O olivovém oleji

Lidstvo pěstuje olivovníky a vyrábí olivový olej tisíce let, ale v naší zemi se ve větším měřítku začal prosazovat teprve před čtvrt stoletím. V každém supermarketu si dnes můžete vybrat z několika značek olivových olejů, ale není olej jako olej. Navíc u nás o olivovém oleji koluje řada různých „mýtů“, nepravd a mylných informací. Proto jsme vytvořili na našem e-shopu tuto sekci textů, které se věnují olivovému oleji. Pro vaši snazší orientaci jsou zde základní témata a v článcích najdete odkazy na další podrobnější texty.

Více informací o olivovém oleji, farmách, ale také o cestovatelsky zajímavých místech najdete na našem OLIVOVÉM BLOGU. Pokud rádi vaříte, nakoukněte i na naše recepty, ve kterých se, jak jinak, používá kvalitní olivový olej.

 

DESATERO, jak vybrat dobrý extra panenský olivový olej

Chcete vědět jak poznat kvalitní olivový olej? Připravili jsme pro vás základní desatero, které vám umožní trošku nahlédnout do světa olivových olejů a dá vám vodítko, na co se zaměřit při vybírání dobrého olivového oleje.     Deset tipů pro výběr dobrého olivového oleje Nenechte se zmást označením Extra panenský olivový olej Láhev s olejem musí být tmavá Podezřele nízká cena je varováním Neznámý původ oliv „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ Nejlepší o...

Polyfenoly v olivovém oleji

Extra panenský olivový olej (EVOO) je po staletí oslavován jako nejzdravější olej v kuchyni. Mnozí na něj poukazují jako na významný zdroj mononenasycených tuků, jejichž konzumace je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ale nejen to. Odborníci na zdravou výživu i lékaři se shodují, že vliv olivového oleje na lidské zdraví je mnohem významnější. „Zdravotní přínosy olivového oleje z 99 % souvisí s přítomností fenolických sloučenin, nikoli...

Výroba olivového oleje

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí a olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně kardiovaskulárních nemocí. Trocha historie pěstování olivovníků Olivovníky se začaly pěstovat 6 000 let př. n.l. na Středním východě. Díky Féničanům, kteří byli skvělí námořníci a obchodníci, se rozšířily po celém Středomoří. Olivovník byl...

Vliv olivového oleje na zdraví

Homér jej označoval za tekuté zlato a nutno podotknout, že se jistě nepletl, ačkoliv neměl k dispozici dnešní vědecké studie. Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání zdravější. Jak spolu souvisí extra panenský olivový olej a zdraví? V čem všem nám vlastně může pomoci? Výčet pozitiv pro vaše zdraví je poměrně široký.  Pravidelné užívání olivového oleje je dobrou prevencí proti civilizačním onemocněním, jde o surovinu, která se ...

Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba

Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu. Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-)   Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomac...