4 položek celkem

Cena

399649
1399649

Značky

Položek k zobrazení: 4
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Buža 500 ml
649 Kč

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Kód: 1186
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Buža 250 ml
399 Kč

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Kód: 1188
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Rožinjola 250 ml
399 Kč

Rožinjola je silný olivový olej s výrazným a intenzivním aroma, který je skvělý pro přípravu a dochucení chuťově výrazných jídel. Olivový olej z malé rodinné farmy...

Kód: 2012
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Rožinjola 500 ml + Buža 250 ml ZDARMA
+ Dárek zdarma
649 Kč

Rožinjola je výrazný extra panenský olivový olej se silným a intenzivním aroma, který je skvělý pro přípravu a dochucení chuťově výrazných jídel. Jak dárek dostanete ZDARMA...

Kód: 1187

grubic-nazev-min

Istrie, jako jediný chorvatský region, koncentruje špičkové výrobce olivového oleje v kategorii „premium quality“. Skvělé výrobce chorvatského olivového oleje najdete v Rabaci ve Vodnjanu nebo v Bale. Právě na okraji Bale najdete rodinný olivový mlýn Grubić. Mlýn pochází z roku 1927 a byla to první moderní lisovna olivového oleje v Bale. Svému účelu sloužil až do roku 1965, kdy byl kvůli své technické zastaralosti uzavřen. Budova skoro tři desetiletí chátrala, až ji v první polovině 90.let koupila rodina Grubić. Ta hospodaří na neveliké farmě o 8 hektarech a má 1.700 olivovníků.

Moderní technologie kombinovaná s magií

Mlýn byl zrekonstruován a vybaven moderní italskou technologií Pieralisi. Ta dokonce byla uzpůsobena dle požadavků rodiny, které vycházely z dlouhodobých zkušeností při zpracování olivového oleje. Jednou z nich je možnost úplného vypnutí automatického systému řízení a ruční ovládání všech částí technologie při výrobě olivového oleje. Pro neznalé to vypadá, že se do mlýna nasypou olivy a na druhé straně vyteče olivový olej, ale není to zas tak snadné. Dobrý lisař upravuje nastavení technologie podle odrůdy, stupně zralosti a mnoha dalších faktorů.  Jak říkají Grubićovi „je to v podstatě moderní alchymie, kdy nejlepší olivový olej je tvořen 99% olejem, ale zbývající 1% je čistá magie“.

Rodinný olivový mlýn Grubić na chorvatské IstriiRodinný olivový mlýn Grubić na chorvatské Istrii

Muzeum s ochutnávkou

Mlýn Grubić kombinuje moderní výrobu a muzeum. Tyto dva světy jsou od sebe odděleny skleněnou stěnou. Pokud mlýn navštívíte, tak si na jednom místě můžete prohlédnout staré stroje používané k výrobě minulými generacemi, ale také moderní zařízení současnosti. Samozřejmě můžete ochutnat zdejší olivový olej a zakoupit si jej. Vedle starého mlýna roste Stará Buža, královna všech olivovníků na Istrii. Bonusem může být prohlídka sterého centra Bale, které je opravdu kouzelné.

Výroba olivového oleje Grubić

Prémiová kvalita olivového oleje se vyrábí z oliv sklizených v říjnu. Důležité je správné načasování a pak rychlost, aby doba od začátku po ukončení sklizně konkrétní odrůdy byla co nejkratší. Olivy se zpracovávají ten samý den, kdy byly sklizeny, aby byly co nejčerstvější. Kladivový mlýn rozdrtí olivy na pastu, která se misí a lisováním se oddělí olej od pevné části oliv a v centrifuze se olej zbaví vody. Celý proces probíhá za řízených podmínek a při teplotě, která nesmí překročit 24 °C. Olivový olej je uchováván v nerezových tancích a je chráněn inertním plynem před oxidací.

Rodinný olivový mlýn Grubić na chorvatské IstriiRodinný olivový mlýn Grubić na chorvatské Istrii

Buža a Rožinjola

Olivová odrůda Buža je nejoblíbenějším olivovníkem na Istrii. Buža dává vynikající olivový olej s jasným a zaobleným aroma, bohatým na elegantní zelené tóny, od čekanky a jehličnanů po mátu a bazalku, v kombinaci se svěží vůní jarní trávy. Jeho chuť je sofistikovaná a komplexní, s charakteristickými tóny zelených rajčat, bílých jablek, mandlí a černého pepře. Poněkud silnější štiplavost a umírněná hořkost se prolínají v charakteristickém a harmonickém vztahu, aby se z něj stal jedinečně univerzální olej, který se snadno kombinuje se vším.

Rožinjola plodí malé olivy a svědčí ji mořský vzduch. Olivový olej vyrobený z odrůdy Rožinjola má velmi výrazné a intenzivní aroma, bohaté na elegantní ovocné tóny zelených rajčat, bílého jablka a sladkých mandlí. Jeho komplexní chuť je dobře zakulacená s výraznými tóny čekanky, artyčoku a bodláku s nádechem aromatické máty, bazalky a černého pepře. Zdůrazněná hořkost a intenzivní štiplavost z něj činí silný olej, který se perfektně hodí k „výrazným pokrmům“.

Charakteristika olivových olejů Buža a Rožinjola

Ocenění potvrzují špičkovou kvalitu olivových olejů Grubić

Pro výrobce prémiové kategorie olivových olejů je důležité pravidelně srovnávat svou kvalitu se světovou špičkou. Proto se výrobci účastní četných lokálních i mezinárodních soutěží. Postupně tak olivové oleje z farmy Grubić získala četná ocenění jak v Chorvatsku, tak i v zahraničí. V roce 2018 Grubić získal Gourmet Or, zlatou medaili za olivový olej Buža v kategorii Fruité Vert Léger, která byla oceněna na 16. mezinárodní soutěži „Les Huiles du Monde“ (Oils of the World) pořádané AVPA Paris. Od roku 2014 edice Michelin „Le Guide Vert Croatie“ pro francouzský trh řadí extra panenské olivové oleje Grubić mezi nejlepší na světě.

Dokonalost těchto prémiových olivových olejů byla uznána již v roce 2007 "L'extravergine", italským průvodcem pro extra panenské oleje (později "Flos Olei"). Od té doby se olivové oleje Grubić pravidelně umisťují mezi nejlepšími olivovými oleji světa. Ve stejném roce 2007 byly extra panenské olivové oleje Grubić doporučeny také gastroprůvodcem „Slow Food“.

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity