Detailní popis produktu
Extra panenský olivový olej Terracuza Biologico
BIO extra panenský olivový olej Terracuza Biologico vyrábí malá rodinná farma Giacoma Nieddu. Jedná se o certifikovanou ekologickou BIO produkci, kdy farma nepoužívá umělá hnojiva a chemické postřiky. Olivy jsou sklízeny ručně za pomocí ručních třesaček a co nejrychleji převáženy do mlýna. Zpracování probíhá maximálně do 12-ti hodin, aby byla zaručena co nejlepší chuť olivového oleje.
Párování s pokrmy
Chuť Terracuza Biologico je ovocná, středně intenzivní a v olivovém oleji ucítíte rajčata, artyčok, mandle a také zralé hrušky. Vysoký podíl polyfenolů propůjčuje oleji lehce pikantní a kořenité tóny. Střední intenzita chuti dává Terracuza Biologico široké uplatnění v kuchyni. Můžete jej použít pro přípravu zeleninových salátů, grilované zeleniny, chuťově výraznějších ryb jako je losos, tuňák nebo makrela, bílého i červeného masa, a to jak při restování nebo grilování a samozřejmě na klasické italské pokrmy jako jsou těstoviny, pizza a risotto.
Olivový olej je samozřejmě filtrovaný a vysoký podíl polyfenolů mu dává vysokou teplotní stabilitu, takže jej bez obav můžete používat i v teplé kuchyni.


Kupáž dvou olivových odrůd
Tento olej je kupáž dvou tradičních sardských olivových odrůd Bosana a Nera di Oliena. Bosana je jedna z hlavních olivových odrůd pěstovaných na Sardinii, známá svou odolností vůči větru a náročným přírodním podmínkám. Pěstuje se převážně na severu Sardinie, často na strmých terasách. Z této odrůdy se vyrábí extra panenský olivový olej s výraznými chuťovými tóny zelených rajčat, artyčoků, mandlí a jemně pikantním i hořkým dozvukem. Nera di Oliena je vzácná sardská odrůda oliv, která se pěstuje převážně v oblasti kolem města Oliena. Odrůda je ceněná pro svou vysokou kvalitu a intenzivní chuť. Olivový olej z této odrůdy má bohaté ovocné aroma s tóny černých oliv a sušeného ovoce, doplněné jemnými pikantními a hořkými podtóny.
Vysoký podíl polyfenolů pro vaše zdraví
Tento extra panenský olivový olej má vysoký podíl polyfenolů, které posilují jeho antioxidační a protizánětlivé účinky. Polyfenoly pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina a diabetes. Navíc podporují zdraví srdce tím, že snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Pravidelná konzumace olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů může také zlepšit funkci cév a snížit záněty v těle.


Rodinná farma Terracuza
Rodinná farma Terracuza pěstuje olivovníky na svazích pohoří Marghine v centrální části Sardinie, v blízkosti města Bolotana. Založil ji Giovanni Nieddu, ale dnes farmu řídí jeho syn Giacomo Nieddu, který se rozhodl dostat olivové oleje Terracuza mezi světovou špičku. To se Giacomovi v průběhu posledních let podařilo.
Olivovníky rostou v krásné přírodní scenérii, na strmých svazích a terasách zpevněných kamennými zídkami. Oblast je natolik výjimečná, že je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Krása této oblasti je vykoupena tvrdou dřinou, protože zde není možné využívat mechanizaci ani zavlažování. Sklizeň oliv probíhá ručně a sklizené olivy se často přenášejí v nůších na zádech nebo hřbetech poníků.


Nejčastěji pěstovanou odrůdou je Bosana, která je typická pro Sardinii. Olivový olej z této odrůdy má výrazné tóny zelených rajčat, artyčoků a zelených mandlí, s jemnými hořkými a pikantními podtóny. Produkty Terracuza jsou nejen prémiové kvality, ale také odrážejí filozofii zachování tradičních zemědělských postupů a uchování tradice pěstování oliv v geograficky velmi náročných oblastech.
Giacomo nezůstává jen u výroby extra panenského olivového oleje. Rozšířil sortiment o ochucené oleje, například s česnekem nebo zázvorem, které jsou vyrobeny ze surovin pěstovaných přímo na Sardinii. Nabídku dále doplňují nakládané olivy a med.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
