Extra panenské olivové oleje

Kvalitní extra panenský olivový olej je jako víno. Jeho chuť se liší v závislosti na odrůdě, půdě i klimatu. Pro vaši lepší orientaci rozdělujeme oleje podle intenzity chuti na jemné, střední a silné. Pečlivě pro vás vybíráme a dovážíme nejlepší olivové oleje z malých rodinných farem, které si dlouhodobě drží vysokou kvalitu. Ta je nezávisle ověřována na testovacích (ochutnávacích) panelech na mezinárodních soutěžích. Vhodný olivový olej si můžete vybrat podle kategorií nebo podrobným výběrem jednotlivých parametrů, když kliknete na tlačítko OTEVŘÍT FILTR.

Nejprodávanější

13 položek celkem

Cena

169289
1169289

Značky

Druh oleje

Intenzita chutě

Objem

Země původu

Region

Typ oleje

Odrůda

Certifikace BIO

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 13
Prémiový extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Night 100 ml v BIO kvalitě
BIO
185 Kč

Prémiový olivový olej Nobleza del Sur Eco Night je vyrobený v BIO kvalitě. Jedná se o jemný olivový olej s ovocným aroma vhodný pro lehká jídla. Balení ve skleněné...

Kód: 1093
BIO extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Day 100 ml
BIO Max POLYFENOLŮ
185 Kč

BIO extra panenský olivový olej výrazně pikantnější až nahořklé chuti, vyrobený v prémiové BIO kvalitě z oliv sklizených v říjnu. Skleněná lahvička ve tvaru...

Kód: 1090
Prémiový extra panenský olivový olej Querciamatta Leccino 100 ml z Toskánska
BIO
219 Kč

Špičkový za studena lisovaný olivový olej z plodů odrůdy Leccino, pěstovaných v organickém zemědělství v kopcovitém terénu malebného Toskánska. Tento olej je součástí limitované...

Kód: 1392
Česnekový olej Terracuza 100 ml ze Sardinie
229 Kč

Česnekový olej Terracuza se vyrábí mletím oliv a česneku. Takto získaná intenzivní chuť se skvěle hodí na dochucení masa nebo zeleniny. Čistě přírodní produkt bez přidaných...

Kód: 1365
Zázvorový olej Terracuza 100 ml ze Sardinie
289 Kč

Zázvorový olej Terracuza se vyrábí mletím zázvoru, pěstovaného na Sardinii, a místních oliv. Intenzivní zázvorová chuť předurčuje tento olej k širokému použití...

Kód: 1366
Prémiový extra panenský olivový olej Lamacupa Luma 100 ml s výraznou ovocnou chutí
Max POLYFENOLŮ
169 Kč

Vzorek prémiového extra panenského olivového oleje odrůdy Coratina z jihu Itálie. Vyniká výjimečně intenzivní ovocnou chutí a vůní. Jednodruhový extra panenský olivový...

Kód: 1329
Chiavalon ORGANIC 100 ml - testovací vzorek BIO extra panenského olivového oleje
BIO
185 Kč

Chiavalon Organic je BIO extra panenský olivový olej z certifikované ekologické produkce s vysokým podílem polyfenolů. Můžete jej ochutnat v malém testovacím...

Kód: 1061
Testovací vzorek extra panenského olivového oleje Chiavalon Ex Albis
185 Kč

EX ALBIS je „vlajkovou lodí“ rodinné farmy Chiavalon a průvodcem Flos Olei byl zařazen mezi TOP 15 olivových olejů světa. Můžete jej ochutnat v malém testovacím vzorku....

Kód: 1044
Frantoio Tini BOTTICELLI 100 ml – italský olivový olej s příchutí citrónu
BIO
239 Kč

Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé maso, zeleninové saláty nebo rybí pokrmy. Vyrábí se z kvalitního...

Kód: 1204
Frantoio Tini TINTORETTO 100 ml – italský prémiový extra panenský olivový olej
209 Kč

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a...

Kód: 1203
Frantoio Tini CARAVAGGIO 100 ml – italský prémiový extra panenský olivový olej
199 Kč

Olivový olej střední intenzity z malé rodinné farmy v italském regionu Abruzzo. Má široké uplatnění v kuchyni pro dochucení masa i příloh. Chuť a aroma je...

Kód: 1202
Testovací vzorek silného olivového oleje Chiavalon Atilio
185 Kč

Atilio je chuťově nejvýraznějším extra panenským olivovým olejem od Chiavalonu. Pikantní chuť s tóny černého pepře a mandlí se skvěle hodí na přípravu masa a hlavně steaků....

