Detailní popis produktu
Extra panenský olivový olej Frantoio
Frantoio je nejznámější italská olivová odrůda. Pěstuje se nejen v Itálii, ale také v severní Africe, Austrálii, Argentině a Kalifornii. Odrůda je samosprašná s vysokou produktivitou. Olivový olej Frantoio lze obecně charakterizovat jako velmi ovocný s nádhernou vůní. Kromě toho, že je olej extrémně ovocný, má také nádech zeleného jablka s vůní zelených listů a trávy, jemnou hořkostí a štiplavější chutí, i když pocit, který tento olivový olej zanechává, je spíše sladký s mandlovou příchutí.
Extra panenský olivový olej z farmy Fattoria Ramerino je středně ovocný s tóny artyčoku a zelených mandlí. Hořkost je jemná a harmonická. Skvěle se hodí k pokrmům, kde olivový olej hraje prim, jako je tradiční fettunta (toskánský česnekový chléb), anebo se syrovou zeleninou v tzv. pinzimonio, což je směs olivového oleje se špetkou soli a mletého černého pepře, s přidáním několika kapek balsamica. Syrovou sezónní zeleninu nakrájíte na proužky nebo kolečka a máčíte do této směsi. Jednoduché, rychlé, barevné, zdravé,…prostě úchvatné! Ale pozor, výsledná chuť závisí na kvalitě všech surovin!
Extra panenský olivový olej odrůdy Frantoio se skvěle hodí také k pokrmům s výraznější chutí jako je toskánská ribollita (guláš z fazolí cannelloni a zeleniny) nebo obecně ke všem pokrmům z luštěnin.


Rodinná farma Fattoria Ramerino
Usměvavý čtyřicátník Filippo Alampi je majitelem rodinné farmy Fattoria Ramerina, která se nachází v malebném Toskánsku v obci Bagno a Ripoli. Filippo pochází z Benátska a farmu začal spravovat v roce 2000, později se stal jejím majitelem. Již předtím získal bohaté zkušenosti z hospodářství, které jeho rodina provozuje na ostrově Elba, kde dodnes Filippo vyrábí skvělé víno a také olivový olej.
Dnes má Fattoria Ramerino rozlohu 50 hektarů a roste zde 5 500 olivovníků odrůd Moraiolo, Frantoio, Leccino a Americano. Některé stromy jsou staré i několik set let. Když vystoupáte prudkým kopcem na vrchol olivového háje, nabídne se vám nádherný výhled na zvlněnou toskánskou krajinu. Na obzoru je pak vidět kulisa samotné Florencie. Když není opar, uvidíte mohutnou budovu katedrály Santa Maria del Fiore a také vysokou štíhlou věž slavného Palazzo Vecchio. Je to úžasné panorama, které v olivovém světě hned tak nespatříte.


Perfekcionalista Filippo
Filippo je stále usměvavý pohodář, který si ale velmi pečlivě hlídá vše, co má vliv na kvalitu jeho olivového oleje. Je uznávaným odborníkem mezi konkurenty i profesionálními olivovými someliéry. Od roku 2004 je veškerá produkce jeho farmy v režimu BIO, tzn. používá pouze organická hnojiva a žádnou chemii na ochranu proti škůdcům. Stejně jako jiní „naši“ farmáři věří v přirozenou biodiverzitu a tak v jeho olivových hájích rostou různé trávy, bylinky, keře, poletuje hmyz a hopsají zajíci.
Filippo olivy sklízí zpravidla v druhé polovině října a lisuje nejpozději do 12 hodin od sběru. Při pěstování striktně dodržuje zásady ekologického zemědělství a velkou pečlivost věnuje samotnému lisování. Každá odrůda totiž potřebuje nastavit jiné parametry ve zpracovatelském procesu. Výsledný olivový olej patří k italské i světové špičce a pravidelně získává ocenění na mezinárodních soutěžích. S velkým respektem o něm mluví i Maria Paolo Gabusi, která je nejen vášnivou analytičkou olivového oleje, Panel Leader v Brescia, ale také organizátorkou prestižní soutěže Leone d’Oro International. Queen Maripa, jak jí všichni v Olivovém světě říkají, je profesionální Olive Oil Taster a hned tak někoho nepochválí. Proto, když Maripa zařadila do degustace olivových olejů na kurzu Masterclass for Olive Oil Tasters v Brescii farmu Filippa, okamžitě jsem věděla, že náš výběr byl šťastný.


BIO olivové oleje z Fattoria Ramerino
Při naší návštěvě farmy nám Filippo velmi podrobně vyprávěl všechny možné úskalí BIO pěstování a také jaké různé postupy používá. Při pěstování se nepoužívají žádná umělá hnojiva. Jako přirozené hnojivo slouží drť z větví a listí, které zůstávají v olivovém háji po pravidelném prořezávání. Také se čas od času v olivovém háji poseká tráva, která se mulčuje a postupně se rozkládá. Proti škůdcům používá Filippo starou techniku, kdy se ve vodě rozpustí kaolín. Tato šedá kaolínová voda se pak nastříká na stromy a hmyz si myslí, že se jedná o kámen a nechá olivy být.


Chuť Toskánska
Chuť BIO extra panenského olivového oleje z Fattoria Ramerino vás přenese pod kouzelné toskánské slunce. Vychutnejte si tento jedinečný olivový olej a užijte si kousek Toskánska i ve vaší kuchyni.