Párování jídel s jemným olivovým olejem
Jemný olivový olej používáme u jídel, která nejsou příliš chuťově výrazná. Olivový olej má podtrhnout jejich chuť, ale není cílem „přerazit“ původní jemnou chuť výraznou chutí olivového oleje.
Stručný přehled použití jemného olivového oleje
Druhy jídel
- Bílé rybí maso jako je pražma nebo mořský vlk, slávky, krevety a další plody moře
- Listové a zeleninové saláty s nevýraznou chutí
- Jemné sýry
- Pečivo
- Ovocné saláty
Doporučené jemné olivové oleje

Detailnější upřesnění, jak kombinovat jemný olivový olej s jídlem
Nejtypičtějšími pokrmy pro použití jemného olivové oleje jsou ryby, resp. mořské ryby, které mají bílé maso jako mořský vlk, platýs, kambala, mořský ďas, pražma nebo kanic. Podobně je tomu i u mořských plodů, kterými souhrnně označujeme všechny možné měkkýše a korýše žijící v moři – humr, krevety, olihně, sépie, chobotnice …
U zeleninových salátů je použití jemného olivového oleje vhodné u zeleniny, která nemá příliš výraznou chuť. Jedná se především o listovou zeleninu (saláty), které se olivovým olejem lehce dochutí. Pokud používáte například rajčata je lepší sáhnout po olivovém oleje se střední intenzitou chutě.
Samotná buffalo mozzarella nebo jiné jemné sýry také získají na zajímavosti, když je ochutíte kvalitním olivovým olejem.
U pečiva má olivový olej dvojí uplatnění. Můžete jej použít jako doplněk do těsta nebo jako náhražku másla. Samozřejmě ne vždy se hodí jako náhrada másla. My při večeři často namáčíme kousky pečiva do olivového oleje a přikusujeme dobrý sýr nebo prosciutto. Ve Španělsku velmi často oběd nebo večeře začíná právě s kousky pečiva namáčenými do olivového oleje. Zažene to ten největší hlad a zároveň krásně nabudí vaše trávení.
Které oleje řadíme k jemným?
Jsou to především extra panenské olivové oleje španělské odrůdy Arbequina. V naší nabídce se konkrétně jedná o olivový olej Full Moon, který má moderní design a je vhodný jako dárek. Ženy zcela jistě potěší Nobleza del Sur Arbequina Premium, která má krásné elegantní láhve s motivem květin rostoucích ve zdejších olivových hájích. Z blendovaných olivových olejů (míchaných z několika odrůd) můžeme doporučit Chiavalon Romano z chorvatské rodinné farmy na Istrii. Ten je speciálně vyladěn na dochucení ryb.
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