Kód: 1037
Testovací vzorek jemného extra panenského olivového oleje Chiavalon Romano
185 Kč

Ochutnejte nejjemnější extra panenský olivový olej z produkce chorvatské rodinné farmy Chiavalon. Ideální na dochucení zeleninových a listových salátů nebo bílého...

Kód: 1068

Párování olivového oleje s jídlem

Extra panenský olivový olej má bezpočet různých chutí a vůní a je dobré zvolit ke konkrétnímu pokrmu ten nejvhodnější. Protože právě ten podtrhne a zvýrazní chuť připravovaného jídla.

Extra panenský olivový olej lisovaný za studena v teplé a studené kuchyni

Olivový oleje můžete používat v teplé i studené kuchyni. Hodně rozšířený mýtus tvrdí, že se na olivovém oleji nemá vařit a smažit. Není to pravda, protože středomořské národy olivový olej běžně používají na vaření již tisíce let. A jaký olivový olej na smažení a vaření vybrat? Kvalitní extra panenský olivový olej lisovaný za studena, s nízkou aciditou a filtrovaný. Ten má totiž podobný kouřový bod jako slunečnicový nebo řepkový olej, na kterých se v naší kuchyni smaží běžně. Jedinou nevýhodou je, že  při tepelné úpravě ztratí olivový olej většinu zdraví prospěšných látek. Na oplátku vám ale dobrý olivový olej provoní připravovaný pokrm a při vaření i celou kuchyni.  S přihlédnutím k parametru "olivový olej cena", je proto vhodnější sáhnout po velkém, tzv. rodinném balení, extra panenského olivového oleje jako je např. Casas de Hualdo Armónia 3 litry.

Prémiový olivový olej vám také skvěle poslouží k finálnímu dochucení teplých pokrmů. Můžete jím zakápnout rybu, steak, hamburger, grilovanou zeleninu, rizoto, nebo dochutit krémovou polévku. Jak správně používat extra panenský olivový olej v kuchyni se dozvíte v našem článku "Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!".

Extra panenské olivové oleje lisované za studena jsou samozřejmě nedílnou součástí studené kuchyně, kde najdou široké uplatnění v dochucení zeleninových salátů, carpaccia a tataráků, polotvrdých a tvrdých sýrů. U nás není příliš běžné kombinovat olivový olej se sladkými pokrmy, ale v jižních zemích se často používá k dochucení ovocných salátů, dezertů nebo zmrzliny. Vyzkoušejte třeba výrazný olivový olej s lava cakem.

. . . . . . . . . . .

Párování olivového oleje s jídlem

Otázka zní, jak vybrat ten nejlepší olivový olej ke konkrétnímu jídlu. Nezoufejte, v dalších odstavcích vás provedeme labyrintem jídel a olivových olejů. Výčet pokrmů a kombinací s olivovými oleji berte jako orientační. Vždy záleží na vaší konkrétní chuti a na konkrétním oleji. Některé olivové oleje se mohou svoji chutí pohybovat na hraně níže uvedených kategorií. Inspiraci na zajímavá jídla kombinovaná s různými chutěmi olivového oleje najdete v našich receptech.

Jemný olivový olej

Jemný olivový oleje je vhodný pro dochucení chuťově nepříliš výrazných jídel a nejčastěji se pojí s rybami a nepříliš výraznou zeleninou. Aktuální nabídku najdete v kategorii "Jemné olivové oleje".

Druhy jídel:

  • Bílé rybí maso (mořský vlk, pražma, platýs, kambala, kanic, mořský ďas, …)
  • Plody moře (humr, krevety, slávky, oliheň, sépie, chobotnice, …)
  • Zeleninové saláty s nevýraznou chutí (především listové saláty)
  • Jemné sýry
  • Pečivo (jak pro přípravu těsta, tak pro dochucení)
  • Ovocné saláty

Jemné extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

Středně výrazný olivový olej

Chuťově středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a mohou sloužit k přípravě široké škály jídel. Nabídku středně výrazných olivových olejů najdete v kategorii "Středně výrazné olivové oleje".

Druhy jídel:

  • Caprese salát (rajčata s buffalo mozzarellou a bazalkou)
  • Bruschetta s rajčaty
  • Výraznější zeleninové saláty – především tam, kde jsou rajčata
  • Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
  • Bílé maso
  • Jemné telecí nebo jehněčí
  • Ryby s tmavým masem (losos, tuňák)
  • Italské těstoviny a rizoto, paella
  • Luštěniny
  • Polotvrdé a tvrdé sýry
  • Krémové a houbové polévky
  • Vanilková zmrzlina

Středně výrazné extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

Silné a výrazné olivové oleje

Nejvýraznější olivové oleje mají intenzivní hořkou chuť a vysoký podíl polyfenolů, které způsobují štiplavější chuť. Nabídku silných a chuťově výrazných olivových olejů najdete v kategorii "Silné olivové oleje".

Druhy jídel:

Silné extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

Dětské olivové oleje

O tom, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví si můžete přečíst v našem článku „Vliv olivového oleje na zdraví“. Proč jej tedy nedávat i dětem, aby získali řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny a antioxidanty. Výrobci prémiových olivových olejů myslí i na ty nejmenší a připravují olivové oleje pro děti, které nejsou tak výrazné a chutnají mlsným dětským jazýčkům.

Dětské extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

. . . . . . . . . . .

Jak vybrat dobrý olivový olej

Nevybrali jste si olivový olej v našem e-shopu OLIVUM.cz a radši vyrazíte na nákup olivové dobroty do kamenného obchodu? Dáme vám pár tipů, jak dobře vybrat a na co si dát pozor.

  1. Vybírejte vždy láhve s označením extra panenský olivový olej (extra virgin olive oil)
  2. Láhev musí být skleněná a tmavá, případně se musí jednat o plechový obal
  3. Podezřele nízká cena nevěstí nic dobrého
  4. Na láhvi by měl být uveden výrobce, farma, kde olivy vypěstovali, země původu a odrůda/y … označení „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ vám sděluje, že nevíte, co kupujete
  5. Nejlepší oleje pocházejí z říjnové sklizně
  6. Filtrovaný olivový olej je lepší než nefiltrovaný

Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek „DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej“.

. . . . . . . . . . .

Ještě trocha teorie o kategoriích olivového oleje

Olivový olej dělíme do pěti základních skupin:

  • Extra panenský olivový olej (označení Extra Virgin)
  • Panenský olivový olej (označení Virgin)
  • Nepanenské olivové oleje, tzv. olivový olej z pokrutin (označení Pomace)
  • Rafinované olivové oleje
  • Olej pro průmyslové účely (označení Lampante)

Extra panenské olivové oleje (lisované za studena)

Extra panenské olivové oleje (na etiketách často značené anglicky Extra Virgin Olive Oil) je označení pro nejvyšší kvalitu olivového oleje. Olej se získává z oliv výhradně mechanickým lisováním a tzv. za studena. Tím je myšleno, že se nepoužívá vysokých teplot, které by zvýšily výtěžnost. Acidita (kyselost) tohoto olivového oleje nesmí překročit 0,8%.

Zvláštností extra panenského olivového oleje je, že se jej prodává výrazně více než se vyrobí. Často je pančován rafinovaným olivovým olejem a mnohdy i oleji z jiných rostlin.  Více o těchto praktikách v našem článku „Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba“.

Panenské olivové oleje

Stejně jako extra virgin i panenské olivové oleje musí být lisované mechanicky za studena, ale mají vyšší aciditu od 0,8% do 2%. V obchodech na ně narazíte spíše výjimečně.

Nepanenské olivové oleje

Tento druh olejů bývá někdy označován Pomace a jedná se o olej z pokrutin. Jsou to v podstatě  zbytky z prvního lisování, kdy zbytky pasty obsahují olej, ale ten se nedá mechanicky za studena vylisovat. Olej z pokrutin se získává za vysokých teplot a za pomocí chemických rozpouštědel. Výsledný produkt je sice zdravotně nezávadný, ale nemá žádné pozitivní účinky pro lidský organismus.

Rafinované olivové oleje

Cílem rafinace je odstranit defekty na chuti a snížit vysokou aciditu u olejů získaných za pomocí chemických rozpouštědel nebo nekvalitních olejů ze studeného lisu. Rafinace se provádí při teplotách okolo 250֯ C a tak olej, stejně jako Pomace, ztrácí většinu zdraví prospěšných látek.

Průmyslové olivové oleje

Někdy také označované jako Lampante (olej pro lampy) je olivový olej s aciditou vyšší než 2%, který není vhodný ke konzumaci.

. . . . . . . . . . .

Zajímavé odkazy k olivovým olejům

Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:

Další zajímavé informace k olivovým olejům se dozvíte na našem Olivovém blogu, a inspiraci pro přípravu různých dobrot načerpáte v sekci Recepty.

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity