Detailní popis produktu
Květový med z Istrie
Květový med z chorvatské Istrie přináší jedinečnou kombinaci přírodní čistoty a šetrného přístupu místních výrobců olivového oleje. Tito zodpovědní farmáři dbají na zachování bohaté biodiverzity ve svých olivových hájích, kde včely mají přístup nejen ke květům olivovníků, ale také k rozmanitým letním květinám a aromatickým bylinám. Tento med s jemně květinovou chutí a plným aroma nachází skvělé využití v kulinářském světě.
V istrijské kuchyni má tento med široké uplatnění – místní ho přidávají do tradičních dezertů, jako je medový koláč medenjaci, nebo ho podávají s domácími sýry, kde jeho sladkost krásně kontrastuje se slanou chutí. Hodí se také jako přírodní sladidlo do čajů, kde jeho jemné tóny rozvinou celou paletu chutí bylin. Vyzkoušejte ho v marinádách na grilované maso nebo na teplém toastu s máslem pro autentický istrijský zážitek. Květový med z olivových hájů a luk Istrie přináší do vaší kuchyně kouzlo středomořského léta v každé lžičce.
O prémiových olivových olejích Chiavalon
Výrobcem olivového oleje ROMANO je rodinná farma Chiavalon na chorvatském poloostrově Istria, ve městě Vodnjan. Chiavalon produkuje omezené množství extra panenského olivového oleje té nejvyšší kvality. O jeho špičkové kvalitě svědčí řada ocenění z nejprestižnějších světových soutěží. Chiavalon je také zařazen do průvodce Flos Olei, který pravidelně vybírá ty nejlepší olivové oleje světa.
Zakladatelem farmy je Sandi Chiavalon, který pěstování oliv propadl již v dětství a postupně se vypracoval ve špičkového výrobce olivového oleje. Olej ROMANO je pojmenován na počest Sandiho dědečka, který jej naučil pěstovat a zpracovávat olivy. Po čase s k Sandimu přidal bratr Tedi, který zajišťuje především obchodní a marketingové činnosti. Do práce na farmě je v podstatě zapojená celá rodina.


Jak je možné, že se na Istrii vyrábí jeden z nejlepších olivových olejů na světě?
Velký vliv na skvělou kvalitu oleje má paradoxně severní poloha Istrie, protože olivovému oleji neprospívá vysoká teplota. Olej se v olivách začíná tvořit až po odeznění největších veder, a tak kvalita oliv není negativně ovlivněna vysokými teplotami.
Medaile a ocenění Chiavalonu z prestižních soutěží
Olivové oleje Chiavalon jsou od roku 2000 pravidelně oceňovány na světových soutěžích v USA, Japonsku, Izraeli, Arménii, Řecku, Švýcarsku nebo v Itálii.

Chiavalon se může chlubit celou řadou zlatých medailí ze soutěží Olive Oil Competetion z Vodnjanu, Vinistra v Poreči, Maslina ve Splitu. Je také držitel zlatých medailí a ocenění také z New York International Olive Oil Competition (USA), Alma Armonia (Itálie), International Olive Oil Prize (Curych), A.I.P.O. (Riva del Garda), L'Orciolo d'oro (Pesaro), Olive Japan, Los Angeles Olive Oil Award atd.