Extra panenský olivový olej D'Orazio Simone v luxusní láhvi 500 ml
Kód: 1182
Související produkty
Detailní popis produktu
Olivová odrůda Simone pochází z jihovýchodní části Apulie z oblasti Conversana a Castellana Grotte. Je to tedy domácí odrůda oblasti, kde sídlí rodinná olivová farma FRANTOIO D'ORAZIO. Olivy kultivaru Simone mají malý elipsoidní tvar a v době zralosti černofialové plody. Olivy odrůdy Simone dávají málo oleje. Tuto nevýhodu kompenzuje fakt, že si Simone dlouhodobě (déle než rok) uchovává své chuťové vlastnosti bez výraznějších změn. Do šedesátých let minulého století tvořila odrůda Simone 30% olivovníků v Apulii. Její oblíbenost byla dána i velmi dobrou odolností proti škůdcům. Postupně byla nahrazována odrůdami s vyššími výnosy.
Chutě a vůně extra panenského olivového oleje Simone
Barva olivového oleje sice nic nevypovídá o kvalitě, ale jeho zlatavé odlesky vždy potěší. Simone má zelenou barvu se zlatavými tóny. Chuť olivového oleje řadíme do střední intenzity s ovocnými a bylinnými tóny. Pikantnost je střední s lehkými náznaky hořkosti. Při ochutnávání ucítíte artyčok, mandle a zelené listy.
Párování olivového oleje Simone s jídlem
Olivový olej ideální k většině pokrmů středomořské kuchyně. Oleje s náznaky hořkostí je vhodné využít tam, kde potřebujeme snížit přirozenou sladkost pokrmů, např. u dušené mrkve, grilované kořenové zeleniny nebo třeba podzimní dýňové polévky. Simone je ideální na přípravu a dochucení zeleninových salátů, zeleninových kaší, výraznějších luštěninových, krémových nebo rýžových polévek, těstovin a luštěnin. Také se skvěle hodí pro přípravu vařené zeleniny, artyčoků nebo chřestu. Střední intenzita chuti příjemně dochutí omáčky, grilované maso, tuňáka, lososa, restované červené maso nebo carpaccio z hovězího nebo telecího masa.
Italský region olivového oleje
Apulie (italsky Puglia) je jeden z nejznámějších regionů Itálie a oblíbeným cílem letních dovolených. Apulie je také nejméně hornatá část Apeninského poloostrova, a je tedy jako stvořená pro zemědělství. Olivovníky se v této oblasti pěstují od nepaměti a produkce oliv je pro zdejší kraj natolik významná, že olivovník je i ve znaku Apulie.
Farma a mlýn rodiny D'Orazio
Necelých deset kilometrů od oblíbeného letoviska Polignano a Mare leží směrem do vnitrozemí městečko Conversano. Právě zde se v roce 1964 začal psát příběh rodinné farmy a mlýna FRANTOIO D'ORAZIO. Současný majitel farmy Francesco D'Orazio je třetí generací farmářů, která zde vyrábí skvělý olivový olej.
Mlýn rodiny D'Orazio se nachází na předměstí Conversano v blízkosti olivových hájů. Jak již bývá v tomto regionu zvykem, pěstuje se zde vícero druhů olivovníků. Na farmě rostou olivové kultivary Simone, Coratina, Leccino, Cima di Mola, Cima di Melfi, Nociara a Pesciolen. Farma vlastní 3 000 olivovníků a část oliv kupuje od pěstitelů z blízkého okolí. Olivový olej některých kultivarů se prodává jako jednodruhový, ale větší část oliv se zpracuje pro výrobu kupáže D'Aragona.
Olivový olej D'Orazio
Hlavním olivovým olejem rodinné farmy D'Orazio je kupáž místních olivových odrůd jako Coratina, Leccino, Nociara,, Pesciolen, Simone, Cima di Mola a Cima di Melfi prodávaná pod jménem D'Aragona. Název D'Aragona odkazuje na významného místního šlechtice Giangirolamo Acquaviva d’Aragona, který zde vládl v 17. století. Je to univerzální olivový olej s širokým využitím v kuchyni.
Tato kupáž je základem celé řady pestrobarevných kolekcí, jejichž obaly odkazují na apulijskou kulturu a umění. Tuto kolekci vám budeme postupně představovat. Jedinečný design jistě oceníte jako originální doplněk do vaší kuchyně.
Milovníci specialit jistě ocení i zdejší monovarietní olivové oleje odrůd Simone, Peranzana, Picholine a Coratina. Ty jsou baleny do barvených lahví, které potěší milovníky kvalitního designu.
Ocenění z mezinárodních soutěží
Frantoio D'Orazio patří mezi špičkové italské výrobce, a proto je pro farmu důležité i srovnání s mezinárodní konkurencí. Kvalitu jejich olivových olejů potvrzují ocenění získaná na mezinárodních soutěžích v Londýně nebo v Japonsku.
Doplňkové parametry
Kategorie: | FRANTOIO D'ORAZIO |
---|---|
Hmotnost: | 0.9 kg |
Země: | Itálie |
Výrobce: | Frantoio D'Orazio |
Druh oleje: | olivový extra panenský |
Objem: | 500 ml |
Země původu: | Itálie |
Region: | Apulie |
Typ oleje: | jednodruhový |
Odrůda: | Simone |
Sklizeň: | říjen (prémiová kvalita "First Harvest") |
Aroma: | ovocné s náznaky bylinek |
Chuť: | střední intenzita chuti s bylinnými tóny, střední pikantností a s náznaky hořkostí |
Acidita: | 0,39% |
Polyfenoly: | 713 mg/kg |
Výživové údaje na 100ml: | Energie 3400 kJ/824 kcal, Tuky 92g, z toho nasycené mastné kyseliny 13g, Sacharidy 0g, z toho cukry 0g, Bílkoviny 0g, Sůl 0g |
Skladování: | Skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem |
Dovozce: | OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Frantoio D'Orazio je menší rodinná farma z jihu Itálie, kde olivový olej vyrábí třetí generace farmářů. Frantoio D'Orazio má vlastní olivový mlýn v městečku Conversano jižně od Bari. Farma získává olivy odrůd Simone, Coratina, Leccino, Cima di Mola, Cima di Melfi, Nociara a Pesciolen z vlastních 3.000 olivovníků, které rostou v blízkých olivových hájích. Část oliv nakupuje od místních farmářů.
Největší objem výroby tvoří kupáž D'Aragona, která je univerzálním olivovým olejem s širokým uplatněním v kuchyni. Kromě vynikající kvality olivového oleje vsadilo Frantoio D'Orazio i na atraktivní designové provedení obalů a olej D'Aragona je součástí celé řady jedinečných kolekcí. Ty jsou inspirovány místní kulturou, uměním a tradicemi.
Menší část produkce olivového oleje se zaměřuje na náročné zákazníky, kteří ocení celou škálu rozličných chutí monovarietních olivových olejů. Jako jednodruhové olivové oleje se zde vyrábí odrůda Simone, Peranzana, Picholine a Coratina. I tyto olivové oleje jsou balené v jedinečném designu lahví.