Recepty s olivovým olejem, Strana 2

Španělská studená polévka SALMOREJO

Kdo vynalezl polévky, byl fakt borec. Která byla vlastně ta první? Nebyla to náhodou ta sekyrková, kterou připravoval Jirka Korn v pohádce Honza málem králem? :-) My polévky milujeme, a to jak ty teplé celoroční, tak i ty studené letní. Když udeří vysoké letní teploty, tak se akorát u nás v kuchyni nemůžeme dohodnout, jestli je ten správný čas na gazpacho nebo salmorejo. S receptem na gazpacho jsme se s vámi již podělili, teď je tedy na řadě salmorejo. Tato studená rajčatová pol...

Těstoviny 2x jinak … Funghetti s rajčaty a cuketou & Funghetti s žampióny, špenátem a smetanou

Nejen v době prázdnin všechny mámy více přemýšlí nad tím, jak doma nakrmit hladové krky. Ideální je jídlo tak zvaně z jednoho hrnce nebo nějaká rychlovka, která je ale zdravá a chutná.  Jistě mi dáte za pravdu, milé mámy, že těstoviny splňují všechny tyto požadavky naprosto s přehledem. A co víc, díky rozličným tvarům, chuťově rozmanitým omáčkám či způsobu úpravy mají tisíc tváří. Spaghetti, linguine, pappardelle, fettuccine, farfalle, fusilli, penne, rigatoni, cannelloni, r...

Domácí játrová paštika s tymiánem a brandy

Když jsem byla malá, tak paštika byla u nás doma skoro svátečním jídlem. Moje maminka nekupovala polotovary a byť byla pracovně velmi vytížená, vždy dbala na to, aby jídlo, které jsme doma konzumovali, bylo čerstvě připravené. Plechovky Májky v kuchyni tedy vždy jasně naznačovaly, že se blíží dovolená :-) V tento čas se mohla porušovat všechna pravidla, dokonce i ta výživová. Doba totalitní je pryč a s ní definitivně odzvonilo i konzervám. Alespoň tedy u nás. Na dobrou poctivou...

Hovězí carpaccio s lanýžovým olejem

Při přípravě carpaccia doma máte dvě možnosti. Buď si koupíte špalík kvalitní hovězí svíčkové a tenké plátky si připravíte sami anebo zvolíte rychlejší a elegantnější variantu a porci na carpaccio si koupíte v supermarketu nebo u řezníka. My, protože stále bojujeme s nedostatkem času, jsme tentokrát zvolili tu druhou variantu. Plátky hovězí svíčkové nemají samy o sobě nějak výraznou chuť, proto záleží, jak je na talíři dochutíte. Poprvé carpaccio, tedy tenké plátky konzumované zasyr...

Rajská polévka s fenyklem

Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou vzpomínkou na dětství… Rajčata, byť na to nevypadají, jsou úplnou vitamínovou bombou. Obsahují vitamín B, A, C, E, z minerálních látek zejména draslík či důležité karotenoidy, jako lykopen a be...

Párování extra panenského olivového oleje s rybami

Ne všechny extra panenské olivové oleje jsou si rovny. Chuť i zdravotní benefity extra panenského olivového oleje závisí na mnoha faktorech. Při určování kvality olivového oleje vstupuje do hry nejen odrůda oliv, kde a jak se pěstuje, ale i metody zpracování. Právě tyto faktory vytvářejí příležitost pro všechny, kteří s extra panenským olivovým olejem vaří, zapojit svoji kreativitu a na maximum využít tohoto daru přírody k dokonalému vyladění svých pokrmů. Ryby a elegance extra panen...

Bramborové chipsy z trouby

Také vás občas přepadají chutě na něco slaného k vínku nebo jen tak, když si zalezete pod deku s dobrou knížkou nebo se rozhodnete trávit večer před televizní obrazovkou? Bramborové chipsy jsou určitě skvělou volbou. Jsou rychlé na přípravu a upečené v troubě do křupava jsou prostě božské. Jsou to přesně ty „furtžerky“, se kterými když začnete, nemůžete skončit, dokud nevyluxujete talíř do posledního křupavého kousíčku. A díky tomu, že jsou pečené v troubě, nemusíte mít ani ...

Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!

Extra panenský olivový olej by měl být nezbytnou ingrediencí v kuchyni každého amatérského i profesionálního kuchaře. Ať už jde o pečení, restování, grilování, dušení, přípravu dresingu nebo polévek, přidání extra panenského olivového oleje zvýrazňuje chuť jídla a dodává mu zdravotní benefity, které velká většina ostatních kuchyňských olejů prostě a jednoduše nemůže poskytnout. Zdravotní přínosy olivového oleje z něj činí mimořádně atraktivní přísadu pro použití při vaření. Olivový o...

