Zajímavosti o olivovém oleji, Strana 3

Arbequina & Picual … nerozlučná dvojice v kuchyni

Olivový olej již zdomácněl ve většině našich kuchyní, ale ne každý ví, že olivový olej má celou škálu různých chutí a vůni. Je to podobné jako s vínem, tisíciletým souputníkem olivového oleje. Dobrá vína se párují s konkrétními jídly, aby se chutě podtrhly a harmonicky ladily. Stejné je to i s olivovým olejem, kdy je důležité zvolit správný oliváč pro právě připravovaný pokrm. Olivový olej musí jídlo a jeho přirozenou chuť doladit, a ne jej svou intenzitou „přerazit“. Pro začátek...

28.září … Den plný oslav

Toto datum má pro mě mnoho významů. Je to den, na který jsem se už jako malá vždy moc těšila díky oslavě jmenin mého milovaného dědečka Václava, který velmi významně ovlivnil mé dětství díky toulkám přírodou, četným posezením na často zakázaných posedech, houbaření, zahradničení, hraní šachů i karet o desetníky nebo třeba nakládání kvašáků. Děda Vašek tu sice už nějaký ten rok s námi není, přesto mám pocit, že mě sleduje s tím svým úsměvem od ucha k uchu a fandí mi, tak jak to vžd...

Historie rodiny Colonna

Před dvěma měsíci jsme vám představili novou značku v naší nabídce, prémiové olivové oleje z jihoitalské rodinné farmy Marina Colonna. Paní Marina Colonna, která vlastní a řídí tuto farmu, pochází z velmi starobylého římského rodu. Historie její rodiny se proplétá s dějinami Itálie i celé Evropy, a tak nám přišlo nám zajímavé se s vámi podělit o tento příběh. Pokud máte rádi historii, můžete se začíst do dějin rodu Colonna. Níže uvedený text je překladem z oficiálních stránek farmy Marina Colonn...

Olivový olej pro děti

Ať už si z nabídky OLIVUM vyberete olivový olej pro děti NOBLEZA DEL SUR nebo CASITAS DE HUALDO, určitě nešlápnete vedle. Obě španělské farmy sklízí olivy nejen na tento olivový olej výhradně v říjnu, kdy jsou olivy v nejlepší kondici a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Olivový olej je jeden z nejzdravějších tuků vůbec, proto jeho zařazení do jídelníčku dětí už od prvních příkrmů se dítěti a také vám, co by starostlivému rodiči, mnohonásobně vrátí. Tuky obecně jsou...

BIO olivový olej ECO DAY od Nobleza del Sur triumfuje ve Flos Olei 2021

Prémiový BIO extra panenský olej Eco Day, který máme v nabídce našeho e-shopu, získal maxinální hodnocení 100 bodů ze 100 v soutěži Flos Olei pro rok 2021. Jde o nejvyšší možné ocenění v tomto prestižním průvodci nejlepších olivových olejů na světě. Maximální výše 100 bodů dosáhne každý rok pouze pár vybraných produktů. Eco Day uspěl už ve Flos Olei 2020, když získal 99 bodů. Ve vydání pro rok 2021 pak výrobek, který pravidelně sbírá ocenění i na světových soutěžích, vystoupal až na samý v...

Koulovačka v olivovém háji

Před pár dny celé Česko pokryla bílá prachová peřina. A není divu. Vždyť je leden! Příroda odpočívá a nabírá síly na další plodný rok. Ale zimní „pohody“ si neužíváme všichni stejně. Zatímco my v Česku automaticky vytahujeme začátkem listopadu lopatu na sníh, ve Španělsku ji v některých regionech nemají ani v nabídce obchodů. Většinu Španělska zasáhla hned začátkem roku bouře Filomena, která přinesla nejen hromady sněhu, ale také silný vítr a v podstatě úplně paralyzovala živ...

V Chorvatsku začala letošní sklizeň oliv

Říjen, nejdůležitější měsíc roku, je tady. V Chorvatském Chiavalonu začala dlouho očekávaná sklizeň letošní úrody oliv. Podle zpráv z Istrie to letos vypadá na skvělou úrodu. Olivové stromy jsou plné, plody vypadají fantasticky – to vše směruje k tomu, že letošní olivový olej bude skutečně extra panenský. V Chiavalonu doufají v jednu z nejlepších sklizní v historii. „Dokud nebudou všechny olivy sklizeny a zpracovány, je těžké říci, jak úspěšná sezona to pro n...

Casas de Hualdo - nová značka v nabídce OLIVUM.cz

Milí přátelé olivového oleje, Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, ale my neleníme a stále pro vás připravujeme novinky. S radostí vám představujeme novou značku prémiového extra panenského olivového oleje, kterou jako jediní importujeme do ČR. Dlouho avizovanou novinkou je španělský výrobce prémiových olivových olejů Casas de Hualdo. Je to poměrně mladá farma, ale v poslední dekádě získávala na mezinárodních soutěžích za své výrobky jedno ocenění za druhým. Průvodce Flos O...

Acidita jako ukazatel kvality olivového oleje

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je ACIDITA (kyselost). U extra panenských olivových olejů nesmí být vyšší než 0,8% a u panenských nesmí překročit hodnotu 2%. Na řadě českých webů se dočtete, že je to základní parametr kvality a čím je acidita nižší, tím je olej lepší. Je to dobré doporučení, ale v praxi se jím hůře řídí. Acidita na etiketách Výše acidity u olivového oleje se zjišťuje laboratorně a ochutnáním ji nezjistíte. Navíc se acidita časem mění (roste) a tak j...

Nová značka Nobleza del Sur

Milí přátelé olivového oleje, pokud pravidelně sledujete naše stránky www.olivum.cz, jistě jste si všimli, že nám přibyla nová značka olivových olejů Nobleza del Sur. Mě osobně tyto oleje dělají velkou radost, protože se jedná o špičkový výrobek, který je navíc úžasně zabalen. Pokud mi věnujete pár minut času, ráda vám tento olivový olej představím. Nobleza del Sur je rodinná olivová farma ve španělské Andalusii, konkrétně v regionu Jaén. Farma byla založena v první polovině 17. stol...

Výroba olivového oleje

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí a olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně kardiovaskulárních nemocí. Trocha historie pěstování olivovníků Olivovníky se začaly pěstovat 6 000 let př. n.l. na Středním východě. Díky Féničanům, kteří byli skvělí námořníci a obchodníci, se rozšířily po celém Středomoří. Olivovník byl...

Flos Olei Tour 2020

Jedenkrát ročně se milovníci špičkového olivového oleje potkávají na akci Flos Olei Tour. Tentokrát se Flos Olei Tour uskutečnila v sobotu 7.12.2019 v exkluzivních prostorách hotelu Westin Excelsior v Římě. Návštěvníci mohli ochutnat olivový olej od asi stovky nejlepších výrobců. Samozřejmě nechyběli zástupci domovské Itálie a silně bylo zastoupeno i Španělsko. Netradiční olejové destinace byly prezentovány vzorky z Kalifornie. Několik šéfkuchařů připravovalo pamlsky, které b...

Vliv olivového oleje na zdraví

Homér jej označoval za tekuté zlato a nutno podotknout, že se jistě nepletl, ačkoliv neměl k dispozici dnešní vědecké studie. Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání zdravější. Jak spolu souvisí extra panenský olivový olej a zdraví? V čem všem nám vlastně může pomoci? Výčet pozitiv pro vaše zdraví je poměrně široký.  Pravidelné užívání olivového oleje je dobrou prevencí proti civilizačním onemocněním, jde o surovinu, která se ...

Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba

Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu. Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-)   Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomac...

Sklizeň oliv 2019 u Chiavalonu skončila

Je pondělí 28.10.2019 a na farmě Chiavalon končí sklizeň oliv 2019. Sklizeň začala 5. října a všichni, včetně brigádníků, pracovali 12 hodin denně. Jediné volné dny byly neděle, které sloužily k odpočinku a jako rezerva v případě přerušení sklizně deštěm. Podle Tediho Chiavalona byla letošní sklizeň úspěšná a vše probíhalo podle plánu, protože ani jeden den nepršelo. V hájích Chiavalonu se zásadně sklízí olivy ručně, pomocí ručních vibračních třesaček. Olivy jsou ještě ten samý de...