OLIVOVÝ BLOG, Strana 15

Letní grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. Setkávání se s přáteli a rodinou, pobyt venku na čerstvém vzduchu dlouho do noci a hromada skvělého jídla. Miluji léto! Už jen letmé pomyšlení na grilování mi do nosu vhání ten štiplavý kouř a v puse se mi sbíhají sliny na všechny ty dobroty, které hrají rozmanitými barvami, vůněmi a chutěmi. Když si mám vybrat, jestli budu pro návštěvu připravovat standardní pohoštění nebo budeme grilovat, volím vždy druhou variantu. Umožňuje mi totiž si spole...

Grilovaná krkovička s vůní mandlí

Které maso na grilu máte nejraději? Říká se, že vepřová krkovička je ze všech druhů mas na gril ta nejlepší. Prostě královna. Ale jen ta správně prorostlá. Je to právě tuk, díky kterému zůstane maso krásně vláčné. Marinád na krkovici najdete nespočet. My razíme cestu, že méně znamená více. Kvalitní olivový olej, byliny, sůl a pepř. Na doladění třeba domácí barbecue omáčku nebo cibulové chutney. Protože právě to krásně doladí svojí nasládlou chutí onen ogrilovaný kus čuníka. Věřte mi, vaši hosté...

Pražma na grilu s bylinkami

Pražma královská je ve Středozemí velmi oblíbená ryba a to v podstatě už od starověku, kdy byla Řeky zasvěcena Afroditě, bohyni lásky, plodnosti a krásy. Má bílé chutné maso a je ideální pro úpravu jak na grilu, tak třeba i na pánvi nebo v troubě. Díky své „lehkosti“ je vhodná i při redukční dietě. Chystáte-li tedy party, nemusíte zákonitě hladovět :-) Grilovaná pražma je skvělou volbu pro lehké letní jídlo s vůní grilu. Příprava pražmy pro 1 osobu 1 celá vykuchaná pražma H...

Salát z grilovaných paprik

Papriky u nás patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. Ta pestrost barev a tvarů! Salát z grilovaných paprik krásně spojuje chutě aromatických paprik, petrželky a olivového oleje a navíc, doslova rozzáří váš party stůl. Salát ale nemusí být jen přílohou k masu. Skvělý je třeba jako svačinka k opečené bruschetě. Příprava salátu z grilovaných paprik pro 4 osoby 4-6 paprik různě barevných paprik 3 stroužky česneku Hladkolistá petržel 100 ml prémiového olivového oleje Ecológico C...

Gazpacho - španělská studená polévka

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze slunné Andalusie je skvělá pro zahájení grilovací party. Vaše hosty lehce zasytí a v horkých letních dnech hlavně osvěží. Klíčem k úspěchu, tedy skvělé chuti, jsou chutná, krásně vyzrálá rajčata. Příprava gazpacha pro 4 osoby 500-600 g rajčat 1 menší šalotka 2 středně velké papriky kapie 1 středně velká salátová okurka 1-2 stroužky česneku (podle chuti a lásky k česneku) 3 lžíce prémiového olivového oleje Arbequina Casas...

Casas de Hualdo - nová značka v nabídce OLIVUM.cz

Milí přátelé olivového oleje, Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, ale my neleníme a stále pro vás připravujeme novinky. S radostí vám představujeme novou značku prémiového extra panenského olivového oleje, kterou jako jediní importujeme do ČR. Dlouho avizovanou novinkou je španělský výrobce prémiových olivových olejů Casas de Hualdo. Je to poměrně mladá farma, ale v poslední dekádě získávala na mezinárodních soutěžích za své výrobky jedno ocenění za druhým. Průvodce Flos O...

Acidita jako ukazatel kvality olivového oleje

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je ACIDITA (kyselost). U extra panenských olivových olejů nesmí být vyšší než 0,8% a u panenských nesmí překročit hodnotu 2%. Na řadě českých webů se dočtete, že je to základní parametr kvality a čím je acidita nižší, tím je olej lepší. Je to dobré doporučení, ale v praxi se jím hůře řídí. Acidita na etiketách Výše acidity u olivového oleje se zjišťuje laboratorně a ochutnáním ji nezjistíte. Navíc se acidita časem mění (roste) a tak j...

Nová značka Nobleza del Sur

Milí přátelé olivového oleje, pokud pravidelně sledujete naše stránky www.olivum.cz, jistě jste si všimli, že nám přibyla nová značka olivových olejů Nobleza del Sur. Mě osobně tyto oleje dělají velkou radost, protože se jedná o špičkový výrobek, který je navíc úžasně zabalen. Pokud mi věnujete pár minut času, ráda vám tento olivový olej představím. Nobleza del Sur je rodinná olivová farma ve španělské Andalusii, konkrétně v regionu Jaén. Farma byla založena v první polovině 17. stol...