Italské risotto

Pravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze severní Itálie a je jedním z pilířů milánské kuchyně. Rizot je celá řada, a tak pokud jste milovníci rýže, určitě si vyberete svého favorita…ať už si dáte risotto alla milanese (milánské rizoto), risotto ai funghi (rizoto s&...

LAVA CAKE alias čokoládový fondant

Znáte to, to si tak o víkendu hovíte s knížkou a snažíte se dobít baterky a v tom: Crrr, crrr, crrr…nečekaná návštěva za dveřmi. A co teď!? Vždy se snažíte být skvělou hostitelkou, ale jak vykouzlit něco delikátního ke kávičce do 15 min? S „lava cake“ resp. lávovým dortíkem či jinak řečeno čokoládovým fondánem bude vaše dobrá pověst zcela jistě ušetřena :-) Lávový dortík získal své jméno díky krásně tekutému středu. Jakmile zaboříte lžíci do jeho středu, čokoládová hmota se dos...

Netradiční celerová polévka s cizrnou, pancettou a krutóny

Celer je od pohledu dost neatraktivní kořenová zelenina. Avšak z hlediska chuti, a hlavně zdravotních benefitů, je to učiněný poklad. Celer dříve rostl dost hojně na březích Středozemního moře a už staří Řekové jej používali jako lék. Je chutný, aromatický a v kuchyni jej využijete až do poslední mrtě. Ač na to nevypadá, je doslova nabitý vitamíny a stopovými prvky. Listy jsou bohaté na vitamín A a kořen je zásobárnou vitamínu C, B1, B2, B6, a dále draslíku, hořčíku, vápníku železa, fo...

Slávky na bílém víně

Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek. 1 kg čerstvých slávek 3 šalotky 2 stroužky česneku jemný extra panenský olivový olej jako je Chiavalon Romano nebo Casas de Hualdo Arbequina kousek másla 200 ml kvalitního bílého vína oblíbené bylinky: úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový l...

Dýňová polévka s opraženými semínky a olejem

Venku už se ochlazuje, dny se zkracují a v podvečer již zalézá chlad za nehty. Blíží se čas pošmourného počasí. Není ale třeba smutnit, je to přirozený koloběh přírody, která si poté, co nám nadělila bohatou úrodu, potřebuje také odpočinout. Podzim je úžasný v těch svých barvách. Příroda hraje krásnými odstíny žluté, oranžové, okrové, červené, hnědé. Barvy můžeme přenést také na naše talíře a tím si nejen víc pochutnat, ale také si zlepšit náladu. Pak nás nějaká mlha v údolí rozho...

Recept na lasagne s boloňským ragú

Lasagne jsou opravdovým italským skvostem na talíři. Pravda, jsou trochu náročnější na přípravu, výsledek ale určitě stojí za to. A navíc, pokud uděláte celý pekáč, máte na pár obědů pro rodinku vystaráno. Lasagne jsou těstoviny ve tvaru plátů. Koupíte je buď chlazené čerstvé, v „suchém“ stavu nebo si je můžete vyrobit doma, pokud máte vhodné ingredience a vybavení. My se už nemůžeme dočkat, až si dáme první sousto, ze kterého se bude linou nezaměnitelná vůně Itálie, a tak volíme tu nejrychlejš...

Valentýnské lanýžové rizoto se salsicciou

Oblíbené italské risotto se dá připravovat s celou řadou ingrediencí. Můžete zkusit pórek, hřiby, nakládaná sušená rajčata, ale když chcete něco netradičního, například na oslavu Valentýna, tak to chce opravdu něco extra. Proto jsme zvolili opravdu výjimečnou surovinu, černé lanýže. Na 2 porce lanýžového rizota potřebujete 180 g rýže vhodné na risotto (carnaroli, arborio, vialone nano) 2 šalotky olivový olej s výraznou chutí nejlépe Chiavalon Organic - zakoupíte v našem e-shopu 200 ml b...

Grilovaná krkovička s vůní mandlí

Které maso na grilu máte nejraději? Říká se, že vepřová krkovička je ze všech druhů mas na gril ta nejlepší. Prostě královna. Ale jen ta správně prorostlá. Je to právě tuk, díky kterému zůstane maso krásně vláčné. Marinád na krkovici najdete nespočet. My razíme cestu, že méně znamená více. Kvalitní olivový olej, byliny, sůl a pepř. Na doladění třeba domácí barbecue omáčku nebo cibulové chutney. Protože právě to krásně doladí svojí nasládlou chutí onen ogrilovaný kus čuníka. Věřte mi, vaši hosté...