Olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů

Kvalitní extra panenský olivový olej vám neposkytne jenom jedinečný gurmánský zážitek, ale je také prevencí proti řadě závažných chorob. Jednou z nejvýznamnějších „zdravých“ složek v olivovém oleji jsou polyfenoly (antioxidanty). Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů snižuje špatný cholesterol, podporuje kardiovaskulární systém, snižuje riziko diabetu 2. typu, snižuje výskyt zánětů v těle, podporuje játra, snižuje riziko mrtvice, některých forem rakoviny, deprese, demence, zpomaluje progresi Alzheimerovy choroby.

Nejprodávanější

14 položek celkem

Cena

252650
1252650

Značky

Položek k zobrazení: 14
Extra panenský olivový olej Le Tre Colonne Olisir 1000+ s maximem polyfenolů
Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
1 090 Kč

Extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z něj dělá spíše medicínu než pomocníka při běžném každodenním vaření v kuchyni. Má extrémně vysoký podíl...

Kód: 1255
Lamacupa Luma 500 ml - prémiový extra panenský olivový olej
Novinka Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
599 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina z jihu Itálie. Vyniká výjimečně intenzivní ovocnou chutí a vůní. Jednodruhový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina...

Kód: 1328
Casas de Hualdo Manzanilla 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej
Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
349 Kč

Lehce pikantní chuť, ovocné aroma, olivový olej opravdových znalců, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech.  Ovocné aroma s vůní olivových listů,...

Kód: 1020
Italský extra panenský olivový olej Le Selezioni Coratina 3l BAG IN BOX
Novinka NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
2 650 Kč

Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...

Kód: 1333
Prémiový extra panenský olivový olej Evolution Denocciolato 500 ml s vysokým podílem polyfenolů
Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
999 Kč

Prémiový extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z jihoitalského regionu Apulie. Tento olivový olej je vyroben z vypeckovaných oliv odrůdy Coratina, čímž se...

Kód: 1236
Prémiový BIO extra panenský olivový olej MICELI & SENSAT VERDE 500 ml ze Sicílie
Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24 BIO
549 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáž italských odrůd Cerasuola a Biancolilla s typicky španělskou Arbequinou. Střední intenzita chuti pro široké uplatnění v...

Kód: 1286
Prémiový extra panenský olivový olej Le Selezioni Coratina 500 ml z italské farmy Le Tre Colonne
Tip NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
649 Kč

Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...

Kód: 1235
Prémiový extra panenský olivový olej Moraiolo Biologico 500 ml z Toskánska
Akce Tip BIO
759 Kč

Středně intenzivní BIO extra panenský olivový olej s chutí zelených oliv a jemnými bylinkovými tóny. Harmonicky vyvážená pikantnost a hořkost. BIO olivový olej z rodinné...

Kód: 1287
Casas de Hualdo Reserva de Familia 500 ml – prémiový extra panenský olivový olej
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
599 Kč

Olivový olej silné chuti s vytrvalým aroma, který ocení každý gurmán. To nejlepší co nabízejí olivové háje Casas de Hualdo v elegantní černé láhvi. Prestižní italský průvodce...

Kód: 1140
Casas de Hualdo Ecológico 500 ml – BIO prémiový extra panenský olivový olej
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24 BIO
399 Kč

BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty s rajčaty a ořechy....

Kód: 1017
Casas de Hualdo Cornicabra 500 ml
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
349 Kč

Cornicabra je skvělá v kombinaci s výraznými až kořeněnými jídly jako je pečené jehněčí, dušené maso, grilovaný lilek, artyčok, salát z řeřichy. Aroma je ovocné a chuť silná až...

Kód: 1012
Casas de Hualdo Cornicabra 250 ml
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
199 Kč

Silná až štiplavá chuť a ovocné aroma s vůní mandlí, rukoly, jablek a čekanky. Skvělý s pečeným jehněčím, dušeným masem, grilovanou zeleninou nebo zeleninovou pizzou....

Kód: 1011
Casas de Hualdo Cornicabra 25 ml - testovací vzorek
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
25 Kč

Otestujte výrazný olivový olej Cornicabra s ovocným aroma vonící po mandlích, rukole, jablku a čekance. Je skvělý s těstovinami, grilovanou zeleninou jako artyčok nebo...

Kód: 1010
Casas de Hualdo Manzanilla 25 ml - testovací vzorek
NOVÁ SKLIZEŇ 23/24
25 Kč

Vyzkoušejte olivový olej opravdových fajnšmekrů, kteří ocení vyváženou chuť, která vám bude dlouho doznívat v ústech.  Ovocné aroma s vůní olivových listů, zelených banánů,...

