Italský olivový olej

Vstupte do světa italských olivových olejů, kde se v každé kapce snoubí slunce, rodinná tradice a neskutečná rozmanitost. Itálie, země s největším počtem odrůd oliv na světě, nabízí tekuté poklady, které odrážejí jedinečný charakter každého regionu. Proč je právě italský olej synonymem pro kulinářskou dokonalost a jak se liší chutě odrůd jako Coratina, Leccino nebo Frantoio? Ponořte se s námi do příběhu, který vám odhalí tajemství italského "zeleného zlata" a inspiruje vás k novým gurmánským objevům ve vaší kuchyni. Připravte se na cestu plnou vášně a vytříbených chutí, která může pro vás začít právě teď!

Nejprodávanější

48 položek celkem

Cena

1693250
11693250

Značky

Položek k zobrazení: 48
Prémiový extra panenský olivový olej Frantoio di Riva Casaliva 500 ml od Lago di Garda
849 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Casaliva z oblasti Lago di Garda evokuje neobyčejný smyslový zážitek a zdůrazňuje jeho výjimečnou kvalitu.  Vyznačuje se...

Kód: 1395
Prémiový extra panenský olivový olej Querciamatta Leccino 500 ml z Toskánska
BIO
599 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Leccino pěstované v bio kvalitě ve vyšších polohách malebného Toskánska. Olivový olej z edice Anno Zero, kterou na trh...

Kód: 1391
Extra panenský olivový olej Le Tre Colonne Olisir 1000+ s maximem polyfenolů
Max POLYFENOLŮ
1 090 Kč

Extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z něj dělá spíše medicínu než pomocníka při běžném každodenním vaření v kuchyni. Má extrémně vysoký podíl...

Kód: 1255
Italský prémiový extra panenský olivový olej GangaLupo Coratina 500 ml
Max POLYFENOLŮ
599 Kč

Ochutnejte jeden z nejlepších extra panenských olivových olejů odrůdy Coratina sezóny 2023/24 dle hodnocení prestižní soutěže Leone d’Oro International. Středně intenzivní...

Kód: 1345
Prémiový BIO extra panenský olivový olej MICELI & SENSAT VERDE 500 ml ze Sicílie
BIO Max POLYFENOLŮ
549 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáž italských odrůd Cerasuola a Biancolilla s typicky španělskou Arbequinou. Střední intenzita chuti pro široké uplatnění v...

Kód: 1286
Lamacupa Luma 500 ml - prémiový extra panenský olivový olej
Max POLYFENOLŮ
599 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina z jihu Itálie. Vyniká výjimečně intenzivní ovocnou chutí a vůní. Jednodruhový extra panenský olivový olej odrůdy...

Kód: 1328
BIO extra panenský olivový olej Organic 750 ml z italské farmy Marina Colonna
BIO
699 Kč

Organický prémiový extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce farmy Marina Colonna z jihu Itálie. BIO extra panenský olivový olej...

Kód: 1124
Prémiový extra panenský olivový olej Marina Colonna – Molensis XXV LIMITOVANÁ EDICE 750 ml
959 Kč

Limitovaná edice výročního extra panenského olivového oleje z farmy Marina Colonna, který je díky své středně ovocné chuti, vyvážené hořkosti a pikantnosti ideální na...

Kód: 1174
Prémiový extra panenský olivový olej Frantoi Cutrera PRIMO 250 ml ve spreji
BIO
349 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej sicilské odrůdy Tonda Iblea se vyrábí z oliv pěstovaných v pohoří Monti Iblei v nadmořské výšce 350m – 450m nad mořem....

Kód: 1334
Prémiový extra panenský olivový olej Le Selezioni Coratina 500 ml z italské farmy Le Tre Colonne
Max POLYFENOLŮ
649 Kč

Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...

Kód: 1235
Prémiový BIO extra panenský olivový olej MICELI & SENSAT DELICATO 500 ml ze Sicílie
BIO
549 Kč

Jemný prémiový BIO extra panenský olivový olej Delicato je harmonickou kupáží olivových odrůd Biancolilla a Nocellara del Belice. Jemná chuť je skvělá na dochucení ryb a lehkých...

