Olivové oleje pro zdravý životní styl
Nejprodávanější

Prémiový olivový olej Centenarium má výraznější chuť a ovocné aroma, balený je do elegantní dárkové láhve s motivy květů, které rostou na této farmě. ...

Výraznější olivová chuť je elegantně zaoblená a má podmanivě ovocnou vůni Odrůda Picual 100% Perfektní v kombinaci s těstovinami, rybami, masem, omáčkami, měkkýši,...

Chiavalon Organic je BIO extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce s vysokým podílem polyfenolů. Intenzivní chuť a elegantní vůně, ve které...
Novoroční předsevzetí a zdravý životní styl?
Většina z nás na přelomu roku rekapituluje uplynulý rok a plánuje, co vše chce udělat a stihnout v roce příštím. Ruku v ruce s plánováním přicházejí i předsevzetí a jedno z nejčastějších je, že budeme žít zdravě nebo aspoň zdravěji. Díky tomu se začátkem roku pravidelně plní fitka (letos to bude díky COVIDu bohužel jinak) a dietní poradci mají žně.
Pokud i ve vaší hlavě klíčí semínko předsevzetí týkající se zdravého životního stylu v roce 2021, tak vám budeme držet palce. Možná vyzkoušíte jednu z mnohých diet anebo na to půjdete jednoduše selským rozumem. Méně cukru a pečiva, více zeleniny, a hlavně pravidelný pohyb. Nechceme vám nabízet zaručené dietní programy, jen pro vás máme jednu radu.
Nezapomeňte na olivový olej!
Pokud si právě teď vytváříte v hlavě seznam, co všechno nakoupit, abyste mohli sobě i celé své rodině připravovat zdravé snídaně, obědy a večeře, tak nezapomeňte na kvalitní extra panenský olivový olej. Olivový olej není totiž jen dobrý do zálivky na salát, ale jak už věděli v antice, je to v podstatě přírodní lék. Kromě nezastupitelné funkce ve středomořské kuchyni, má i řadu pozitivních vlivů na lidský organismus a pokud chcete zdravě žít, neměli byste jej ve svém jídelníčku opomenout.
Ovšem ne každý extra panenský olivový olej je nositelem těchto zdravotních benefitů. Pokud chcete mít jistotu, že si kupujete olivový olej nabitý zdravými látkami, je potřeba správně vybrat. Nejlepší jsou oleje z říjnové sklizně, kdy je oliva v nejlepší kondici. Nedává příliš mnoho oleje, ale má nejvíce vitamínů, polyfenolů a dalších zdraví prospěšných látek. Klíčová je rychlost zpracování, která musí být nejpozději do 24h po sklizni. Důležité je také skladování a následné balení pro spotřebitele, tzn. tmavá skleněná láhev nebo plechový box. Důvěřujte jen lahvím, na kterých je uvedeno jméno výrobce, tzn. farmy, kde byl olivový olej vyroben. Když je na láhvi uvedeno „olivový olej ze zemí EU“, tak zaručeně půjde o mix olejů z různých farem, u kterého nevíte, jak a z čeho byl vyroben. Nesprávná technologie výroby, zahřívání či přidávání aditiv na vylepšení chutě výrazně snižují kvalitu a podíl zdraví prospěšných látek.
Tajemství je v polyfenolech
Velký prospěch vašemu organismu přinášejí polyfenoly (oleocanthal, oleacein a další), což jsou antioxidanty. Dále pak olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, vitamín E, vitamín K a další prospěšné látky. Díky tomu je olivový olej skvělou prevencí mozkové mrtvice, kardiovaskulárních onemocnění, má silné protizánětlivé účinky, může snížit riziko vzniku diabetu druhého stupně, má antibakteriální účinky. Také se provádějí studie, do jaké míry může být olivový olej prevencí vzniku Alzheimerovy nemoci nebo rakoviny. Předmětem takového výzkumu je například řecký olivový olej The Governor, který má vysoký podíl hydroxytyrosolu, oleocanthalu a oleaceinu a je zkoumán na americké univerzitě. V jednom z našich příspěvků na blogu jsme se zaměřili na španělskou odrůdu Manzanilla, a o jejích benefitech si můžete přečíst v článku "9 působivých zdravotních výhod oliv Manzanilla".
Jak užívat olivový olej jako medicínu?
Jak asi správně tušíte, nejlepší je olivový olej kombinovat s jídlem. Na našich stránkách se dočtete o členění olivového oleje podle chuti, a ke kterým jídlům se hodí jednotlivé odrůdy nebo kupáže. Olivový olej může částečně nahradit máslo, při jídle si kousky pečiva můžete namáčet v misce olivového oleje. V jižních zemích je to běžné a u nás doma takto pravidelně večeříme. Někteří naši zákazníci olivový olej užívají jako medicínu. Ráno si dají malého panáčka nebo polévkou lžíci olivového oleje na lačno. Dostanete doporučenou denní dávku a máte vystaráno. Pokud chcete olivový olej užívat jako preventivní medicínu, tak doporučíme olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů a ideálně olivové oleje produkované v BIO kvalitě.
Olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů
Na této stránce si můžete vybrat olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů, které mají nejvíce prospěšných látek pro váš organismus. Jen malé upozornění! Vysoce polyfenolické olivové oleje mají výraznou ostrou až štiplavou chuť. Poznáte to, když olivový olej poválíte v puse na kořeni jazyka. Je to typická vlastnost správně vyrobeného olivového oleje a čím více polyfenolů, tím více pálí. Množství polyfenolů je dáno odrůdou a také přírodními podmínkami, tzn. může se rok od roku měnit. Tyto silné olivové oleje nejsou vhodné na všechny druhy jídel. Silná chuť může být rušivá u jemných salátů nebo ryb. Skvělá je ovšem v kombinaci s pečeným masem, těstovinami, rizotem, zvěřinou či hovězími steaky.