Nová sklizeň 2021

Nejprodávanější

6 položek celkem
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Buža 500 ml
Novinka
649 Kč

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Kód: 1186
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Rožinjola 500 ml
Novinka
649 Kč

Rožinjola je silný olivový olej s výrazným a intenzivním aroma, který je skvělý pro přípravu a dochucení chuťově výrazných jídel. Olivový olej z malé rodinné farmy...

Kód: 1187
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Buža 250 ml
Novinka
399 Kč

Buža je nejoblíbenější olivovou odrůdou pěstovanou na Istrii a to díky své vyvážené chuti a bohatému aroma. Je to univerzální olivový olej do kuchyně, s kterým připravíte...

Kód: 1188
Prémiový extra panenský olivový olej Grubić Rožinjola 250 ml
Novinka
399 Kč

Rožinjola je silný olivový olej s výrazným a intenzivním aroma, který je skvělý pro přípravu a dochucení chuťově výrazných jídel. Olivový olej z malé rodinné farmy...

Kód: 2012
Chiavalon Mlado - prémiový extra panenský olivový olej
325 Kč

Chiavalon Mlado je limitovaná edice extra panenského olivového oleje vyrobeného z oliv sklizených v prvních třech dnech sklizně. První sklizeň sezóny, beaujolais...

Kód: 1059
Chiavalon Mlado - prémiový extra panenský olivový olej
595 Kč

Chiavalon Mlado je limitovaná edice extra panenského olivového oleje vyrobeného z oliv sklizených v prvních třech dnech sklizně. První sklizeň sezóny, beaujolais...

Kód: 1060

Nový olivový olej 2021

Říjen je pro výrobce prémiových olivových olejů vždy nejnáročnější měsíc v roce. Začíná totiž sklizeň. Již několik týdnů před sklizní farmáři zkouší zralost plodů a odhadují, kdy nastane den D. Samozřejmě k tomu patří i modlení se, aby před sklizní či během ní nezačalo pršet. Dlouhodobý déšť před sklizní negativně ovlivňuje kvalitu olivového oleje a snižuje množství tolik opěvovaných polyfenolů. Sběr se přerušuje, i když začne pršet v průběhu sklizně.

Každá odrůda dozrává jinak, ale na severní polokouli zpravidla platí, že říjen je zasvěcen prémiové kvalitě. A proč právě říjen? Olivy v tomto měsíci dozrávají do nejlepší kondice, a tak z nich dostanete tu nejlepší kvalitu. Kromě plné chutě a harmonické vůně obsahují i nejvíce vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Každá odrůda dozrává jinak, a tak farmář pečlivě hlídá stupeň zralosti, ochutnává a často posílá vzorky do laboratoře.

V den D se na farmě pustí do práce vše, co má ruce i nohy. Do sklizně je zapojena celá rodina, zaměstnanci a mnohdy i početná skupina brigádníků. Když totiž olivy dozrají, je potřeba je do mlýna dostat co nejrychleji. Rozdíl v kvalitě a hlavně vyzrálosti oliv musí být mezi prvním a posledním dnem sklizně co možná nejmenší. Sběrači proto pracují 10 – 12 hodin denně a mlýn jede do hluboké noci. Všechny olivy musí být zpracovány co nejrychleji, v řádu několika málo hodin. Více o sklizni na našem OLIVOVÉM BLOGU v článku "Atmosféra v olivovém mlýně Chiavalon během času sklizně".

V říjnu sklízí olivy jen menší část farem. Kvalita je sice nejlepší, ale výtěžnost je o dost nižší. Při říjnové sklizni potřebujete 15 až 20 kg oliv na jeden litr olivového oleje. Samozřejmě záleží na odrůdě a konkrétních přírodních a klimatických podmínkách. Pokud olivy necháte zrát do konce listopadu či prosince, vyrobíte 1 litr olivového oleje z 5 až 7 kg oliv. Jen ta kvalita bude tomu oleji bohužel chybět. Proto jsou ceny olivového oleje z říjnové sklizně vyšší než běžná supermarketová produkce. Jen si představte, že ve vaší nové půllitrové láhvi čerstvého olivového oleje je koncentrováno 8 až 10 kg oliv! To je pecka, ne?

Dagmar :-)