Chcete vědět jak poznat kvalitní olivový olej? Připravili jsme pro vás základní desatero, které vám umožní trošku nahlédnout do světa olivových olejů a dá vám vodítko, na co se zaměřit při vybírání dobrého olivového oleje. Deset tipů pro výběr dobrého olivového oleje Nenechte se zmást označením Extra panenský olivový olej Láhev s olejem musí být tmavá Podezřele nízká cena je varováním Neznámý původ oliv „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ Nejlepší o...
O olivovém oleji
Lidstvo pěstuje olivovníky a vyrábí olivový olej tisíce let, ale v naší zemi se ve větším měřítku začal prosazovat teprve před čtvrt stoletím. V každém supermarketu si dnes můžete vybrat z několika značek olivových olejů, ale není olej jako olej. Navíc u nás o olivovém oleji koluje řada různých „mýtů“, nepravd a mylných informací. Proto jsme vytvořili na našem e-shopu tuto sekci textů, které se věnují olivovému oleji. Pro vaši snazší orientaci jsou zde základní témata a v článcích najdete odkazy na další podrobnější texty.
Více informací o olivovém oleji, farmách, ale také o cestovatelsky zajímavých místech najdete na našem OLIVOVÉM BLOGU. Pokud rádi vaříte, nakoukněte i na naše recepty, ve kterých se, jak jinak, používá kvalitní olivový olej.
Extra panenský olivový olej (EVOO) je po staletí oslavován jako nejzdravější olej v kuchyni. Mnozí na něj poukazují jako na významný zdroj mononenasycených tuků, jejichž konzumace je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ale nejen to. Odborníci na zdravou výživu i lékaři se shodují, že vliv olivového oleje na lidské zdraví je mnohem významnější. „Zdravotní přínosy olivového oleje z 99 % souvisí s přítomností fenolických sloučenin, nikoli...
Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí a olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně kardiovaskulárních nemocí. Trocha historie pěstování olivovníků Olivovníky se začaly pěstovat 6 000 let př. n.l. na Středním východě. Díky Féničanům, kteří byli skvělí námořníci a obchodníci, se rozšířily po celém Středomoří. Olivovník byl...
Homér jej označoval za tekuté zlato a nutno podotknout, že se jistě nepletl, ačkoliv neměl k dispozici dnešní vědecké studie. Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání zdravější. Jak spolu souvisí extra panenský olivový olej a zdraví? V čem všem nám vlastně může pomoci? Výčet pozitiv pro vaše zdraví je poměrně široký. Pravidelné užívání olivového oleje je dobrou prevencí proti civilizačním onemocněním, jde o surovinu, která se ...
Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu. Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-) Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomac...