Zajímavosti o olivovém oleji, Strana 2

Vánoční hody a párování s olivovým olejem

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a klidu, to vše v doprovodu dobrého jídla. Ať již jste zastáncem české vánoční klasiky nebo rádi v kuchyni experimentujete, kvalitní olivový olej vám může být po tyto dny skvělým pomocníkem. Nejen že podtrhne chuť pokrmů, ale z hlediska stravitelnosti a kalorií nezatíží vaše trávení a vy nebudete do nového roku vstupovat s výčitkami a hromadou předsevzetí. Extra panenský olivový olej není určený jen pro studenou kuchyni. S klidným svěd...

Zelené olivové zlato z Istrie & ISTRAVIRGIN 2022

Nového olivového oleje CHIAVALON sezóny 2022/2023 jsme se už nemohli dočkat. Ti z vás, kdo nás už nějakou dobu sledujete, jistě víte, že Chiavalon je naše srdeční záležitost. Byla to první farma, se kterou jsme vstoupili na český trh. Také naše pouto k městečku Vodnjan je velmi silné, protože právě tady začalo před 5 lety klíčit ono olivové semínko a vznikla první myšlenka na OLIVUM. Takže když mi Tedi Chiavalon zavolal, že olivové kupáže jsou připravené k lahvování a že letošní ...

Jak skladovat olivový olej

Olivový olej je po tisíciletí věrný souputník vína a tyto dvě potraviny mají mnoho společného. Ať už podobný způsob zpracování nebo široké uplatnění v kuchyni. Čím se ale výrazně liší, je způsob skladování a doba trvanlivosti. Na rozdíl od vína u olivového oleje platí, že čím je čerstvější, tím je  lepší. Tedy, s časem se jeho kvalita zhoršuje. Přeměna z oliv na olivový olej Sklizeň je nejhektičtější období na olivové farmě. Farmář bedlivě sleduje, jak olivy dozrávají, hlíd...

Olivová sklizeň 2022 je tady!

Tak už to vypuklo. Olivová sklizeň sezóny 2022 je v plném proudu. Toto období je pro naše farmáře jedno z nejlepších, nejnáročnějších a nejobávanějších zároveň. A není se čemu divit, protože během pár dnů nebo týdnů sklizně zúročí své celoroční úsilí. Během dne pilně sbírají v olivových hájích a v mlýně pak netrpělivě vyhlíží první kapky zdravého zeleno zlatavého moku. Rok 2022 nebyl z pohledu olivových farmářů vůbec jednoduchý. Pohrávala si s nimi nejen Matka příro...

Olivový olej FILTROVANÝ či NEFILTROVANÝ …to je, oč tu běží

Zatímco většina spotřebitelů již volí filtrovaný olivový olej, stále jsou tací, kteří preferují zakalený vzhled nefiltrovaného olivového oleje. Který je tedy lepší? Výroba olivového oleje je proces extrakce oleje obsaženého v olivových peckovicích. Jakmile jsou olivy sklizeny, je třeba, aby byly v co nejkratším čase dopraveny do mlýna a vylisovány. V mlýně jsou pak olivy omyty a rozdrceny na hustou pastu, která prochází procesem malaxace neboli hnětení. Malaxace je kritická fáze ...

Olive Oil MASTERCLASS … aneb cestujeme za vzděláním

Olivový olej je má velká láska. Zamilovala jsem se už před pár lety a s každou návštěvou další olivové farmy, s každým dalším ochutnáním olivového oleje má láska rostla a roste. Ale není olej jako olej. Před lety jsem měla velké štěstí. Byla jsem ve správný čas na správném místě a potkala ty, kteří mě inspirovali a ukázali mi, o čem Olivový svět ve skutečnosti je. Je o tvrdé dřině, o respektu k přírodě, lásce, vášni,…ale také o etice. Její nepsaná pravidla platí v Olivov...

DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej

Chcete vědět jak poznat kvalitní olivový olej? Připravili jsme pro vás základní desatero, které vám umožní trošku nahlédnout do světa olivových olejů a dá vám vodítko, na co se zaměřit při vybírání dobrého olivového oleje.     Deset tipů pro výběr dobrého olivového oleje Nenechte se zmást označením Extra panenský olivový olej Láhev s olejem musí být tmavá Podezřele nízká cena je varováním Neznámý původ oliv „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ Nejlepší o...

Soutěživý Olivový svět

Člověk je od přírody tvor soutěživý. Už od malička poměřujeme své bábovičky na pískovišti, své výkony měříme ve škole a později i v kariéře. Také „naši“ farmáři soutěží. Je to pro ně v podstatě jakási hra. Jasně, každý chce vyhrát, protože každý se domnívá, že právě ten jeho olivový olej je ten nejlepší. Každý do něj dal maximum, své zkušenosti a znalosti, energii, lásku, věnoval mu spoustu času a obětoval nemálo peněz. V Olivovém světě je celá řada prestižních soutěží. Na severn...

