Zajímavosti o olivovém oleji

Lidstvo pěstuje olivovníky a vyrábí olivový olej tisíce let, ale v naší zemi se ve větším měřítku začal prosazovat teprve před čtvrt stoletím. V každém supermarketu si dnes můžete vybrat z několika značek olivových olejů, ale není olej jako olej. Navíc u nás o olivovém oleji koluje řada různých „mýtů“, nepravd a mylných informací. Proto jsme vytvořili na našem e-shopu tuto sekci textů, které se věnují olivovému oleji. Pro vaši snazší orientaci jsou zde základní témata a v článcích najdete odkazy na další podrobnější texty.

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

Kolik existuje olivových odrůd a které jsou nejoblíbenější?

V desítkách zemí na šesti kontinentech roste více než 1300 druhů olivových odrůd, resp. olivy se pěstují na všech kontinentech kromě Antarktidy. Podle IOOC (International Olive Oil Council) je v současné době 90 % sklízených oliv určeno k výrobě oleje. Zbývajících 10% se pak zpracovává jako stolní olivy. Jako příležitostný spotřebitel možná znáte dva druhy oliv – zelené a černé. Ale pozor! Všechny olivy jsou zpočátku zelené a zráním některé odrůdy mění svoji barvu na růžové a čer...

Víte, že světlo "zabíjí" olivový olej?

Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva. Je to „živá hmota“ a tak i ten kvalitativně nejlepší olivový olej má ihned po vylisování tendenci stárnout a degradovat. Jak čas plyne, defekty přibývají a pozitivní atributy postupně ubývají, až úplně vymizí. Právě z tohoto důvodu je dobré vždy volit olivový olej té nejvyšší kvality. Časový interval degradace tuku je pak výrazně delší než u oleje nevalné kvality. Pojďme se na chvíli společně přenést do hodiny fyziky...vzpomíná...

Čím zelenější, tím lepší? Ochutnejte první olivový olej sezóny!

Sklizeň oliv je každoročně pro naše farmáře završením přírodního cyklu a oslavou celoroční dřiny. Proto není divu, že první doušek olivového oleje nové sezóny je radostnou událostí. Abychom se mohli radovat z opravdu kvalitního olivového oleje, je nejlepší čas pro sběr oliv v okamžiku, kdy jsou olivy ještě zelené nebo se lehce zbarvují do růžova či žluta dle olivové odrůdy. Oliva je ovoce, a tak olivový olej je 100% „ovocná šťáva“. Barva olivového oleje není indikátorem kvality, a př...

SKLIZEŇ 2023/24 aneb na cestě za novým olivovým olejem

Říjen a sklizeň oliv patří posledních deset let nerozlučně k sobě. Ano, přesně tak dlouho se datuje výroba prémiových olivových olejů. Správné načasování sběru oliv závisí sice na olivové odrůdě i příslušném regionu, kde olivovníky rostou, můžeme ale obecně říci, že v říjnu je většina odrůd již zralých tak akorát a dávají nejen maximum zdraví prospěšných látek, ale také plnou chuť a intenzivní aroma. Vše je zkrátka o správném načasování. "Ideálně" zralé olivy jsou často ještě úplně zelené (odrů...

Sklizeň 2023/24 je tady!

Připravit, pozor, TEĎ! 💣💥🌿🫒 Milí přátelé & příznivci olivového oleje, nová sklizeň 2023/24 je tady!   Období sklizně je dlouho očekávaný čas, kdy se úročí celoroční dřina farmářů v olivových hájích. Je to čas, který je plný magie, lásky a vášně k přírodě, olivám i olivovému oleji.   Vypadá to, že každoročně začínáme dřív a dřív. Díky vysokým teplotám na jihu Evropy dozrávají olivy dřív a my tak máme jedinečnou příležitost ochutnat tekuté zlato a potěšit své smysly již s př...

Čistota … půl zdraví a u olivového oleje to platí dvojnásob!

Je sice teprve polovina září, ale na některých farmách se už pomalu rozbíhá nová sklizeň. Díky teplotám, které jsou každoročně vyšší a vyšší, tak za pár let nebudeme prezentovat tzv. "říjnovou sklizeň" jako top kvalitu olivového oleje, ale možná i zářiovou nebo srpnovou :-) Léto většina našich farmářů zasvětila nejen odpočinku před náročným obdobím sklizně, ale hlavně přípravám, protože těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A co je při přípravách na novou sklizeň nejdůležitější? No přece ČISTOTA...

Pozitivní a negativní vlastnosti olivového oleje

Olivový olej je autentická olivová šťáva, proto by měla nést původní vlastnosti ovoce, ze kterého pochází. Tyto vlastnosti neboli atributy mohou být pozitivní nebo negativní. V případě, že jsou negativní, mluvíme o tzv. defektech. Aby olivový olej mohl být klasifikován jako extra panenský, musí splňovat určité požadavky, a to jak z hlediska chemického, tak senzorického. Chemickou analýzu olivového oleje provádí akreditovaná chemická laboratoř. Nejčastěji se hodnotí acidita olivového o...

Evropa potvrzuje pokles produkce olivového oleje a výrazné navýšení cen

Od nové sklizně 2023/24 nás dělí jen necelé dva měsíce. Už teď se ale roztrhnul pytel plný obav o to, jaká ta nová sklizeň vlastně bude, zda bude olivového oleje dostatek a taky kolik za něj zaplatíme. Nejnovější údaje zveřejněné Evropskou komisí potvrzují až 40% pokles produkce olivového oleje v tomto roce ve srovnání s rokem předchozím. Odhaduje se, že produkce v EU dosáhne 1 391 000 tun, bude tedy výrazně pod průměrem 2 100 000 tun za posledních pět let. ...

Jak si užít dovolenou a nenechat se otrávit olivovým olejem?

Léto je tady a s ním přichází čas dovolené a cestování na jih za teplem, mořem a skvělou středomořskou kuchyní. Taky rádi ochutnáváte místní speciality, když jste na cestách? Ta rozličnost chutí a vůní jednotlivých zemí je tak inspirativní! Středomořské země se sice, co do kuchyně liší, jedno ale mají společné. Všimli jsme si toho již před lety a při každé cestě se v tom utvrzujeme. Velká část restaurací či taveren na jihu nabízí jako základní vybavení každého stolu lahvičku s ole...

Vliv teploty na kvalitu olivového oleje

Kvalita extra panenského olivového oleje záleží na každém jednom kroku procesu, který začíná zráním oliv a končí balením. Je tedy třeba dbát na správné zemědělské postupy při pěstování, na kvalitu oliv, jejich sklizeň a skladování, jakož i technologii zpracování. Faktory, které vstupují do hry a které ovlivňují životnost i kvalitu extra panenského olivového oleje, jsou zejména kyslík, světlo a teplota. Obecně je doba po kterou se nemění senzorické vlastnosti 18-24 měsíců, i když bylo dokázáno, ž...

Olivovník a Den Země … olivovník prospívá nejen zdraví, ale i naší planetě

Olivovník je symbolem míru, moudrosti, plodnosti, prosperity, zdraví, štěstí, vítězství, stability a klidu. Symbolizuje také věčné spojení mezi člověkem a zemí. Žádný jiný strom nebyl v historii tolik chválen, malován a opěvován tak jako olivovník. Je to strom, který miluje moře a středomořské slunce, roste i na vyprahlých a kamenitých půdách a přežívá i v suchu a silném větru. Doprovázel středomořské národy v dobách prosperity i strádání a zanechal svůj jedinečný otisk v každém aspektu jejich k...

MÝTY vs. FAKTA o olivovém oleji

1.Mýtus: Extra panenský olivový olej je vhodný pouze do salátů. 1.Fakt: Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva a jeden z nejzdravějších tuků vůbec, a to nejen díky antioxidantům a vitamínům, ale také díky obsahu mononenasycených mastných kyselin. Filtrovaný extra panenský olivový olej má vysoký kouřový bod, a tudíž je vhodný i na vaření. Kvalitní tuk je nositelem chuti a vaření s olivovým olejem dělá ve skutečnosti vaše jídlo zdravější. Jak uvádí studie zveřejněná v č...

JRE průvodce 2023 a výběr extra panenského olivového oleje nové sezóny

Milujete dobrého jídlo? Tak to byste si určitě neměli nechat ujít kulinářský zážitek v některé z JRE restaurací. JRE (Jeunes Restaurateurs) je sdružení mladých restauratérů a kuchařů s jedním společným cílem – sdílet talent, vášeň a lásku k jídlu s podobně smýšlejícími jedinci. 350 restaurací, 160 hotelů v 15 zemích světa. Jak říká Daniel Lehmann, prezident JRE-Jeunes Restaurateurs, v JRE se vše točí kolem sdílení nadšení a talentu, vzájemného povzbuzování a i...

Co skrývá kapka olivového oleje?

Pokud bychom se rozhodli oslovit člověka vybírajícího si olivový olej v supermarketu s otázkou: „Co si myslíte, že najdete v kapce olivového oleje?“ Nejpravděpodobnější odpověď by zřejmě byla: „Je to olej, prostě tuk.“ Ano, svým způsobem je to tak. Ale … Obecně lze tuky nacházející se v potravinách klasifikovat jako nasycené, mononenasycené a polynenasycené. Říká se jim mastné kyseliny a skládají se z dlouhých uhlovodíkových řetězců se sudými páry atomů uhlíku. Olivový olej...

Vánoční hody a párování s olivovým olejem

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a klidu, to vše v doprovodu dobrého jídla. Ať již jste zastáncem české vánoční klasiky nebo rádi v kuchyni experimentujete, kvalitní olivový olej vám může být po tyto dny skvělým pomocníkem. Nejen že podtrhne chuť pokrmů, ale z hlediska stravitelnosti a kalorií nezatíží vaše trávení a vy nebudete do nového roku vstupovat s výčitkami a hromadou předsevzetí. Extra panenský olivový olej není určený jen pro studenou kuchyni. S klidným svěd...

Zelené olivové zlato z Istrie & ISTRAVIRGIN 2022

Nového olivového oleje CHIAVALON sezóny 2022/2023 jsme se už nemohli dočkat. Ti z vás, kdo nás už nějakou dobu sledujete, jistě víte, že Chiavalon je naše srdeční záležitost. Byla to první farma, se kterou jsme vstoupili na český trh. Také naše pouto k městečku Vodnjan je velmi silné, protože právě tady začalo před 5 lety klíčit ono olivové semínko a vznikla první myšlenka na OLIVUM. Takže když mi Tedi Chiavalon zavolal, že olivové kupáže jsou připravené k lahvování a že letošní ...