Detailní popis produktu
Arbequina Reserva Familiar
Arbequina Family Reserve je společně s Picual Family Reserve „vlajkovým“ produktem rodinné farmy Castillo de Canena. Označení Reserva Familiar (španělsky) se odkazuje na starou tradici, kdy to nejlepší z úrody se vždy nechalo doma pro vlastní spotřebu.
Jasná zelená barva se zlatými tóny je výsledkem říjnové sklizně, kdy jsou olivy v té nejlepší kondici. V aroma Arbequiny najdete zelené mandle, vlašský ořech, jablko, broskev a tóny bylinek. Chuť je jemná a harmonická, skvěle vyvážená, potěší zejména milovníky nepříliš výrazných olivových chutí.
Párování Arbequiny s pokrmy
Jemná chuť Arbequiny je ideální na přípravu a dochucení chuťově nepříliš výrazných jídel. Proto se skvěle hodí na jemné listové saláty, bílé maso mořských ryb, krevety, olihně a další plody moře. Můžete ji také použít pro přípravu a dochucení kuřecího nebo králičího masa či příkrmů pro děti. Ve španělské kuchyni se často Arbequina používá pro přípravu majonéz, dochucení studených polévek jako je gazpacho a salmorejo. Pokud rádi pečete, tak jemná Arbequina vám nahradí máslo při přípravě buchet a dortů.

O odrůdě Arbequina
Olivová odrůda Arbequina je malá, ale mocná, co se týče své popularity a vlivu ve světě olivového oleje. Pochází z Katalánska ve Španělsku a je známá pro svou vysokou produktivitu a adaptabilitu. Díky tomu je farmáři oblíbená v různých klimatických podmínkách po celém světě, od domácího Španělska až po olivové háje v USA, Argentině nebo Austrálie. Arbequina je také oblíbená pro svou vysokou plodnost a rychlý nástup produkce po výsadbě.
Arbequina rodí malé, ale velmi olejnaté plody s jemným a ovocným profilem chuti, který je ideální pro výrobu vysoce kvalitního olivového oleje. Olej z odrůdy Arbequina je ceněn pro své jemné a mírně sladké aroma s náznaky mandlí, ovoce a bylinek, což jej činí oblíbeným u gurmánů a milovníků olivového oleje na celém světě.
Kromě vynikajícího olivového oleje se Arbequina stává populární také jako stolní oliva, díky své jemné chuti a příjemné textuře. Její malé rozměry a všestranné použití činí z Arbequiny pravý klenot mezi olivovými odrůdami, ať už je použita v kuchyni nebo jako klíčový prvek v produkci olivového oleje.
O farmě Castillo de Canenna
Rodinná farma Castillo de Canena se nachází ve zvlněných kopcích Andalusie, v oblasti, kde se rozkládá nekonečné moře olivovníků. Symbolem farmy je starobylý hrad Castillo de Canena, který dal jméno nejen farmě, ale i vynikajícím olivovým olejům, jež jsou řazeny mezi nejlepší na světě. Tuto tradiční rodinnou firmu založila a až do současnosti ji rozvíjí rodina Vañó, která se pěstováním oliv a výrobou olivového oleje zabývá již od roku 1780.


Aktuálně vede farmu sourozenecký tandem Rosa a Francisco Vañó, kteří převzali žezlo po svém otci v roce 2003. Oběma se podařilo přinést do rodinného podniku moderní pohled a inovace, přičemž Rosa předtím působila ve vysoké manažerské pozici ve společnosti Coca-Cola a Francisco vybudoval kariéru v mezinárodním bankovnictví. Společně se jim podařilo zvýšit kvalitu produkce a rozšířit působení firmy na mezinárodní trhy.
Farma se stará o přibližně 300 000 olivovníků rozprostírajících se v údolí Alto Guadalquivir mezi pohořími Sierra de Cazorla a Sierra Mágina. Při pěstování oliv Castillo de Canena kombinuje tradiční zemědělské postupy s nejpokročilejšími technologiemi, včetně kapkového zavlažování a certifikace „Integrated Production“, což zaručuje šetrné postupy k přírodě při pěstování.


Výroba olivového oleje se zde řídí principem, že pro dosažení špičkové kvality je klíčové správné načasování sklizně. Olivy jsou po sklizni rychle přepraveny do mlýna, kde probíhá zpracování při teplotě do 22℃, což zaručuje zachování nejlepších vlastností oleje. Správné načasování a rychlost nejsou ale jedinou podmínkou pro výrobu vynikajícího olivového oleje. Rodinná farma také investuje do výzkumu a inovací v oblasti pěstování oliv a výroby olivového oleje a také do špičkových technologií, díky čemuž byl mlýn Castillo de Canena oceněn v roce 2022 jako „Nejlepší mlýn na světě“.
Úspěchy značky Castillo de Canena jsou mezinárodně uznávány, jejich olivový olej se prodává ve více než 60 zemích a získal řadu prestižních ocenění, včetně vysokých hodnocení od mezinárodních someliérů a významných gastronomických soutěží. Toto vše svědčí o vysoké kvalitě a inovačním duchu, který rodina Vañó vkládá do své práce.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