Tipy, jak vybrat olivový olej s vysokým podílem polyfenolů

Spotřebitelé zajímající se o zdravotní přínosy se často ptají, jak najít extra panenské olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů. Pouze některé farmy uvádí obsah polyfenolů na etiketě nebo na svém webu, často je to ale pouhé číslo bez zmínky o jednotkách, ve kterých byly hodnoty polyfenolů měřeny. To samozřejmě způsobuje zmatek, protože různé laboratoře mohou používat různé metody testování polyfenolů v závislosti na jejich schopnostech a výsledky polyfenolů tak mohou být velmi odl...

Párování extra panenského olivového oleje s rybami

Ne všechny extra panenské olivové oleje jsou si rovny. Chuť i zdravotní benefity extra panenského olivového oleje závisí na mnoha faktorech. Při určování kvality olivového oleje vstupuje do hry nejen odrůda oliv, kde a jak se pěstuje, ale i metody zpracování. Právě tyto faktory vytvářejí příležitost pro všechny, kteří s extra panenským olivovým olejem vaří, zapojit svoji kreativitu a na maximum využít tohoto daru přírody k dokonalému vyladění svých pokrmů. Ryby a elegance extra panen...

Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!

Extra panenský olivový olej by měl být nezbytnou ingrediencí v kuchyni každého amatérského i profesionálního kuchaře. Ať už jde o pečení, restování, grilování, dušení, přípravu dresingu nebo polévek, přidání extra panenského olivového oleje zvýrazňuje chuť jídla a dodává mu zdravotní benefity, které velká většina ostatních kuchyňských olejů prostě a jednoduše nemůže poskytnout. Zdravotní přínosy olivového oleje z něj činí mimořádně atraktivní přísadu pro použití při vaření. Olivový o...

Co jsou polyfenoly a proč se o ně zajímat?

Extra panenský olivový olej (EVOO) je po staletí oslavován jako nejzdravější olej v kuchyni. Mnozí na něj poukazují jako na významný zdroj mononenasycených tuků, jejichž konzumace je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ale nejen to. Odborníci na zdravou výživu i lékaři se shodují, že vliv olivového oleje na lidské zdraví je mnohem významnější. „Zdravotní přínosy olivového oleje z 99 % souvisí s přítomností fenolických sloučenin, nikoli...

Pozor na měnící se podíl polyfenolů u nové sklizně!

Olivový olej je čistě přírodní produkt a rozmary počasí ovlivňují jeho chuť i vlastnosti. Jedním z velmi proměnlivých faktorů je podíl polyfenolů. Postupně dostáváme do prodeje olivové oleje z nové sklizně 2021 a polyfenoly se nám u některých olivových olejů výrazně mění. Polyfenoly ovlivňují chuť a tak přesouváme některé oleje do jiných chuťových kategorií. Zatím nejrazantněji se tento parametr projevil u olivového oleje Casas de Hualdo Manzanilla. Tento olivový olej je oblíbený předevš...

Jak chutná dobrý olivový olej?

Než nás doslova pohltil Olivový svět, mysleli jsme si, že olivový olej je jen „nějaká“ mastná hmota, která voní trochu více než slunečnicový nebo řepkový olej. Co taky čekat od oleje, že? Když jsme absolvovali naši první ochutnávku prémiových olivových olejů u bratrů Chiavalon na Istrii, zjistili jsme, že je to báječná surovina, která má neuvěřitelnou paletu různých chutí a vůní. Taky jsme zjistili, že náš oliváč ze supermarketu má s opravdu dobrým olivovým olejem společný jen nápis na etik...

Atmosféra v olivovém mlýně Chiavalon během času sklizně

Olivová sklizeň je vyvrcholením celoroční práce a nejdůležitějším obdobím každé olivové farmy. My jsme se minulý týden vypravili na pár dní za bratry Chiavalon na Istrii, abychom omrkli, jak se jim daří v novém mlýně. Mlýn zprovoznili minulý rok, bohužel ve složitém covidovém období jsme se na sklizeň nedostali. Máme ovšem srovnání s rokem 2019, kdy ještě používali „starý“ mlýn a hned na začátku musíme přiznat, že je to opravdu velká změna, resp. velký skok vpřed. Přijíždíme do ...

Sklizeň 2021 v plném proudu

Na většině „našich“ farem se již tento týden rozběhla sklizeň oliv nové sezóny. Zatím to bohužel  vypadá, že výnos ze sklizně bude nepříznivě ovlivněn letošním počasím. Chorvatská farma Chiavalon zahájila sklizeň v pondělí. Přes původní ambice navýšit objem oproti minulému roku o cca 30% to dle posledních informací vypadá spíše na úrodu o 20 až 30% nižší. Úrodu nepříznivě ovlivnily extrémní výkyvy počasí na jaře. Překvapivé sněžení o Velikonocích a následný rychlý nástup vysokých teplo...