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkou

Také tak milujete Itálii? A co potom italskou kuchyni… Je neuvěřitelně jednoduchá a rychlá, jedním slovem prostě skvělá. Základním stavebním kamenem jsou kvalitní suroviny. Pokud je máte, i ten nejjednodušší pokrm bude chutnat božsky! Tentokrát vám přinášíme super jednoduchý recept na těstoviny s rajčaty a bazalkou. Je na vás, jestli zvolíte špagety, linguine nebo penne. Naše volba tentokrát padla na macaroni. Omáčka je krásně obalí a protože jsou duté, dostane se i dovnitř těstoviny. Dě...

Vyzkoušejte dvě jarní polévky

Milujeme polévky. Hlavně ty krémové. A i když jsou polévky spíše výsadou zimních měsíců, aby nás krásně prohřály a doplnily energii, je celá řada polévkových variací, které můžeme díky ingrediencím, a hlavně sezónním bylinkám konzumovat po celý rok. S příchodem jara se příroda probouzí, energie stoupá vzhůru a vše začíná rašit. Je to začátek něčeho nového. Je to tedy i ideální příležitost začít více vnímat signály svého těla, jeho potřeby a chutě. Podporující jarní chuť je kyselá. Z h...

Bulky na hamburgery

Pokud si chcete připravit skvělý domácí hamburger, třeba podle našeho receptu, není zas tak složité si udělat i vlastní burgerové bulky. Náš recept vás postupně provede přípravou a uvidíte, bude to jednoduché. Ingredience na hamburgerové bulky: 500 g hladké mouky 120 g uvařených a nastrouhaných brambor 60 ml vlažného mléka 7 g instantního droždí 1 lžička soli 2 ks vejce 60 g dobrého olivového oleje – doporučujeme Chiavalon Organic 120 ml vlažné vody Sezamová semínka Recept na ...

Domácí barbecue omáčka

Barbecue omáčku běžně koupíte v obchodě, ale pokud nechcete průmyslovou omáčku neznámého původu, udělejte si svou domácí. Je to jednoduché a náš recept vás provede přípravou krok za krokem. Ingredience na domácí barbecue omáčku: 1 větší červená cibule 2 stroužky česneku Sušená drcená chilli paprička - případně Chilli olivový olej 400 g loupaných sterilovaných rajčat 80 g hnědého třtinového cukru Extra panenský olivový olej – robustní olivový olej se silnou chutí Vinný ocet Rajč...

Cibulové chutney aneb karamelizovaná červená cibule

Cibulové chutney je další skvělou pochoutkou, jejíž příprava je jednoduchá a bude skvělým doplňkem vašich pokrmů. Navíc má výhodu, že při uložení do sterilizované sklenice vydrží v lednici i přes dva týdny. Karamelizovaná červená cibule se hodí do hamburgerů, jako dochucení steaků nebo paštik.   Ingredience na cibulové chutney 0,5 kg červené cibule 30 g třtinového cukru Extra panenský olivový olej – doporučujeme olivový olej střední intenzity chutě Červený vinný ocet Balsamico...

Recept na pravý hovězí hamburger krok po kroku

Na našich stránkách se zaměřujeme na recepty, jejichž součástí je olivový olej, který je zpravidla vnímán jako jakési doladění zdravé stravy. Ovšem, i ortodoxní masožravci si zaslouží prémiovou kvalitu a když už máte prémiové maso, zaslouží si i prémiový olivový olej. Ten můžete použít i při přípravě hamburgeru, pravé americké klasiky. Ingredience na přípravu hovězího hamburgeru na 4 porce: 500g hrubě mletého hovězího – ideální je maso z krku (podíl tuku 15 – 20%) 1 ks malé cibule (š...

Polévka hráškový krém s opečenou pancettou

Hráškový krém je oblíbenou polévkou, kterou potěšíte celou rodinu. Příprava je velmi jednoduchá a podle našeho receptu vaření snadno zvládnete. Ingredience na hráškový krém: 1 cibule šalotka středně velká 1 stroužek česneku 1 brambora střední velikosti 500 ml zeleninového vývaru 300 g mraženého hrášku 100 g hladkolisté petrželky Pancetta nebo jiná sušená slanina Olivový olej - doporučujeme Chiavalon Mlado Čerstvý mletý barevný pepř a sůl 1 polévková lžíce lahůdkového droždí se sla...

Představujeme nový olivový olej a balsamico Full Moon

Milí přátelé olivového oleje, Slíbila jsem vám představení nové řady výrobků. Už jsou tedy na světě, resp. v naší nabídce :-). Od neděle si můžete na www.olivum.cz koupit prémiový olivový olej Full Moon. Toto označení není jen snaha dát oleji líbivé jméno, ale odvolává se na staré legendy. Sklizeň oliv pro tento prémiový olivový olej opravdu probíhá za říjnového úplňku. Právě díky úplňku vám olej dá věčnou lásku, zdraví a štěstí. V této době hodně atraktivní benefit, co říkáte? :-) ...