Kód: 1284
Prémiový extra panenský olivový olej Evolution Denocciolato 500 ml s vysokým podílem polyfenolů
Max POLYFENOLŮ
999 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z jihoitalského regionu Apulie. Tento olivový olej je vyroben z vypeckovaných oliv odrůdy...

Kód: 1236
Prémiový BIO extra panenský olivový olej MICELI & SENSAT U’CIURI 500 ml ze Sicílie
BIO
649 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je nejvíce oceňovaný olivový olej sezóny 2022/2023. Olej získaný z těch nejkvalitnějších oliv odrůdy Nocellara del Belice, které...

Kód: 1285
Prémiový extra panenský olivový olej Coratina Rainbow 1000 ml od Frantoio Muraglia
899 Kč

Prémiový olivový olej tradiční italské odrůdy Coratina s intenzivní ovocnou chutí a pikantností s dokonalou robustní strukturou. Prémiový olivový olej...

Kód: 1198
Frantoio Tini CARAVAGGIO 500 ml – italský prémiový extra panenský olivový olej
589 Kč

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Kód: 1176
Prémiový extra panenský olivový olej Frantoio Muraglia Rainbow 500 ml v keramické láhvi
1 549 Kč

Prémiový olivový olej tradiční italské odrůdy Coratina s intenzivní ovocnou chutí a pikantností, dokonalou robustní strukturou a v krásné keramické láhvi z italské Apulie....

Kód: 1212
Extra panenský olivový olej Marina Colonna Classic BAG-IN-BOX 5 litrů
3 250 Kč

Velké rodinné balení extra panenského olivového oleje Classic z italské rodinné farmy Marina Colonna. Kupáž několika odrůd vytváří harmonickou směs vyváženou mezi hořkými a...

Kód: 1394
Prémiový extra panenský olivový olej Moraiolo Biologico 500 ml z Toskánska
BIO
799 Kč

Středně intenzivní BIO extra panenský olivový olej s chutí zelených oliv a jemnými bylinkovými tóny. Harmonicky vyvážená pikantnost a hořkost. BIO olivový olej...

Kód: 1287
Frantoio Tini BOTTICELLI 500 ml – italský olivový olej s příchutí citrónu
BIO
889 Kč

Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který se vyrábí z kvalitního olivového oleje a citrónů ze Sicílie. Jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé...

Kód: 1201
Prémiový extra panenský olivový olej Frantoio Biologico 500 ml z Toskánska
BIO
799 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej odrůdy Frantoio, která patří k nejpopulárnějším olivovým kultivarům v Itálii. Olivový olej s výrazně ovocnými tóny....

Kód: 1288
Chilli olivový olej Marina Colonna Peperoncino 250 ml
379 Kč

Pikantní olej vyrobený z kvalitního olivového oleje a esence z chilli papriček, který potěší každého milovníka „ostrých“ chutí. Skvělý na těstoviny nebo na dochucení...

Kód: 1219
Pomerančový olivový olej Marina Colonna Arancio 250 ml
379 Kč

Italský olej s příchutí pomerančů vyrobený z kvalitního olivového oleje a pomerančů. Tento ochucený olej se vyrábí tradiční metodou mletí oliv a pomerančů bez použití...

Kód: 1122
Frantoio Tini TINTORETTO 500 ml – italský prémiový extra panenský olivový olej
649 Kč

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a...

Kód: 1200
Mandarinkový olej Montagano 250 ml
375 Kč

Italský olej s příchutí mandarinek vyrobený lisováním zralých oliv odrůdy Peranzana a mandarinek z poloostrova Gargano. Ochucený olej s příchutí mandarinek 100% přírodní...

Kód: 1290
Prémiový extra panenský olivový olej GRAND CRU MACCHIA DI ROSE 500 ml v dárkové kazetě od Frantoio Muraglia
1 549 Kč

Pokud hledáte opravdu jedinečný dárek, tak toto olivové GRAND CRU jistě nadchne každého gurmána a milovníka italské kuchyně. Vynikající olivový olej v luxusním balení....