Kód: 1018

Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů …bestseller pro vaše zdraví

Už jste ochutnali olivový olej, který škrábal v krku tak, že vám až vyhrkly slzy? Bravo! Zřejmě jste právě narazili na olivový olej s vysokým podílem polyfenolů. V žádném případě se nejedná o vadu oleje, jak se bohužel někteří domnívají, ale o přítomnost oleocanthalu a oleaceinu, dvou nejaktivnějších fenolických sloučenin olivového oleje. Vysoce fenolický olivový olej je štiplavý až pepřový v krku a hořký na jazyku, což přímo souvisí s jeho zdravotními přínosy. Podle Nařízení Evropské komise o označování zdravotních tvrzení č.EU 432/2012 ze dne 16.května 2021 [1] polyfenoly z olivového oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidativním stresem. Toto platí u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropein komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje neboli 250 mg polyfenolů na kilogram. Příznivého účinku je přitom dosaženo při pravidelném denním příjmu 20 g olivového oleje (2-3 lžíce).  

Polyfenoly pomáhají regulovat krevní tlak a cholesterol

Bylo zjištěno, že olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů pomáhají regulovat krevní tlak, chránit tepny před poškozením, snížit špatný cholesterol (LDL), snížit riziko diabetu 2.typu, předcházet mnoha typům rakoviny, funkci jater, zabránit mrtvici, bojovat proti předčasnému stárnutí, snížit riziko deprese a demence, zpomalit progresi Alzheimerovy choroby či snížit výskyt zánětů v těle.

O zdravotních benefitech si můžete přečíst v článcích na našem OLIVOVÉM BLOGU v sekci ZDRAVÍ.

A co jsou vlastně polyfenoly?

Fenoly jsou organické sloučeniny, které vznikají jako vedlejší produkt syntézy rostlin. Nacházejí se v některých druzích ovoce, zeleniny, koření a bylin, oříškách, semenech, luštěninách a olivovém oleji. Existují však fenolické sloučeniny jedinečné pro olivový olej uvolňující se během procesu drcení oliv a malaxování. Řeč je o oleocanthalu a oleaceinu, polyfenolech známých pro své protizánětlivé a antioxidační účinky.

Obsah polyfenolů v olivovém oleji je každý rok jiný a liší se podle druhu půdy, počasí, typu olivové odrůdy, doby sklizně, postupů mletí, použité technologie výroby oleje apod. Čím jsou olivy zelenější, tím je obsah polyfenolů vyšší, proto si také farmáři dávají záležet, aby správně určili vhodný čas pro zahájení sklizně. Ani moc brzy, ani moc pozdě. A hlavně co nejrychleji, sbírat i mlít. Na podíl polyfenolů má ale vliv také biodiverzita, která výrazně přispívá k bohatosti půdy i výživě pro olivovníky. Také množství srážek či slunečních paprsků se velmi výrazně podepisuje na kvalitě olivového oleje, jeho chuti i intenzitě. Zkrátka, najít ty nejoptimálnější podmínky je velká alchymie, která si žádá mnoho znalostí, zkušeností i citu pro přírodu.

O polyfenolech si více můžete přečíst v našich článcích:

Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů pro vaše zdraví

Pokud hledáte olivový olej s vysokým podílem polyfenolů pro jeho zdravotní přínosy, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy a konzumovat jej denně. Nejlépe ráno na lačno nebo v průběhu dne zejména ve studené kuchyni, tedy jako zálivku na chuťově výraznější zeleninu či salát, s pečivem nebo k finalizaci talíře s polévkou, těstovinami či luštěninami. Nezapomeňte ale, že olivový olej s vysokým podílem polyfenolů je chuťově výrazný, štiplavý i hořký. Skvěle tedy podpoří pokrmy, které jsou výrazné nebo lehce nasládlé. Takový olivový olej ideálně kombinujte s kořenovou zeleninou, dýní, jehněčím masem či králíkem, rukolou, čekankou, vyzrálými rajčaty nebo sýry. A pozor si určitě dejte také na skladování. Jakmile láhev otevřete, olivový olej začíná přístupem kyslíku oxidovat. Při oxidaci dochází k „požírání“ polyfenolů, proto, abyste minimalizovali ztrátu polyfenolů, skladujte láhev s olejem vždy dobře uzavřenou na tmavém a chladnějším místě (ne v lednici). Světlo, teplo, vzduch a čas jsou totiž nepřátelé olivového oleje. Tak na zdraví!

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0432&from=MT

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity