blízké. Je to milá pozornost, která je krásná na pohled, praktická a zaručeně potěší každého, kdo má rád dobré jídlo a pěkný design.
Dovolte si objevovat. Hrajte si s chutěmi a texturami. S našimi gurmánskými solemi se každé vaše jídlo stane malým uměleckým dílem.
Dagmar Kublová
OLIVUM.cz