Kód: 2006
Prémiový extra panenský olivový olej Guadagnólo Dulcis Biologico 500 ml z Toskánska
BIO
725 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáží odrůd Moraiolo, Frantoio, Leccino a Americano, která je vybalancovaná k chuťové dokonalosti. BIO olivový olej...

Kód: 1289
Toskánský extra panenský olivový olej Querciamatta Leccino 500 ml v dárkové kazetě
BIO
729 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej z oliv odrůdy Leccino, vylisovaný za studena z plodů vypěstovaných v BIO kvalitě na svazích toskánských kopců. Tento olej je součástí...

Kód: 1393
Bazalkový olej Lamacupa 250 ml
379 Kč

Bazalkový olej se vyrábí rozemletím a lisováním oliv společně s čerstvou bazalkou. Díky tomu vzniká aromatický olej se svěží chutí bazalky. Vyrobeno z oliv odrůdy...

Kód: 1348
Lanýžový olivový olej Marina Colonna Tartufo 250 ml
439 Kč

Bílý lanýž je nejdražší kulinářskou surovinou a v kombinaci se špičkovým olivovým olejem vytváří jedinečný produkt pro dochucení vašich jídel. Ochucený olej vyrobený z...

Kód: 1131
Italský BIO extra panenský olivový olej Organic 250 ml z farmy Marina Colonna
BIO
379 Kč

Organický prémiový extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce farmy Marina Colonna z jihu Itálie. BIO extra panenský olivový olej...

Kód: 1123
Nahoru
Další produkty

Itálie: Kde se umění, vášeň a slunce slévají v dokonalý olivový olej

Zavřete oči a představte si malebné kopce Toskánska, prastaré olivové háje na sluncem zalité Sicílii nebo stříbřitě zelené koruny stromů v Apulii, které se jemně pohupují v mořském vánku. Vítejte v Itálii, zemi, kde olivový olej není jen pouhou ingrediencí – je to základní kámen kultury, pýcha každého regionu a nepostradatelná součást proslulé italské kuchyně, která si podmanila celý svět. Není náhodou, že právě odsud, ze země, kde se rodí umění a design, pocházejí oleje s neuvěřitelnou škálou chutí a vůní – od jemně ovocných a nasládlých až po intenzivně pikantní a hořké, které probudí všechny vaše smysly.

Itálie je po staletí jedním z nejvýznamnějších producentů olivového oleje. Nejde tu však jen o množství. Je to především o hluboce zakořeněné tradici, o umění předávaném z generace na generaci a o posedlosti kvalitou, která činí z každé lahve mistrovské dílo.

Odkaz starověku: Příběh italského oleje psaný dějinami

Příběh italského olivového oleje je stejně starý a bohatý jako historie samotné Itálie. Byli to starověcí Řekové, kteří kolem 8. století př. n. l. přinesli na Sicílii a do jižní Itálie první ušlechtilé olivovníky. Tyto "dary bohů" našly v místním klimatu ideální podmínky. Avšak byli to Římané, kdo povýšil pěstování oliv a výrobu oleje na skutečné umění a masivní průmysl. Rozšířili olivové háje po celém Apeninském poloostrově, zdokonalili techniky lisování a jejich amfory s ceněným "oleum" se staly žádaným zbožím v celé říši. Olej se nepoužíval jen v kuchyni, ale také jako lék, kosmetický přípravek, zdroj světla a hrál důležitou roli v náboženských obřadech.

Toskánská olivová farma Querciamatta

Po pádu Římské říše se produkce na čas snížila, ale olivovník na italské půdě přežil, často díky péči mnichů v klášterech. S příchodem renesance zažilo pěstování oliv a výroba oleje své znovuzrození, zejména v Toskánsku a Ligurii. Vlivné rody investovaly do zemědělství a olivový olej se opět stal symbolem prosperity, zdraví a vytříbené chuti. Tento historický odkaz a vášeň pro olivovníky jsou v Itálii patrné dodnes, kde mnoho rodinných farem s hrdostí pečuje o stromy zasazené jejich předky.

Mozaika chutí: Klíčové regiony a jejich jedinečné odrůdy

Itálie je domovem neuvěřitelného množství, více než 500 druhů oliv, což je nejvíce na světě. Každý region, a často i každá vesnice, má své specifické odrůdy, klima a půdu, což se promítá do nekonečné palety chutí a vůní olivových olejů.

  • Apulie (Puglia): "Podpatek" italské boty je největším producentem olivového oleje v zemi. Zdejší krajině dominují rozlehlé olivové háje a prastaré stromy. Oleje z Apulie, zejména z odrůdy Coratina, jsou známé svou robustní, intenzivně ovocnou chutí s příjemně hořkým a výrazně pikantním závěrem.
  • Toskánsko (Toscana): Srdce Itálie, proslulé svými malebnými kopci, je domovem elegantních a komplexních olejů. Odrůdy jako Frantoio, Leccino a Moraiolo dávají vzniknout olejům s tóny čerstvě posečené trávy, artyčoku a mandlí, s vyváženou hořkostí a pikantností.
  • Sicílie (Sicilia): Sluncem zalitý ostrov s úrodnou, často vulkanickou půdou, rodí oleje s jedinečným charakterem. Odrůdy jako Nocellara del Belice nebo Tonda Iblea produkují oleje s intenzivními tóny zelených rajčat, bylin a někdy i nádechem mořského vánku.
  • Ligurie (Liguria): Tento úzký pobřežní pás na severozápadě je proslulý svou delikátní odrůdou Taggiasca. Z ní se vyrábí jemné, lehce nasládlé oleje se smetanovými tóny a vůní mandlí a zralého ovoce, ideální pro jemné pokrmy.
  • Jezero Garda (Lago di Garda): V tomto unikátním mikroklimatu na severu Itálie se pěstuje vzácná odrůda Casaliva, která dává vzniknout lehkým, elegantním olejům s tóny mandlí, jablek a čerstvé trávy.

Rodinná olivová farma Le Tre Colonne z Apulie

Hvězdy italského nebe: Poznejte hlavní odrůdy

Rozmanitost italských olejů je dána především pestrostí místních odrůd (kultivarů). Seznamte se s těmi nejznámějšími:

  • Coratina: Královna z Apulie, proslulá svou intenzivní a robustní chutí. Očekávejte silné tóny artyčoku a bylin, doprovázené výraznou a trvalou hořkostí a pikantností. Díky extrémně vysokému obsahu polyfenolů (antioxidantů) je nejen chuťovým, ale i zdravotním pokladem. Náš tip: Perfektní k červeným masům, luštěninovým polévkám, grilované zelenině a na tradiční bruschettu.
  • Leccino: Jedna z nejrozšířenějších odrůd, pěstovaná po celé Itálii, zejména v Toskánsku. Nabízí jemnou a vyváženou chuť. Její aroma je lehce ovocné s nádechem mandlí a bylin. Chuť je delikátní, s mírnou hořkostí a pikantností. Náš tip: Vynikající k bílým rybám, drůbeži, do salátů a k přípravě lehkých zeleninových pokrmů.
  • Casaliva: Vzácná perla od jezera Garda. Tento olej je elegantní a jemně ovocný, s tóny zeleného jablka, mandlí a čerstvě posečené trávy. Chuť je lehká, s příjemnou hořkostí a jemným pikantním dozvukem. Náš tip: Ideální k dochucení sladkovodních ryb, do rizota, k jemným sýrům a na saláty.
  • Peranzana: Odrůda typická pro severní část Apulie. Poskytuje elegantní olej střední intenzity s dokonale vyváženou hořkostí a pikantností. Ve vůni objevíte tóny zelených rajčat, artyčoku a aromatických bylin. Náš tip: Skvěle se hodí k mořským plodům, zeleninovým pokrmům a do polévek.
  • Moraiolo: Robustní a charakteristická odrůda ze střední Itálie, zejména z Umbrie a Toskánska. Olej je známý svou intenzivní vůní s tóny artyčoku a listů. Chuť je výrazně hořká a pikantní, což svědčí o vysokém obsahu antioxidantů. Náš tip: Výborně doplní hutné polévky, červená masa a zrající sýry.
  • Frantoio: Další z toskánských hvězd, ceněná pro svou komplexnost a harmonii. Je intenzivně ovocná, s vůní čerstvě posečené trávy, zeleného jablka a artyčoku. Chuť je elegantní, s příjemnou hořkostí a pikantním závěrem. Náš tip: Univerzální olej, který se skvěle hodí k dochucení téměř jakéhokoli pokrmu, od salátů přes těstoviny až po grilované maso.

Miceli & Sensat - olivová farma ze Sicílie

Tajemství kvality: Proč je italský olivový olej tak výjimečný?

Za mimořádnou kvalitou italských olejů stojí unikátní kombinace několika faktorů. Je to především neuvěřitelná biodiverzita – stovky odrůd oliv, z nichž každá má svůj specifický chuťový profil. Dále je to lokalita: dokonalá souhra klimatu, půdy a topografie, která se liší region od regionu a dává olejům jejich nezaměnitelný charakter. Třetím pilířem je spojení tradice a inovace. Mnoho italských producentů stále sklízí olivy ručně a ctí postupy svých předků, ale zároveň využívají nejmodernější technologie pro rychlé a šetrné lisování za studena, které zachovává maximum chuti a zdraví prospěšných látek. A v neposlední řadě je to vášeň a hrdost italských farmářů. Pro ně není výroba oleje jen obživou, ale posláním a rodinným dědictvím.

Italský olivový olej ve vaší kuchyni: Klíč k dokonalosti

Italský extra panenský olivový olej je mnohem víc než jen tuk na vaření. Je to základní ingredience, která dodá vašim pokrmům hloubku, aroma a autentickou chuť Itálie.

  • Finální dochucení (Finishing): Použijte robustní Coratinu nebo Moraiolo na dochucení steaku těsně před podáváním. Jemné Leccino zase na pokapání grilované ryby či rizota.
  • Saláty a zelenina: Místo těžkých dresinků použijte kvalitní olej. Lehčí, ovocné oleje (např. Leccino, Casaliva) skvěle doplní jemné listové saláty, zatímco intenzivnější oleje (Frantoio, Peranzana) podtrhnou chuť grilované zeleniny.
  • Těstoviny: Jednoduchý, ale geniální pokrm "pasta aglio, olio e peperoncino" (těstoviny s česnekem, olejem a chilli) ukazuje sílu kvalitního oleje v plné kráse.
  • Pečení: Nebojte se experimentovat a nahradit část másla v receptech na koláče nebo sušenky jemnějším olivovým olejem. Dodá jim vláčnost a zajímavou chuť.
  • Jen tak s chlebem: Nejlepší způsob, jak ocenit kvalitu oleje, je namáčet si do něj kousky čerstvého, křupavého chleba. Jednoduchost, která nikdy neomrzí.

Frantoio di Riva výrobce olivového oleje od Lago di Garda

Zajímavost, která vás (možná) překvapí

Věděli jste, že olivový olej je v podstatě ovocná šťáva? Na rozdíl od jiných rostlinných olejů, které se získávají chemickou extrakcí ze semen, extra panenský olivový olej je čistý, za studena lisovaný džus z plodů olivovníku. Proto si zachovává všechny cenné vitamíny, antioxidanty a především autentickou chuť čerstvých oliv.

Vaše cesta za italským pokladem začíná zde

Italský olivový olej je esencí slunce, historie a kulinářského umění. Je to pozvánka k objevování nekonečné palety chutí, které dokážou proměnit každé jídlo v malou oslavu života. Doufáme, že jsme vás tímto malým výletem do srdce Itálie inspirovali. Nyní je čas, abyste se vydali na vlastní cestu objevování. Prozkoumejte naši pečlivě sestavenou kolekci italských olivových olejů a najděte ten pravý, který obohatí vaši kuchyni, potěší vaše smysly a přinese kousek pravé "la dolce vita" až k vám domů.

Kterou láhev plnou italské vášně a skvělé chuti si vyberete vy?

Dagmar Kublová
sommelier olivových olejů

Dagmar Kublovaá - someliérka olivových olejů

 

Benefity