OLIVOVÝ BLOG, Strana 9

Rajská polévka s fenyklem

Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou vzpomínkou na dětství… Rajčata, byť na to nevypadají, jsou úplnou vitamínovou bombou. Obsahují vitamín B, A, C, E, z minerálních látek zejména draslík či důležité karotenoidy, jako lykopen a be...

Zlatá medaile pro Eco Day na BIOL 2022

Španělská rodinná farma Nobleza del Sur patří dlouhodobě mezi světovou špičku v segmentu prémiových extra panenských olivových olejů. Její majitelka Lola Sagra přistupuje ke své práci s obrovským respektem, vášní, ale také osobním nasazením. Tento přístup je v kombinaci se sdílenou zkušeností třinácti generací (farma byla založena roku 1640) zárukou špičkové kvality jejích produktů. Lola se liší od většiny farmářů v Andalusii i přístupem k životnímu prostředí. Většina...

Jaro, JÁTRA a olivový olej

Jaro už nám pomalu klepe na dveře. Příroda se probouzí ze zimního spánku, nabírá novou sílu a energii. Také naše energie stoupá vzhůru a je orientována zevnitř – ven stejně jako u rostlinek, které se snaží prodrat hlínou, kamením a suchou trávou a vystavit své lístky prvním slunečním paprskům. Zimní vládu Vody přebírá jarní element Dřeva. A právě k tomuto elementu patří dle tradiční čínské medicíny JÁTRA. Játra jsou motorem našeho života. Je to energetická továrna, která, pokud dobře fungu...

Vodnjan – malebné městečko na Istrii aneb tam, kde začal příběh OLIVUM

Městečko Vodnjan, vzdálené od turisticky více známé Puly je, co by kamenem dohodil. Nachází se v jihozápadní části Istrie, jen 6 kilometrů od Jaderského moře, a díky dobré přístupnosti, rovnému terénu a kvalitním cestám sem můžete vyrazit autem, na kole nebo na koloběžce. My jsme jej před lety objevili spíše náhodou při našich toulkách po Chorvatsku. Ale jak říká většina motivačních knih, náhody neexistují. A teď, s určitým odstupem času, mohu říct, že to náhoda skutečně nebyla a my js...

Dnešní novinkou je bedýnka na olivové oleje

Dnešní novinka není o chutích, ale o praktičnosti. Pokud od nás máte již větší sbírku olivových olejů, tak možná občas řešíte problém, jak všechny tyto láhve najednou přesunout na stůl v kuchyni nebo na zahradě při grilovací party. Tato dřevěná praktická bedýnka pojme více lahví olivových olejů, balsamica a třeba i mlýnků na sůl a pepř. Přesun z komory nebo kuchyňské linky na jídelní stůl už nebude problém. Bedýnky jsou vyrobené ze světlého nelakovaného dřeva a mají čtvercový nebo obdé...

Párování extra panenského olivového oleje s rybami

Ne všechny extra panenské olivové oleje jsou si rovny. Chuť i zdravotní benefity extra panenského olivového oleje závisí na mnoha faktorech. Při určování kvality olivového oleje vstupuje do hry nejen odrůda oliv, kde a jak se pěstuje, ale i metody zpracování. Právě tyto faktory vytvářejí příležitost pro všechny, kteří s extra panenským olivovým olejem vaří, zapojit svoji kreativitu a na maximum využít tohoto daru přírody k dokonalému vyladění svých pokrmů. Ryby a elegance extra panen...

Bramborové chipsy z trouby

Také vás občas přepadají chutě na něco slaného k vínku nebo jen tak, když si zalezete pod deku s dobrou knížkou nebo se rozhodnete trávit večer před televizní obrazovkou? Bramborové chipsy jsou určitě skvělou volbou. Jsou rychlé na přípravu a upečené v troubě do křupava jsou prostě božské. Jsou to přesně ty „furtžerky“, se kterými když začnete, nemůžete skončit, dokud nevyluxujete talíř do posledního křupavého kousíčku. A díky tomu, že jsou pečené v troubě, nemusíte mít ani ...

Degustace prémiových olivových olejů ve Zlíně

Víte, že olivový olej se degustuje podobně jako víno? Olivový olej je po tisíciletí věrným souputníkem vína a podobně jako víno má celou škálu chutí a vůní. A podobně jako víno se i páruje s jídlem. Jsou olivové oleje, které jsou vhodné na přípravu ryb a jiné zase na saláty či pečené maso. Přijďte na naši degustaci a poznáte různé podoby a chutě olivového oleje. Naučíme vás párovat olivový olej s jídlem. V jednotlivých vzorcích budeme společně hledat vůni rajčat, banánů, čerstvě posečené trávy n...

Středomořská dieta a 10 kroků, jak začít

Možná jste již slyšeli o středomořské dietě. Věděli jste ale, že tento styl stravování je považován za jeden nejzdravějších na světě? Středomořská dieta je v podstatě životní styl v oblastech podél Středozemního moře. Řecko, Španělsko, Itálie, Francie, Chorvatsko, Turecko, Tunisko, Maroko,….každá země má své recepty a svoji jedinečnou kuchyni plnou rozličných chutí a vůní, přesto všechny spojuje podobný styl stravování. Termín středomořská strava poprvé zazněl v roce 1975 ve spo...

Olivový olej a středomořská dieta

Středomořská dieta není jen „obyčejná“ dieta, je to životní styl. Díky rozsáhlým výzkumům v mnoha zemích Středozemí byl jednoznačně prokázán její pozitivní vliv na zdraví. A není divu! Termín „středomořská dieta“ byl poprvé zmíněn v roce 1975, kdy profesor Univerzity v Minnesotě, Ancel Benjamin Keys blíže popsal vliv jídelníčku na lidské zdraví. Po cestách jihem Evropy publikoval své poznatky ve slavné „The Seven Countries Study“ (Studii sedmi zemí), kde poukázal na fakt, že lidé...

BIO pasírovaná rajčata - novinka od Chiavalonu

Novinka v naší nabídce nepochází z olivovníku, ale s olivovou farmu má hodně společného. Bio rajčatová omáčka je doplňkovým produktem farmy Chiavalon. Rajčata pochází z polí v údolí řeky Raša, kde bratři Chiavaloni kromě rajčat pěstují také melouny. Ekologicky pěstovaná rajčata se sklízejí brzy ráno a už po pár hodinách od sběru se promění v lahodnou rajčatovou omáčku. Jedná se o pasterizovanou omáčku bez přidaného cukru, soli a koření. Perfektní pro všechny druhy om...

Novinka Ecológico v dárkovém balení

Španělskou značku Casas de Hualdo asi nemusím našim zákazníkům a olivovým fandům představovat. Farma, nacházející se půl hodiny od Toleda, vyrábí celou chuťovou škálu vynikajících olivových olejů. Fandové BIO kvality a vysokého podílu polyfenolů si oblíbili kupáž Casas de Hualdo Ecológico. Olivový olej se vyrábí z oliv odrůdy Arbequina a Cornicabra, které rostou v extrémní nadmořské výšce 800 m. I díky tomu má tento olivový olej vysoký podíl polyfenolů. Nově můžete Ecológico pořídit...

Národní park Brijuni a nejstarší olivovník Středozemí

Souostroví Brijuni tvoří 14 ostrovů a ostrůvků rozprostírajících se u západního pobřeží Istrijského poloostrova. Břehy ostrovů omývá v těchto končinách krásně průzračné Jaderské moře. Zejména z ptačí perspektivy vytváří souostroví naprosto jedinečný obraz. Navštívit tento chorvatský skvost můžete celoročně jen s tím rozdílem, že v zimních měsících jsou veškeré služby na ostrově mimo provoz, a tak je dobré pamatovat na menší svačinu s sebou. Loď Brijunka pendluje mezi is...

Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!

Extra panenský olivový olej by měl být nezbytnou ingrediencí v kuchyni každého amatérského i profesionálního kuchaře. Ať už jde o pečení, restování, grilování, dušení, přípravu dresingu nebo polévek, přidání extra panenského olivového oleje zvýrazňuje chuť jídla a dodává mu zdravotní benefity, které velká většina ostatních kuchyňských olejů prostě a jednoduše nemůže poskytnout. Zdravotní přínosy olivového oleje z něj činí mimořádně atraktivní přísadu pro použití při vaření. Olivový o...

Změna cen poštovného

Asi každý z nás se v poslední době setkává se zdražováním. Negativní informace na nás útočí ze všech médií a bohužel při běžném nákupu zjišťujeme, že nárůst cen je již běžnou realitou. Od minulého podzimu se od všech farem dozvídáme o prudkém nárůstu cen láhví, kartonových obalů, uzávěrů a etiket. Nárůst cen je ale ten „menší“ problém. Řada farem dostává obalový materiál s několika měsíčním zpožděním nebo taky vůbec a tak musí často hledat náhradní řešení. Skor...

Nové olivové oleje z italské farmy Frantoio Tini

Italskou rodinnou farmu Frantoio Tini, a jejich olivový olej Caravaggio, jsme vám představili již v září minulého roku. Malou rodinnou farmu a mlýn se stoletou historií vedou manželé Roberta a Vicenzo. Oba jsou profesionální olivoví someliéři a k výrobě olivového oleje přistupují s velkou pečlivostí. Frantoio Tini leží mezi nádhernými kopci kraje Abruzzo. Když jsme byli v létě na farmě, měli již vyprodáno a tak jsme dovezli několik posledních lahví, které okamžitě zmizely. Proto jsme rádi, že m...