GangaLupo

Logo Gangalupo

 

O rodinné farmě GangaLupo

Rodina Girone-Bisceglie pracuje v zemědělství již po několik generací. Bratři Luigi a Vito v olivových hájích v podstatě vyrostli. Jako děti si hrávali mezi olivovníky a pilně pomáhali svému otci Michele, který je postupně učil, jak správně pečovat o olivový háj, zatímco matka Maria jim vtiskla rodinné morální hodnoty, jako je trpělivost a respekt ke koloběhu přírody.

Olivová farma Azienda Bisceglie Maria se nachází v Bari Santo Spirito, asi 2 km od moře, na pobřeží Jaderského moře. Farma začala vyrábět olivový olej začátkem 20.století a bratři Vito a Luigi jsou již třetí generací vyrábějící olivový olej, ale první generací vyrábějící prémiový extra panenský olivový olej, který od roku 2017 sbírá ta nejvyšší ocenění na světových soutěžích. Zatímco otec Michele vnáší do rodinného byznysu své více než čtyřicetileté zkušenosti zemědělce a Luigi své know-how získané studiem zemědělství a environmentálních věd, Vito je tváří rodinné farmy i značky GangaLupo. Původně stavební inženýr působící v Turíně po pár letech opustil rušné velkoměsto a vrátil se zpět do Bari, aby rodině pomohl s výrobou jednodruhového olivového oleje odrůdy Coratina té nejvyšší kvality a výjimečného aroma i chuti.

 Monitoring stresu olivovníku zajistí optimální zavlažováníMonitoring stresu olivovníku zajistí optimální zavlažování

Extra panenský olivový olej nese svůj název podle jedné z oblastí, ve které se nacházejí olivové háje, Contrada Ganga di Lupo. Olivové háje s přibližně 5000 olivovníky jsou opečovávány s láskou, jsou pravidelně prořezávány a dle potřeby zavlažovány. Vito a Luigi přistupují k pěstování oliv velmi sofistikovaně, a tak při procházkách olivovým hájem najdete na listech stromů senzory, které mohou pomoci aplikace informovat své pěstitele o míře stresu stromu, tzn. dát jasnou informaci, kolik je třeba dodat vody, aby byly zajištěny optimální vegetační funkce olivovníku.  

Farma funguje v bio režimu, i když oficiálně není držitelem bio certifikace. Sklizeň probíhá v závislosti na zralosti oliv, a to pomocí ručních třesaček. Mletí se provádí v nedalekém mlýně do tří hodin od sklizně při teplotě 22 až 24 stupňů Celsia.

 Při návštěvě farmy GangaLupoPři návštěvě farmy GangaLupo

Kromě oliv se na farmě pěstují také brambory a fenykl.

Poprvé jsem extra panenský olivový olej GangaLupo Coratina ochutnala na Olive Oil Masterclass. Byla to teprve třetí sklizeň rodiny Girone-Bisceglie a už tehdy mi bylo jasné, že tento olej nesmí v naší nabídce chybět. Ve svém rozhodnutí jsem se utvrdila i sklizeň následující a mé rozhodnutí bylo dovršeno letos na vyhlášení soutěže Leone d’Oro International, kde Vito Girone převzal ocenění „Nejlepší Coratina sklizně 2022/23“.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Cena

599600
1599600
1 položek celkem
Italský prémiový extra panenský olivový olej GangaLupo Coratina 500 ml
Novinka
599 Kč

Ochutnejte jeden z nejlepších extra panenských olivových olejů odrůdy Coratina sezóny 2023/24 dle hodnocení prestižní soutěže Leone d’Oro International. Středně intenzivní...

Kód: 1345

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem